Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Megy a gőzös

2008.04.05. 19:11 koimbra 2 komment

 
 

A magyar filmeket két csoportra bontanám. Az egyik a művészfilmek, azok amelyeket alig néznek meg páran. A másik a nagy csinnadrattával hírdetett reklámokkal teli közönségfilmek, amelyekre elmegy a nép, aztán a többség csalódottan távozik a mozikból. A Megy a gőzős a második kategóriába tartozik, de ez is sok fanyalgót szerzett, csak vidéken kedvelték Koltai Róbert rendezését.

 

 

Adott Ivaros, egy kis jellegtelen falu, ahol is Körte úr pusztai vendettát hírdet, mivel nem nézi jó szemmel, hogy Bajusz János (Koltai Róbert) lett az újállomásfőnök. Viszont fia Bajuszékhoz szegődik el, így egész közelről tud majd hírekkel szolgálni, amivel Körte úr bosszújat megvalósíthatja. Ebbe a közösségbe fut be egy díszvonat rakományával, amely az országos ereklyét, a Barcikai Ősanyát hordozza, a szokásos két megbízott őrrel (Pindroch Csaba, Szabó Győző) és a járgányra felkérdezkedett cigány vajdával (Csuja Imre) és pereputtyával.

 

 

 

A film valahonnan ismerős. Honnan? Koltai másik filmjéből, az Indul a bakterházból sokat merít, de megemlíthetném a Macskajajt is. De nem csak ezekre támaszkodhattak eme vígjáték kapcsán szerinte, olyan, mintha Koltai és csapata valami vidéki vendéglátó egységbe ült volna be néhány napra, feljegyezték a hallott történeteket, sztorikat, megjegyezték a poénokat, mint ahogy anno a Markos-Nádas duó tette. Ezért is érezhetjük, hogy egy hosszabb színpadi kabarét, bohózatot látunk.

 

A hallottakat és a leírtakat még átírni se kellett nagyon, esetleg maximum csinosítani.

 

 

 

Néha azonban úgy éreztem magam, mint az Antigoné olvasása közben. Abba is bele kellett kezdenem többször is, hogy megértsem, itt pedig amikor szövegeltek néha tanácstalanul tekintettem körbe, ezt vajon most ki érti?! A film maga felvonultatja a hazai színészek színe-javát, sőt még Bodrogi Gyula is elvállalta a narrátorkodást. A teljesítményt elnézve azonban gondolkodóba eshetünk (már aki). Ugyanis hogy úgy mondjam ripacskodnak rendesen. Szóval nem hiszem el, hogy a hazai „színjátszó kör” felső szintje ezt tudja mutatni, így csak arra tudok gondolni, hogy direkt ez volt a kritérium, végeredményben bohózat ez (ugye?).

 

 

 

Jómagam a Csinibaba óta talán ha 10 jó magyar filmet láttam, habár nem tekintettem meg mindent, de próbáltam követni a kínálatot. A Megy a gőzős félúton helyezkedik el a rossz és a jó között, bár a mérleg nyele a pozitív irány felé lendül.

 

 

 

Értékelés: 60 %

 

 

 

Nézőszám:209 ezer néző

 
Bevétel: 185 millió Ft

 

 

Címkék: magyar iromány vígjáték 60 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr46412715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.04.05. 19:38:41

Utálom Koltait. A "sose halunk meg", egy sírvavígadós fos volt (ezt a filmkategóriát rühellem) Amikor a baginacsa kifigurázta a bűnszar "illetékes elvtárs" figuráját, azon meg láthatóan megsértődött, ótvar humortalan maradványkáder.

sjbee 2008.04.06. 00:42:46

Elmegy kategória a film szerintem. Viszont nekem furcsa, h a fórumokon azon panaszkodnak h nem értik a szöveget, gondolom a városlakó nípek
Ez nem szemrehányás természetesen, csak egyfajta konzekvencia.
süti beállítások módosítása