Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Őrült küldetés 1-4 (Mad Misson-Aces Go Places I-IV)

2008.06.28. 13:58 koimbra Szólj hozzá!

Néha nosztalgiával gondolok vissza arra a korszakra, mikor még a VICO videótékák voltak. Olykor megnézek egy régi „csemegét”, amikor beugrik valaminek a címe és úgy élt bennem, hogy az mekkora szórakozás volt. Az Amerikai nindzsa még most is élvezhető, de az Ütközetben eltűnt már nevetséges (Chuck, ne bánts!). Az Őrült küldetés is hatalmas szórakozás volt, mostanában néztem meg újra. A végeredmény felemás.

Az Őrült küldetés akció-vígjáték lenne, de leginkább paródia jellegű. A fő hangsúly a vígjátékon van, nem is kell az egészet komolyan venni. A filmekben kifigurázzák többek között a James Bond-ot, a Mission Impossible sorozatot, a Transformerst de visszaköszön az Indiana Jones egy jelenete is. Valószínű ezen felül még parodizál néhány hongkongi művet is, de sajnos kevés ilyen filmet láttam, így nem tudom, csak sejtem. Azért akció is van bőven, a verekedések elég jók és frankón kivitelezett (autós, motoros, biciklis) üldözések is találhatók benne, amelyekből nem hiányzik a „bolondozás” sem, néhány filmes ott Hollywoodban tanulhatna ezekből.

 

Sam mestertolvaj, jól ért a karatéhoz, összebütyköl bármikor néhány high-tech cuccot, legnagyobb gyengéje pedig a szép nők. Ha egy jó csajt meglát, szinte azonnal szerelembe esik iránta. Leginkább Jackie Chan-re hasonlít, de Chan is csak később vette fel ezt a bohókás stílust, szóval inkább ő meríthetett ezekből a filmekből. Kodijack az abszolút ász. Ő egy rendőr és kopasz, mint Kojak, de stílusában leginkább Loius de Funes-t idézi, rajta mosolyoghatunk a legtöbbet, az ő szájába adják a legnagyobb szövegeket. Állandó szereplő még Sylvia Chang, aki Tungot, a keményt rendőrcsajt alakítja. Kiválóan teljesít mindenki, jól összehozták a bandát, gratula! A civakodás is fontos eleme a filmeknek, amolyan Halálos fegyver és Bud Spencer-Terence Hill -féle szócsatákra gondolok.

Kiemelendő még a szinkron (legalábbis az első két részé), egyszerűen kiváló, ekkoriban még nem cseszték el a magyarosítást.

 

 

-Eljött végre a pillanat, mikor sikerülhet leszámolni az egész Bozó bandával.

-És ezek a fickók itt mit csinálnak?

-Buzgón imádkoznak értetek.

-De nem most imádkoznak, 10-kor teázni fogok.

 

 

Az első rész:

Sam elrabol egy táska gyémántot, a helyszínen hagyott fehér kesztyű miatt nem őt, hanem a Fehér Kesztyű nevezetű gengsztert gyanúsítják. Később őt bízzák meg, hogy kutassa fel a drágaköveket és szerezze vissza. Közben Kodijack megérkezik Amerikából és miután „összeismerkednek” Tung-gal és elkapják Sam-et együtt keresik ők is Fehér Kesztyűt

 

A második rész elején megbíznak egy ürgét, hogy kapja el Sam-et és Kodijack-et, ugyanis a gonoszok az első rész végén főgonosz halálát torolnák meg. A bérgyilkos első ránézésre Chuck Norrisra hasonlít, de ezt a következő másodpercben már módosítjuk is Clint Eastwoodra. Westernes beütés, kalap, szivar a száj sarkában, borosta és szúrós tekintet. Első lépésben egy nagy robotot küldenek Sam kiiktatására (Transformers feeling). A végén pedig van egy kisebb harc egy másik robottal és Sam által összebütykölt kisebb gépekkel. Érdemes megnézni, hogy 25 évvel ezelőtt mire voltak képesek, nagyon jól készítették el az „ütközetet”.

 

A harmadikban a James Bond filmek és Misson Impossible sorozat kerül kifigurázásra.

-Ki maga?

-Őfelsége különleges ügynöke, a számomat felesleges említenem, úgy is tudja. Különben is jogom van ölni

 

Szerepel benne Peter Graves is, aki gyakorlatilag ugyanazt a figurát alakítja, mint az MI-ben, csak más néven. Ő is ugyanolyan „üzenetet” kap, mint a Szupercsapatban (ez volt a magyar címe).

Ebben a filmben Sam-et megbízzák, hogy kerítse vissza a Királynő ellopott koronáját, de ő nem tudja, hogy a megbízók szélhámosok.

 

A negyedik felvonás volt a leggyengébb, érezhető már, hogy fáradnak a készítők. Ebben a részben egy prizmát próbálnak megszerezni, amivel szuperkatonákat tudnának „gyártani”. A gonoszok vezére hasonlít az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatóiban megismert gestapo-s fickóra. Nem véletlen ugyanis ugyanaz alakítja és még egy jelenet egy az egyben ugyanaz, mint az Indy filmben.

 

Sajnos az ötödik epizódot nem sikerült fellelnem, így az kimaradt.

 

Az első két részt mindenképpen érdemes megnézni, sajnos a negyedik már árnyéka volt a korábbi epizódoknak.

Ajánlom mindenkinek, akik nevetgélni akarnak vagy egyszerűen csak nosztalgiázni. Bud Spencer és Terence Hill rajongók bizton élvezni fogják és azok is akiknek csömörük van a mostanában bemutatott gyenge színvonalú paródiáktól. 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr16543349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása