Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Út a vadonba (Into the Wild)

2008.04.03. 17:24 koimbra 1 komment

Ha hív a természet...

 

Kit fog érdekelni az Út a vadonba? Nagyvárosban és metropoliszban lakók biztosan messzire elkerülik ezt a filmet. Ők nem ehhez vannak szokva. Nekik a természet nem jelent semmit a bűzös, szmoggal teli betondzsungelben.,már az is felüdülés lehet számukra , ha kimennek a kertvárosba fagyizni hétvégén. Ezt a művet inkább a természetjárók-és szeretők fogják élvezni, olyanok akik a pusztán, a hegyekben laknak. Ők még tudják mi az a természet, persze nem úgy megfogalmazva, mint ahogy azt a tanulókba belesúlykolják ökológia vagy turizmus órákon

 

A történet Christopher McCandless -ről szól, kire a 90-es években találtak rá egy elhagyatott vidéken egy rozoga, működésképtelen buszban, ami lakhelyéül szolgált. Róla szól ez a film. Miután lediplomázott, iratait elégeti, nevét megváltoztatja, pénzét jótékonykodásra fordítja Se anyjának (Marcia Gay Harden), se apjának (William Hurt) se senkinek nem szólván elindul bele a nagyvilágba. . A természetben kalandozik, felfedezi a világot, egy percis sem bánja meg, hogy elhagyta az otthonát. Chris (Emile Hirsch) olyan helyeken és utakon kóboról, ahol nem előtte nem sokan voltak, hol a sivatagot járja, hol a éppen kajakozik. Útja során megismerkedik néhány csavargóval, gazdálkodóval (Vince Vaughn), találkozik hozzá hasonló túrázókkal, összefut hippikkel (Kristen Stewart). Útja során rengeteg barátságot köt, sok ismeretségre tesz szert, rengeteg gondolatot ad és kap.

 

Sean Penn a kamera mögé állt (ismét), így most nem láthatjuk a szokásos fájdalommal teli arcát és szemét. Ez egyeseknek öröm, másoknak baj, mindenesetre szép filmet sikerült letennie az asztalra. Kicsit dokumentumfilm, kicsit Nation Geographic, de ez ne zavarjon meg senkit, tekintsünk rá inkább road-movieként, amelyben kiváló színészi alakítások mellett szép természeti képeket láthatunk nyakonöntve odaillő muzsikával.

 

Elképzelem, ahogy néhányan ennek a filmnek a hatása alá kerülnek és eldörmögik magukban „Én is így akarom”. Bepakolnak kis házizsákjukba, elindulnak a túrára. Közel sem lehetetlen, hogy 20-30 év múlva majd ezen emberek valamelyikéről szól majd egy hasonló film, talán pont egy magyar vándorról fog szólni, a főcímdal pedig Máté Péter szerzeménye lesz „Elmegyek, elmegyek, milyen úton indulok még nem tudom, Elhagyom az otthonom, még a jóbarátoktól sem búcsúzom.”



 

Értékelés: 80 %

 

imdb: 8,3 ... a 126. legjobb film

rottentomatoes: 83 %

 

Előállítási költség: 15 millió dollár

Amerikai bevétel: 18 M $

Összbevétel: 48 M $


Szereplõk: Emile Hirsch, Vince Vaughn, Marcia Gay Harden, William Hurt, Catherine Keener, Kristen Stewart, Zach Galifianakis

 



Címkék: iromány dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr38409915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sjbee 2008.04.03. 18:42:09

Picit spoiler

Remek film, még most is az utolsó képsorok hatása alatt vagyok...
süti beállítások módosítása