Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A Spiderwick krónikák (The Spiderwick Chronicles)

2008.06.12. 17:48 koimbra 1 komment

 

A mindentől távoli elhagyatott Spiderwick-birtokra megérkezik a Grace család, az előző lakók rokonai: anya (Mary-Louise Parker), Mallory (Sarah Bolger), Jared és Simon (Freddy Highmore). Arthur Spiderwick (David Strathairn és lánya élt itt jó pár évvel előttük, csakhogy Arthur bá' eltünt, a lánya pedig elmegyógyintézetbe került. Jared rálel egy könyvre, a könyvre amelyet az üknagybátty állított össze a ház körüli láthatatlan lényekről. Tartalmazza, hogy kell védekezni a goblinok ellen, hogyan lehet griffet idézni, hogyan néznek ki a tündék, stb. A könyvet a goblinok vezére, Mulgarath (emberalakban Nick Nolte) szeretné megszerezné, ezáltal ugyanis nagy hatalomra tehetne szert. A gyerekeken áll vagy bukik az egész, segítségükre van a házimanó (aki ha mérges átmegy Hulk-szerűségbe) és egy hobgoblin, kinek madár kedvenc csemegéje.

 
 
 

A költségvetés a megvalósításra ment el, ez látszik is a vásznon. Drága színészek nincsenek is, Nick Nolte tűnik fel pár percre, és David Strathairn játssza a mellék-főfigurát. A gyerekeknek kell elvinniük a hátukon a filmet (a Narnia gyerekszereplőit igen nehéz lenne alulmúlni), ezt meg is teszik, Freddy Highmore pedig jól megbírkózik az ikerpár megformálásával (én csak a film végén láttam, hogy jéé a Simon-t és Jared-et ugyanaz a srác alakította), de nem mennének semmire sem, ha nem lenne szépen alájuk pakolva a sok trükk meg effekt.

 

Tony DiTerlizzi és Holy Black nevéhez kötődik az a bestseller-könyvsorozat, amit kinéztek maguknak a filmkészítők. A producerek nem nagyon bízhattak maguk sem a Spiderwick franchise-ban (talán az Eragon és Az arany iránytű sejlett fel a szemük előtt), így több könyvet gyúrtak egybe másfél órába.

 

A Spiderwick krónikák nem nyújt semmi újat, teljesen sablonos, mondhatni klisé-szerű az egész, mégis szórakoztató, hangulatos Mark Waters rendezése. Nem tűnt rövidnek, sem összecsapottnak, bár sok-sok dolgot hagytak ki a filmből (pl az elfeket, törpéket), de azért sikeresen felvonultatják a fantasy-elemeket, úgy hogy nem tűnik se soknak, se kevésnek. , Ha megyek a könyvtárba legközelebb biztos rákeresek és kiveszem a könyv első részét.

 

Érdemes megemlíteni még, hogy amire rá van írva, hogy ne nyisd ki, azt érdemes fellapozni (a háttérben többször felhangzó tiltó szavak ellenére is), mivel akkor nem történik semmi, nem kezdődik el a kaland.

 

Értékelés: 80 %

imdb: 7,1
rottentomatoes: 80 %

Előállítási költség: 90 millió dollár
Amerikai bevétel: 71,1 millió dollár
Eddigi összbevétel: 162 millió dollár


szereplők:
David Strathairn (Arthur Spiderwick)
Sarah Bolger (Mallory Grace)
Freddie Highmore (Jared Grace/Simon Grace)
Mary-Louise Parker (Helen Grace)
Nick Nolte (Mulgrath)
Joan Plowright (Lucinda Spiderwick)

Címkék: fantasy iromány könyvből film 80 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr85516829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pink120 2009.09.04. 15:07:26

A könyv sokkal jobb, mint a film.
süti beállítások módosítása