Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Az utca királyai (Street Kings)

2008.04.25. 19:41 koimbra 9 komment

Higgy neki, hisz zsaru!

 

A film főszereplői zsaruk. Az ilyen művek sokfelé elkanyarohdatnak. Lehetnek vígjátékok simán vagy átmehetnek akciósba is. Van ahol a két főszereplő szívatja egymást végig, van ahol a belső ügyosztály néz a körmére az őrsnek és olyan is akad ahol velejéig korrupt mindenki. Az utca királyaiban egy deka poén sincs, inkább az egyedül a világ ellen típusú felállást követi.


Tom Ludlow az egység tisztogatója, ő az aki felkel, behajít egy feles vodkát, aztán lelkiismeret-furdalás nélkül hidegre tesz pár gengsztert, majd a helyszínt megspékeli pár bizonyítékkal még, csak úgy a hihetőbb sztoriért, tehát nyakig merül a mocsokban. Főnöke az aki kimagyarázza a helyzetet mindig, ő az aki kimossa a trutyiból. Ludlow azaz ember, akire szüksége van mindenkinek, a környéknek, habár nem kevesen ismerik el érdemeit. Egy nap szeme láttára lövik le egykori társát, aki a belső ügyosztálynak jelentgetett, többek között Ludlowról is elsuttogott néhány dolgot. Ludlow a nagy öröm helyett nyomozni kezd saját szakállára, amit nem néznek jó szemmel a társai és még a belső ügyosztály is belibben a képbe.


James Elroynak keze közül már több film került ki, ezek közül a Szigorúan bizalmas az, ami kiemelkedik leginkább. A forgatókönyvírásban a társa Kurt Wimmer volt, kit sokan szeretnek az Equilibriumért, sokan utálnak az Ultravioláért. Kettejüknek egy ütős forgatókönyvet kellett volna összehozni, ami vagy összejött vagy valaki beleszólt, a végeredmény tekintetében azonban semmi plusz többletet nem sikerült hozzáadni a munkájukhoz, pedig egy különleges történet ráfért volna a szemeimre. A rendezői széket David Ayer foglalhatta el, miután Spike Lee és Oliver Stone kilépett a látókörből. Ayer nem ismeretlen a műfajban, ő írta a Kiképzész, a Dark Blue-z és a S.W.A.T. -ot, ahol szintén zsaruk voltak a középpontban, de nem ismeretlen a rendezés terén sem (Nehéz idők). Most megint kezébe adták a gyeplőt és egy viszonylag korrekt dolgozatot hozott össze.


A gárdát jól összeválogatták. Keanu Reevesre ráöntötték ezt a szerepet, jól áll neki a „kiégett megcsinálok mindent sz*r melót” figura. Forest Whitaker Wander kapitány, Ludlow felettesének a szerepében nem nyújt semmi kiemelkedőt, igaz nem is csinálja rosszul. A Kemény zsarukban már gyakorolhatta a szerepet, mivel jó pár epizódban feltünt a sorozatban. Sajnos az ő szájából is hangzik el a már teljesen lerágott „apa-fiú”-féle szónoklat. Hugh Laurie egy az egyben ugyanazt a figurát hozza, mint ahogy azt a Doktor House-ban megszokhattunk tőle. Stílusosan első jelenete egy kórházban tűnik fel, fájdalomcsillapító helyett rágót kap be. Mellesleg a belső ügyosztály fejese, illik rá a szerep. Chris Evans segít Reeves-nek a nyomozásban, vele sincs nagy baj, jól játsza a még terepen nem járt zsarut. Csajok? Ez egy izomfilm, amiben a macsó fickók és a fegyverek dominálnak, a nők nem is nagyon jutnak főbb szerephez, nem is kell a felesleges „jaj, segítség, valaki mentsen meg, letört a körmöm” vinnyogás, sikítozás.


Ha már gettó, meg kőkemény hekusok akkor rapperek. Minden keményebb filmbe kell egy rapper tesó, akinek arca, neve talán több embert vonz be a moziba, meg úgyis ők tudják jól előadni a szigorú arcot színészkedés nélkül. Itt Common és a The Game mutatják be szikla kinézetű fizimiskájukat.


Az utca királyai egy korrekt, impozáns szereplőgárdával leforgatott nézhető, jól megrendezett, egyenletes tempójú akciófilm, nyomozgatással, akcióval és kiszámítható befejezéssel, Nem rossz, nem rossz, de azért remélem idén kapunk még ennél jobbat is. Kapunk?

 

Értékelés: 65 %

 

Előállítási költség: 20 M $

Eddigi amerikai bevétel: 21 M $

Eddigi összbevétel: 33 M $

 

imdb: 7,3

rottentomatoes: 34 %

 


szereplők:

Keanu Reeves (Tom Ludlow)

Hugh Laurie (James Biggs kapitány)

Forest Whitaker (Jack Wander kapitány)

Chris Evans (Paul Diskant)

Common (Coates)

Jay Mohr (Mike Clady)

Terry Crews (Terrence Washington)

Naomie Harris (Linda Washington)

Martha Higareda (Grace Garcia)

 

Címkék: akció iromány 65 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr96442158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Armida Galina 2008.04.25. 21:28:40

Nagyon tetszik ez a blog, grat! :)

Armida Galina 2008.04.25. 21:36:17

Megengeditek hogy betegyem az oldalt egy ajánlóba a nolblogon? Nagyon örülnék neki!

Oriza 2008.04.25. 21:36:19

Reeves nagyon ráérzett a szerepre szerintem. A film maga nem kiváló, de elég élvezetes. Whitaker volt az egész gyenge pontja, nem látszott, hogy Oscarja van már, na de ez nem is olyan film:)

Koimbra 2008.04.26. 10:44:15

Köszi a dícséretet, kirakhatod nyugodtan:)

Armida Galina 2008.04.26. 12:27:50

Köszönöm szépen! :-)

atomanti 2008.04.26. 21:30:01

Ez a film egy teljesen átlagos, nem is tudtam, hogy Elroy meg Wimmer írták, hát szégyelljék magukat, hogy csak egy ilyen átlagcuccot tudtak kiadni a kezükből.

Kahuna (törölt) · http://bigkahuna.blog.hu 2008.04.27. 12:07:18

Szerintem is olyan 65%, de engem még az is zavart, hogy nagyon sok szereplő komikus figura, akik jól játszottak, de mindvégig ott volt, hogy a múúltkoriban milyen feka viccet mesélt. Iyen volt például Cedric the Entertainer, és míg Hugh Laurieval jó volt ez a kórházas játék, addig a többinél már sok volt. Szóval 65% de azért így is ütős meg sztem kiemelkedik a mai átlagból (8 tanú), ami mondjuk nem a legjobb hír:)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.04.27. 12:12:31

Jay Mohr is komikus, de ő jól játszotta a genyó figurát. Cedric viszont annyira nem volt meggyőző, de elment.

Gibson44 · http://nagyfonok.blog.hu/ 2008.04.27. 12:44:49

Ilyen színészgárdával sokkalta jobb filmet is összehozhattak volna.Valami pörgős, akciódús "szarrálövökmindenkit" filmet.Ehelyett félóránként kapunk egy kis akciót aminél mindig úgy érzem, hogy hiányzik valami.
süti beállítások módosítása