Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Nsane fikáz rovat: Cloverfield, avagy spóroljuk meg a cameramant!

2008.04.16. 21:24 koimbra 8 komment

 

Van egy filmnézési szokásom. Ha az első 5 perc nem fog meg, nem nézem tovább a filmet. Ennyi idő ugyanis untig elég kell legyen, hogy valakit megöljenek, megerőszakoljanak, lezuhanjon egy űrhajó vagy bármi. Persze vannak kivételek. Ilyen kivétel volt a Cloverfield is, amit annyira dicsért néhány ismerősöm, hogy továbbnéztem.

 

a film első 18 percében nem történik semmi…

innentől pedig durván spoileres amit írok…

 

Adott egy csapat bulizó fiatal, akiket többé-kevésbé megismerünk az első 18 perc alatt. Egyszer csak nagy robbanás, földrengés, felrohannak a tetőre, aztán le az utcára. Közéjük repül a Szabadság-szobor letépett feje, hatalmas por, sötétség, elmegy az áram. Mindezt valami hatalmas szörny okozta, aki nekilátott szétrombolni Manhattant.

 

Mindenki megpróbál lelépni Manhattanből a hídon át, ami leszakad, fele banda odaveszik, maradnak négyen a szereplők közül. És ekkor jön a legnagyobb baromság amit életemben láttam.

 

A „Főszereplő csávó” kap egy üzenetet a hangpostájára az Ex csajától - aki amúgy már másik fickóval kavar - hogy „jajj jajj itt vagyok a lakásomban, rám szakadt az emelet, nem tudok kiszabadulni, jajj mindjárt meghalok”.

 

Ahelyett hogy hagyná a csajt, elhatározza, hogy visszamegy érte – én hagytam volna dögöljön meg – és a legborzasztóbb hogy a néhány életben maradt haverja is megy. Közben jön a katonaság és valami hatalmas szörnyet lőnek géppuskával, tankkal, mindennel ami csak van, a hatalmas szörny pedig mindenkit felfal, mindent szétrombol. De ez mind nem számít, csak az a lényeg hogy a csaj meg legyen mentve. Aztán jönnek kisebb szörnyek is amik rájuk támadnak, egyiküket meg is sebesítik, illetve mint később kiderül a szörnyek harapása fertőző/halálos. De ez sem számít, a lényeg hogy csaj meg legyen mentve!

 

Odaérnek a csaj házához. A ház (egy marha nagy toronyház, vagy 60 emelet magas) el van dőlve, neki egy másik toronyháznak, tehát nem lehet felmenni. De nem baj! Felmegyünk a másik házba, a tetőn átmásznak, és le a csaj eldönt házába. Az nem baj hogy mindenki hulla fáradt és 60 emeletet mászni nem egy jó móka főleg, hogy hemzsegnek a halálos harapású szörnyek. A lényeg továbbra is hogy a csaj aki már lehet hogy rég meghalt, de amúgy is be van szorulva és egyáltalán nem biztos hogy ki lehet szabadítani, szóval a lényeg hogy ahhoz odamenjenek.

 

Végül megtalálják a csajt, akinek a szívét átszúrta egy vasbeton gerendából a vasrúd, de a főhős azért még szólongatja, hogy „Beth.. Beth.. hallasz?” de az még durvább hogy a csaj tényleg hallja, mert él! :-D Kiszedik belőle a vasrudat, és viszik magukkal, természetesen fegyver nélkül a szörnyek között, majd kiállnak futni, itt a szíven szúrt csajnak már semmi baja. :-D

 

Innentől nem néztem tovább…

 

Hogy mondjak pozitívumot is a filmről, a díszlet nagyon tetszett, meg a combpúder trükkök is, meg maga az ötlet is hogy kézi kamerával a szemtanúk nézőpontjából követhettük végig az eseményeket. De ezeket leszámítva az egész egy katasztrófa…

 



Nos Nsane szépen lehúzta, szerintem jó volt, itt az én kritikám.

Címkék: nsane fikáz

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr6429006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tresh 2008.04.16. 22:40:35

Hát, így is lehet nézni. És nem mondom, hogy nincs igazad. Maga az alapötlet jó: UFO támadás, egyszerű emberek szemszögéből nézve. A fő bajom nekem is az volt a filmmel, hogy reálisnak, hihetőnek szánták, de mégsem lett az.

A kamera kezelés egy dolog. Ezt feláldozták a hitelesség oltárán. De körülbelül itt meg is áll a dolog, mert ahogy írod, ekkora káoszba a faszom fog majd exet menteni, és visszamenni a biztos halálba. Másrészt a a főhős egy idegesítő kis csíra, akinek mindent kétszer kell elmondani - "Rob? Rob? Gyere már Rob!" -, valamint látszik, hogy csak felületesen gondoltak bele a történetbe. Hiányzik az a "leszarom, csak ÉN túléljem" hangulat, aminek szerintem benne kellett volna lennie. Ha valami furcsa oknál fogva Pestet érné egy ilyen támadás, én tuti hogy az elsők között húznám el a belem kifosztva egy fegyver boltot meg a CBA-t. Vagy úgy bezárkóznék a pincébe, hogy onnan a jó Isten sem szed ki. :)

De! Ha mindezektől eltekintünk, egy viszonylag élvezhető, (majdnem) eredeti filmet kapunk, aminek azért vannak jó pillanatai. Pl. a metróalagutas rész a kis szörnyekkel, vagy amikor már felszálltak a helikopterrel, úgy tűnik, hogy minden rendben, de a szörny még utoljára visszanyúl értük. (Hogy a zuhanást miképp élik túl, az más kérdés.) Sőt a befejezése is oltás: még visszaugrik az óriáskerekes jelenetre, "It was a good day", még valamire számítanánk és...

VÉGE

Szóval ha ezeket mérlegre teszem, nállam pozitív az eredmény. Ennél vannak sokkal rosszabb filmek is. Ja, és tuti lesz folytatása. :b

U.I.: átszúrt szívvel való futáson Van Damme óta nem illik kiakadni! :D

Nsane 2008.04.16. 22:46:28

Koimbra:
A kepregenynek amit a kritikam vegere rittyentettel va valami koze a filmhez? Mert en akar hogy nezem nem jottem ra mi a parhuzam :-D

Tresh:
Ahogy mondod... a bolti fosztogatos jeleneten kivul semmi valosagos emberi reakcio nem volt a filmben. Ott is mi az elso dolga a csavonak? Mobilaksit keresni :-D

En mar akkor reg a fegyverboltban taraztam volna... (es lottem volna szet a fejet a hulye telefon aksi keresgelo puhapocsoknek).

Koimbra 2008.04.17. 10:55:02

Van párhuzam:) J.J Abrams a producere a filmnek, akinek a nevéhez fűződik a Lost vagy a következő Star Trek, stb

El Condor 2008.04.17. 18:51:00

Szerintem pedig nagyon jó lett a film. Valahogy megfogott az a tehetetlenség érzése, ami áradt belőle, és amit a kézikamerás mód rendesen felturbózott.
Szerintem aki kifogásolja, hogy miért megy vissza a csajárt, az nem igazán érti a filmek lényegét, vagy csak szimplán kötekedni akar.
Minden valamirevaló filmben megmenti a főhős a szerelmét, bármennyire veszélyes is. Én mindíg azzal a tudattal ülök le egy mozit megnézni, hogy egy mesét látok. A mesékben pedig ilyenek történnek. a vasrúd detto ugyanaz. Ha a szereplők ilyen "semmiségektől" meghalnának, nem lennének akciófilmek.

Koimbra 2008.04.18. 10:37:47

Egyébként tényleg, ki a fene menne vissza a VOLT barátnőjéért, miközben a szörny és a hadsereg rendezi át közösen a város arculatát?:D

Viszont meg ez egy film ugye, nem valós dolgokat mutat be, nem dokumentumfilm, tehát nem lehet rajta számon kérni azt, hogy nem valóságos.

El Condor: és mit értesz azon, hogy nem érti valaki a film lényegét? A mélyenszántó drámákban talán lehet keresni lényeget, de itt nem igazán. Szerintem ez csak szórakoztatni akart.

Real013 2008.04.18. 14:58:55

Emberek, az első 18 perc arra volt, hogy megismerjük a szereplőket..nem tűnt fel, hogy a 'gyerek" még mindig fülig szerelmes volt a csajba?:) Nem véletlenek az olyan mondások, hogy a Szerelem öl, butít és nyomorba dönt, stb. CSak ennyi, nekem tetszett.

Zozz 2008.04.18. 16:00:45

Nem birom megállni hogy ne irjak:) Jót nevetek az ilyen megállapításokon, hogy hú hát a valóságban ez nem is így történne hanem így meg úgy..:D Szívesen várom az olyan élménybeszámolokat olyanoktól akik átéltek már egy ilyen inváziót vagy földönkivüli támadást. Az hogy a faszi visszamenne a csajért? Lehet. Lehet hogy te nem hanem mentenéd a hitvány kis életedet. De hogy csak nézzünk egy valóban létező példát: a minap egy repcsi nem tudott felszállni és belegázolt egy piacba, ahol kb 20 ember meghalt, kigyulladt a gép is. Az emberek egy része a gép utasait mentette, volt aki a tüzet probálta meg eloltani, valaki meg pénztárcákat keresett meg a felfordulásban a piac kinálatábol szemezgetett. Jé hogy nem mindenki az életéért futott? Mit ad isten ebben a filmben meg pont egy olyat fogtunk ki, aki meg akarta menteni a szerelmét. Sokkal jobb sztori kerekedett volna abbol ha lemennek egy pincébe kajával és két hétig amőbáznak. Tény hogy a filmben vannak apróbb hibák. De hogy a csajnak nem szíve volt átszurva az is 100. Aki meg járt eü tanfolyamra és kicsit oda is figyelt azt tudhatja h a testben merre van nagyjából a szív, meg artériák meg hasonlók. az hogy valakit keresztül szúr valami még nem jelenti azt hogy meghal és elvérzik. Ebben az esetben feltételezhetjük hogy sokkot is kapott, stb. ha már ennyire rámegyünk a valóságra.
Meg nem tudom világos e hogy ennek a filmnek nincsen lényege és nem is kell keresni.
Tresh, a végén az óriáskerekes résznél ajánlom figyelmedbe a jobb felső sarokban az oceánjáró hajó mellett kicsivel balra lévó pont erős figyelését.;)

Spiler 2008.12.27. 15:08:31

@Zozz: Télleg valami van ottan valami meteor szerűség esik bele a vízbe.Amúgy szerintem tök jó a Cloverfield.
süti beállítások módosítása