Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Börtönvonat Yumába

2008.04.24. 18:50 koimbra 15 komment

Erősen spoileres

A történet röviden: Ben Wade-et (Russel Crowe), a bandavezért elkapják. Dan Evans (Christian Bale) egy gazdálkodó, ki igencsak meg van szorulva pénzügyileg. Ezért segít a törvény embereinek, hogy Wade-et elkísérje egy távoli vaúsállomásra, ahol majd a Yumába tartó börtönvonatra felteszik. Wade emebrei azonban nem vissza akarják kapni egykori vezérüket.

 

A film után a sok kritikus, újságíró és egyéb véleményét leíró jóember szeme áhítattal tekintett a vászonra, arcáról a csodálat tükröződött, a szájukkal pedig  élvezettel teli ó-ó-ó-t ismételgették, miközben kezükkel kinyúltak a film felé. Megint egy film, amiről ódákat zengtek, az imdb-n a 243. legjobb film. Fésűvel kellett áttúrni az internetet, hogy valami negatívabb írást találjak róla.

 

Russel Crowe-ról egy percig nem tudtam elhinni, hogy ő egy vezér, egy válogatott rablóbanda irányítója. A banda azonban elfogása után ki akarja szabadítani, de miért? Akad azért ott olyan, aki simán elirányítaná az egész brancsot. Christian Bale viszont ismét kiváló volt, róla az első percben elhittem mindent.

 

A filmrészében, hogy hamarabb Yumába érjenek rövidített úton mennek, olyan vidéken kelnek át, ami hemzseg az indiánoktól...állítólag. Nekem itt a Honfoglalás jutott eszembe, mikor valaki felkiáltott: Támad az ellenség!...És előbújt a fák közül 3 ember.

 

A vége meg aztán egy hatalmas hülyeség. Bale-nek kéne feltenni a vonatra Crowe-ot, ami majd elszállítja a börtönbe. Crowe bandája persze ott van, lövöldöznek szépen, ügyesen. Azonban lelövik Bale-t, erre Crowe elintézi a volt bandáját és felszáll a vonatra. Nem veszem be, hogy az út alatt a nagy bandavezér megváltozott, így megkedvelte volna azt, aki a börtönbe akarja juttatni. 

 

A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford és a Börtönvonat Yumába után a western feltámadásáról beszélnek. Én köszönöm, ebből nem kérek. Nézzétek meg a MacKenna aranyát vagy a Hét mesterlövészt, esetleg a közelmúltban bemutatott Fegyvertársakat. Az western és nem két és fél órás lassú dráma, azokban mindenkiről első percben elhihető az, amit az illető megtestesít.

 

Persze ezek után szokott lenni az, hogy az „okosabbak” beszólnak, mert valakinek nem tetszett a film és majd megmondják, hogy én ezt nem értem. Szerintem egy filmet élvezni kell, ez pedig részemről nem sikerült. Gyenge közepes ez a remake. Kissé dühös vagyok, mert hittem a sok kritikának.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr77440425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.04.24. 22:25:38

Ez most nem komoly, ugye? :)

Na jó, természetesen tiszteletben tartom a véleményed, sőt. A Jesse James dologban még egyet is értek veled. De. A két főszereplő fantasztikusat alakít, a film izgalmas és szerintem ilyen a jó western, de legalábbis sokkal inkább ilyen, mint a rémunalmas Fegyvertársak. Ha már ezt hoztad fel.

Nem is pontozod?

Kahuna (törölt) · http://bigkahuna.blog.hu 2008.04.25. 00:07:29

Ebben én sem értek egyet, ha kritizálni kéne ezt a filmet a westernhez való viszonyítást illetően akkor pont hogy csak azt lehetne mondani, hogy szinte minden képkocka és hangszín át lett emelve a régi klasszikusokóbl. Pont ugyanazt kaptuk ami a régi westernben volt sztem. A sztori meg gáz mert a motivációk szörnyen naívak, de mivel az egész film egy nagy nosztalgiára űl rá, egyáltalán nem volt zavaró... Ja és még annyit, hogy a Jesse Jamesel sem értek egyet:) bár való igaz, hogy a klasszikus western nem 2 óra meditációról szól, de akkor talán az nem is klasszikus western:) Nekem legalábbis 10/10 az a film:)

Nsane 2008.04.25. 10:07:52

Pont ugyanezeket gondolom en is a filmrol. Ilyen se volt meg hogy Koimbraval egyetertsunk :-D

Hozzateszem hogy ha mar western akkor inkabb wild wild west :-D vagy az a dzseki csanos cuccos... aminek a cime nem ugrik be.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.04.25. 10:16:01

Szerintem Crowe gyenge volt, én így érzem. A régi jó kis westernekhez nem ér fel a szememben. Utoljára a Fegyvertársak volt az, ami westernben jó is volt. Egyébként legyen 40 % az értékelés. Mint mondtam idegesített, a vége meg pláne, az indiános résznél meg a Honfoglalás ugrott be:)

Real013 2008.04.25. 14:04:50

Hát,Koiimbra, azért sokszor nem értelek. MEgy a gőzös meg 9és fél randi jobb,mint ez?Ne...
Nomindegy,semmi gond nincs, csak érdekes:)

Koimbra 2008.04.25. 14:30:06

Én meg azt nem értem, hogy azokat a filmeket, hogy lehet ehhez hasonlítani? Gondolj már bele:)

Real013 2008.04.25. 14:49:20

CSak a százalékaid alapján is lehet. Mármint Megy a ... 60%, 9és fél randi 75%..ez meg 40? Neeeee xD

Nem a filmeket, csak az értékeléseket hasonlítom össze. Amúgy meg persze, hogy nem lehet őket összehasonlítani, főleg, mert a Megy a gőzös az utóbbi évek legnagyobb trágyahalma a Kis Vuk után persze xD

Koimbra 2008.04.25. 15:03:48

Szerintem nem lehet így összehasonlítani. Aki ír egy elemzést a Megy a gőzös és a Börtönvonat Yumából összehasonlításáról hát akkor vendégem egy üveg hubira, ha jól írja meg. De szerintem elég nehéz. A Megy a gőzöshöz kicsit felszabadultank kell lennie, hogy azt a sok marhaságot befogadja az ember,e gyébként szerintem a magyar felhozatal elég rossz egy ideje.

Meg szerintem azért százalékokon belül is van különbség, adhatunk egy filmre 80 %-ot, pl a Nyolc tanúra, de tuti, hogy évvégén már nem emlékszem rá, vagy a Cloverfieldre, amire még jövő ilyenkor is emlékszem tisztán, hogy mit adtam rá. Szóval nem lehet csak úgy különböző stílusú filmeket egymás mellé állítani. Ezt te sem gondolhatod komolyan.
Ha meg igen, akkor tényleg írj egy olyan elemzést amit fentebb írtam, ha jól sikerül megy a hubi:)

Real013 2008.04.25. 15:18:07

Túl komolyan veszed. Egyébként a Vantage max 50%..xD

Én például ezért nem osztályozok jóideje.Mármint lehet, hogy egy film nagyon megfog elsőre, később meg nem tetszik annyira. Ergo,kiosztottam rá mondjuk 90%-ot, másodjára meg csak 60%, szóval.. Vagy ha egy film elsőre nem tetszik, mert rossz idegállapotban/időpontban nézem, és lehúzoim,később meg jobb lesz..Egyszerűbb leírni, hogy mi volt jó, rossz, és ajánlani, vagy nem ajánlani. Az a pár film, ami egy egy évben igen maradandót alkot a szememben meg úgysem fognak elfelejtődni.

(Az elemzést majd megírom neked xD)

Koimbra 2008.04.25. 15:30:06

Én a hangulat alapján osztályzok, az alapján, hogy mennyire élveztem. Pl hiába alakítottak rohadt jól a színészek, ha az egészet végiguntam, hiába van egy rohadt jó vége (pl Hatodik érzék), ha az egész nem fogott meg. A Börtönvonat Yumába már az elején megbicsaklott Crowe miatt, erre rátett egy lapáttal az indiános terület, mert egyből a Honfoglalás ugrott be, aztán a vége még rátett egy lapáttal. Abba is bele kötöttem volna, hogy a banda ki akarja szabadítani a vezért, mikor a fiatal szakállas srác tuti elvezette volna a brancsot a továbiiakban, de oké, ez végül szokásos dolog.

Az elemzést érdeklődve várom:) Ha lehet, majd ki is tenném a blogra.A mailemre küldheted, a címeddel együtt:)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.04.25. 17:33:53

Szerintem sem lehet ennyire különböző stílusú filmeket összemérni. Egyszerűen nincs értelme. Kb olyan ez, mintha összevetném a Kis Vukra (0) és a Pathfinderre (1) adott pontjaimat. Persze a Kis Vukkal szemben minden film fantasztikusan jónak számít XD

Olyan meg megint nincs, hogy rossz idegállapotban/időben nézel valamit. Ha jó a film, akkor az megcsinálja magának a hangulatot és élvezni fogod. Ha meg szar akkor máskor is szar lenne. Ha pedig tudod, hogy annyira rossz passzban vagy, akkor ne akkor nézd meg vagy nézd meg , de ne írj róla. Szvsz.

Crowe pedig igenis nagyot játszik :D

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.04.25. 17:55:48

Úgy értettem, hogy a film hangulata alapján, hogy mennyira kapott el, mennyire fogott meg:)

Oriza 2008.04.25. 21:40:17

Kb két hete láttam a Mackenna aranyát, nagyon tetszett, aztán rögtön utána néztem meg a Hatosfogatot, az is dettó bejött, másnap még két John Wayne filmet, nem jut szembe a címük, aztán az utána következő napon a Hét mesterlövészt. Majd egy kicsivel rá a Fegyvertársakat, majd rá a Winnetout. az is jó volt. Ez egy fasza hét volt. Na új hét kezdődött megnéztem hétfőn a Gyorsabb a halálnált, amiben Crowe is benne van,na ez már rossz volt. Majd később rá a Jesse James meggyilkolását láttam, a rossz széria folytatódott. :( Aztán sikerült megnéznem ezt a filmet, hát ezzel tetéztem a rossz filmeket. A vége iszonyat rossz lett, nem volt semmi jó ebben, Bale-n kívül. Hosszú is volt, feleslegesen

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.06.21. 04:38:54

koimbra:
Most neztem meg a filmet, es a kritikaddal teljesen egyetertek. Titanium hasfalu pirkinton detektiv, falabu sprinter, 14 eves hulyegyerek. Persze ezektol siman eltekintenek, ha jo lenne a tobbi, de nem. Eroltetett csavarok, szaggatott jellemfejlodes ( utoljara a Sithek bosszujaban lattam hasonloan finom jellem/motivacio formalodast anakin szemelyeben)
Akkor nem mondtam meg a megleponek szant, kegyetlenul megeroszakolt befejezest. Most oszinten, mekkora hulyeseg volt a vege... Gyulolom, ha egy filmet nem hagynak vegigfolyni, mi a francert kell telibepakolni, egy filmnek nem a csavaroktol lesz hangulata.
5/10

soldzser 2008.07.21. 14:23:41

Sikerült most megnézni, hát ez valóban rossz volt, múlt héten néztem én is pár nagy klasszikust, Hatosfogat, meg a Mackenna aranya, meg még vagy 2 John Wayne westernt aminek nem jut eszemba a címe, ez azoknak a nyomába se ér. A vége nevetséges, az indiános rész meg röhej. Russel Crowe meg hitetlen volt
süti beállítások módosítása