Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Mamma Mia! (Mamma Mia!)

2008.07.24. 20:01 koimbra 3 komment

 

Tombol a High School Musical láz, legalábbis a tinik körében. Az élelmes filmkészítő ezt látva elmerenghet a régmúltban, vajon ő mire gerjedt fiatalkorában. A nosztalgiával felszínre kerülnek a régi dalok, slágerek, ezzel pedig új ötlet is körvonalazódhat. Hát persze, kézenfekvő, az ABBA dalaira milliók rázták magukat régen (sőt még most is), így ha a HSM siker tudott lenni, akkor a Mamma Mia!-nak szinte kötelező. Nem is nagyon kellett megerőltetnie magukat a készítőknek, ugyanis létezett már egy musical, amely a West End-en futott, így azt csak át kellett ültetni filmre. A rendezést Phyllida Lloyd kapta, aki a színpadi változatot is dirigálta, gyakorlatilag kisujjában van az egész.

 

 

Sophie (Amanda Seyfried) egy kis görög szigeten éldegél, anyjával, Donnával (Meryl Streep) egy rozzant hotelt üzemeltetnek. Sophie épp esküvőre készül, szeretné, hogy az apja is ott legyen ezen a nagy napon, csak egy gond van: nem tudja ki az. Megleli anyja régi naplóját, azt elolvasván a három lehetséges apajelöltnek (Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgaard) levelet küld, azok pedig meg is jelennek szépen, Donna legnagyobb meghökkenésére.

 

A sztori ABBA dalokra halad előre, énekelget szinte mindenki, ropják szépen, ügyesen, a néző pedig vigyoroghat kényelmesen hátradőlve a mozi székében. A színészeken látszik, hogy élvezik amit csinálnak: ahogy énekelnek, ugrálnak vagy táncolni próbálnak, de sehol sem válik idétlenné vagy erőltetetté. A táncjelenetek ugyan nem a legprofibbak, de ez nem válik kárára a filmnek, eléggé élvezhetőek így is. Az öregebbekről meg szinte süt a boldogság, hogy itt lehetnek, úgy viselkedhetnek, mint a gyerekek. Ez leginkább Meryl Streep-en látszik, de sose hittem volna, hogy Pierce Brosnan is dalra fakad egyszer. Colin Firth meg pont ezt a filmet hagyta volna ki? Szinte ugyanazt a kissé merev figurát hozza, amit szokott. Stellan Skarsgardon pedig dettó látszik, hogy nem bánta meg ezt a filmet.

 

A fiatalokra is átragadt a felnőttek boldogsága, erre még rásegíthetett egy picit a szép görög sziget, ahol forgatták a filmet. Amanda Seyfried jó választás volt, szép is, tehetséges is, no meg a hangja se utolsó.

 

 

A dalokat is lefordították, azaz nem csak úgy fordították, hanem simán új szöveget kapott az egész, de ez így volt profi és magyaros, Speier Dávid korunk nagy ferdítője. Belegondolva mit érne ez az egész az ABBA nélkül vagy mi lett volna, ha új dalokra és szövegekre írták volna meg. Ennél jobb produkciót nézhettünk volna? Kizártnak tartom.

 

A Mamma mia! megérdemel egy jó 90 %-ot, üde, szórakoztató nyár esti filmecske, amelyben boldogan nosztalgiázhatunk vagy egyszerűen csak élvezhetjük. Én biztos, hogy előkeresem az ABBA bakelitlemezét és meghallgatom párszor.

 

 

Imdb: 7,0

rottentomatoes: 53 %

 

Az origo csetinterjújra Speier Dáviddal

 

Büdzsé: 52 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 36 M $

Eddigi összbevétel: 108 M $

 

Szereplők:

Meryl Streep (Donna)

Colin Firth (Harry Bright)

Pierce Brosnan (Sam Carmichael)

Amanda Seyfried (Sophie)

Stellan Skarsgard (Bill)

Julie Walters (Rosie)

 

 

 Szinkronos előzetes

Egy jó kis ABBA dal

Címkék: musical iromány vígjáték 90 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr41583930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.07.25. 18:27:37

érzem, hogy ez az én filmem... de majd csak egy üres teremben nézem, nehogy bármi jelzőt rámaggassanak az emberek :)

gabber 2008.07.25. 20:08:06

Teljesen a film hatása alá kerültem, már rendeltem is a neten egy best of Abbát vagy hasonlót, az év filmje, én nem 90-et adok neki, hanem 1000 %ot

fun 2008.08.25. 19:09:05

Nekem is nagyon tetszett, tényleg jó volt a szereplő választás! :) Jókat röhögtem alatta :D
süti beállítások módosítása