Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Az esemény (The Happening)

2008.06.22. 18:27 koimbra 13 komment

Spoiler előfodulhat

Ha a méhek eltűnnek, az emberi fajnak négy éve van hátra a kipusztulásig.-Einstein

Egy nő a parkban tűvel szúrja nyakon magát, nem sokkal odébb egy építkezésen sétálnak le az épület tetejéről a munkások. Az emberek vidékre menekülnek/utaznak, hogy kikerüljenek a veszélyzónából, ugyanis a jelenség csak az USA észak-keleti államaiban tűnik fel. Elliot (Mark Wahlberg), Alma (Zooey Deschanel) barátjuk (John Leguizamo) lányával próbálja túlélni ezt az eseményt.

 

Mint kiderül, a természet védekezik, egy olyan anyagot kezdenek termelni a növények, amelyek megszüntetnek azt a valamit az agyunkban, ami megakadályozza, hogy öngyilkosok legyünk. Természetfeletti thriller helyett tehát kapunk egy valódi természeti thrillert, ami lehetne akár dokumentum jellegű alkotás is. A Greenpeace aktivistái azonban mindenképpen örülni fognak Az eseménynek.

 

Mark Wahlberg  végig olyan semmilyen teljesítményt nyújt, nem rossz ugyan, de messze nem jó. Deschanel meg csak mereszti a nagy szép szemeit bele a világba, Leguizamo az, aki itt merőben magasan jobb mindenkinél (ezek után nézze meg mindenki a Kíméletlen kaméleon Ace Ventura utánzatot tőle).

 

M. Night Shyamalan elcseszte, de már régen. Nem kellett volna a Hatodik érzék, így nem várna tőle mindenki hasonlót  évek óta. Akkoriban mindenki éltette őt, ma meg a legtöbben rajta köszörülik a nyelvüket, ceruzájukat, stb. Nekem nem voltak nagy elvárásaim, Shyamalantól eddig két film tetszett (Jelek, Sebezhetetlen). Egyre jobban csúszik le a magasból, először még A falunál kondultak meg a vészharangok, ám az a film nem bukott, de a Lány a vízben már igen. Shyamalan stúdiót váltott, aki meg is támogatta egy nagyobb összeggel. Azonban a nézők és a kritikusok többségének ezúttal sem jött be Shyamalan műve, de legalább nagyot koppanni nem fog pénzügyileg. Talán a stúdió is kitart majd még mellette egy ideig, aztán ha meneszti, még mindig van néhány cég ahova elbandukolhat. Mellesleg ideje lenne maga mellé vagy maga helyett egy másik forgatókönyvírót is bevonnia (az a fene nagy ego), mivel egyesek már karrierjének a koporsóját eszkábálják. Pedig nem készített rossz filmet. Az esemény nem túl izgalmas, de élvezhető, nézhető és néhol érdekes, elég jól eltelik az idő vele.

 

Viszont kicsit tanácstalan vagyok: Nem tudom, hogy felszántsam-e a kertem a növényekkel együtt és bevessem-e sóval vagy hagyjam a fenébe. Jobban járnék a szántással mindenképp, kevesebb füvet kéne nyírni.

 

Értékelés: 70 %

 

Büdzsé: 57 millió dollár

Nyitó hétvége bevétele: 30 millió dollár

 

M. Night Shyamalan filmjeinek bevétele:

 

 

Cím

Amerikai bevétel

(millió $)

Összbevétel

(millió dollár)

Előállítás

(millió $)

Nyitott szemmel (Wild Awake)

0,282

0,282

6

Hatodik érzék (The Sixth Sense)

293,5

672,8

40

A sebezhetetlen (Unbreakable)

95

248,1

75

Jelek (Signs)

228

408,2

72

A falu (The Village)

114,1

256,6

60

Lány a vízben (Lady in the Water)

42,2

72,7

70

Az esemény (The Happening)

43,5

75

57

 


Címkék: iromány dráma 70 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr8533908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.06.22. 18:40:25

Minden figyelmeztetés nélkül ekkorát spoilerezni? Engem speciel nem érint, mert szerencsétlenségemre megnéztem már, de a többiek...

A film jól kezdődik, nagyon jól. De ez tart kb. 15 percig, onnantól kezdve iszonyat rossz az egész, zéró sztori és ötlet, a színészek borzalmasan "játszanak", néhány jelenet pedig önmaga paródiája is lehetne. Az öngyilkolászós jelenetek ütősek, de például a mezőn rohanásnál fetrengtem a röhögéstől.

Nem értem Shyamalant igazából. Teljesen egyértelmű volt a Hatodik érzék után, hogy még egy ilyen filmje nem lesz. Miért erőlteti mégis a műfajt és a kötelező csavart. Mondjuk itt már az sincs, csak a legbénább M. Night finálé amit én láttam (Vizes csaj és a Falu kimaradt).

Bocs, hogy hosszú voltam egy kicsit, csak nem volt kedvem még postolni se róla :)

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.22. 18:52:01

Milyen spoilerre gondolsz?

Nekem a Hatodik érzék nem tetszett, de a vége zseniális volt. Shyamalannak két jó filmje volt, a Jelek még izgalmas is volt, a Sebezhetetlen meg nagyon jó

VVega · https://debugme.eu/ 2008.06.22. 20:29:27

Spoiler :)

Hát arra, hogy a növények felelősek az eseményért. Úgy még sokkal rosszabb, ha ezt is tudod előre és nem találgatsz, gondokozol az elején vagy már a moziba menet esetleg, hogy mivel is rukkolhat elő Shyamalan :)

Koimbra 2008.06.22. 21:10:40

Az előzetesből nekem az jött le, hogy a természet az oka mindennek, no meg már jó előre lehetett olvasni ilyen cikkeket (nem kritikákat) erről. Szóval nem is volt nagyon meglepő dolog ez, de végülis lehet valaki teljesen úgy ül be rá, hogy azt se tudja mi az, akkor annak spoiler. Szóval oké:) Kiírtam az elejére, hogy spoiler előfordulhat

VVega · https://debugme.eu/ 2008.06.22. 21:24:11

Láttam :)

Lehet, hogy én vagyok a maradi, de én ilyen cikkeket nem szoktam olvasni. Legalábbis olyan filmről, ami érdekel biztos nem. Mondjuk neked meg szinte munkaköri kötelesség :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.22. 21:35:11

Nem munkakör ez, csak hobbi:) Van időm, van kedvem, addig jó:)

sjbee 2008.06.23. 07:09:41

Hát bizony ez sztem is kemény spoiler, amit pont tegnap olvastam sajna egy másik filmes oldalon is. Mind1, gondolom azért akkorát nem vesztek majd a filmélményből. Mindenesetre a kritikát a 2. bekezdéstől tovább nem olvastam, félek h beleszaladok még vmi információba. Majd ha megnéztem a filmet pótolom a kritika végigolvasást :)

sjbee 2008.06.23. 07:10:45

Most látom csak, h ki is írtad a cím alá a spoiler veszélyt. Szóval akkor egy szavam sem lehet...

Dante · http://videodrome.freeblog.hu/ 2008.06.23. 11:25:31

Szerintem nem szpojler, mert aki tud egy picit előre gondolkodni az már simán, ahogyan Koimbra mondta, a trailerekből levette, hogy itt a növények fognak durvulni.
De nekem is szóltak, hogy "spoiler!" úgyhogy kiírtam én is.

Ez a természeti thriller meg tetszett :D

VVega · https://debugme.eu/ 2008.06.23. 13:14:16

Na most direkt figyelve néztem végig ezt a trailert és biztosan én vagyok sötét ostoba, de abból hogy a fákat és a füvet fújja a szél pár bevágott képsoron, abból én nagyon nem arra asszociálok, hogy a növények betámadnak minket egy méreggel, ami kikapcsol/bekapcsol valamit az agyunkban és ettől hátrafelé kezdünk el járni, majd öngyilokot követünk el:D

Igazából túlragoztuk egy kicsit :)

Bru 2008.06.24. 00:05:29

:D Jól nyomjátok! :D
Én nagyon nem tudom hova tenni ezt a filmet. Az alapötlet nagy bejött. Nálam 10/10. Szeretem ha hazafele tudok a filmen flashelni. :D
A marketing szintén 10/10 (mint minden MNS filmnél számomra. Zene megint csak 10/10 lett, de a film közbeni dramaturg, párbeszédek stb.... 2/10 jahj, fáj a szívem, ha engem kérnek fel tanácsadónak még én is kikupálhattam volna (szóval bárki) :D A film képi világa is nagyon durván sokkolt (bemutiból látni) házról potyogás, parkban állás... 10es! De a mikrofonos gyerek gyúrhatott volna még bicóra! :D + jelentbe b*szakodni! :D Sztem ez már rekord! :D
Túlpörögtem...

Bru 2008.06.24. 00:08:11

+ = 3 akart lenni. fránya shif :D

nikodémus 2012.02.05. 15:46:54

Miközben néztem, végig azon gondolkoztam, hogy ennek az egésznek valamilyen értelme kell, hogy legyen. A túljátszott színészi alakításoknak, a logikátlanságok halmozódásának, a közhelykerülő(nek látszani akaró) forgatókönyvnek, a választott zsáner ("öko-thriller"?) furcsaságának.

De nem bírtam rájönni. Lehet, hogy egy zseniális átejtés áldozata vagyok, de az is lehet, hogy ez a film egyszerűen csak rossz.
süti beállítások módosítása