Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Az omega ember (The Omega Man)

2008.07.25. 17:31 koimbra 1 komment

1954-ben adták ki Richard Matheson I am Legend regényét, amelyet először 1964-ben filmesítettek, majd 1971-ben is készült egy produkció a Matheson művéből Charlton Heston főszereplésével.

1977-ben Robert Neville úgy furikázik Los Angeles utcáin, ahogy akar. Ha lerobban a verda, hát bemegy a legközelebbi autókereskedésbe és azzal megy tovább. Nincs senki aki megállítaná, ugyanis ő az egyetlen ember közel és távol. Két évvel korábban ugyanis az emberiség kihalt egy biológiai háború következtében. Maradt még néhány fertőzött egyén a környéken, ők leginkább az albínókra hasonlítanak, nem haltak meg azonnal a járvány következtében, de ők is haldokolnak. Csuhát és napszemüveget viselnek, saját kialakult társadalmi rendjük van, Neville-t ellenségként kezelik, el akarják kapni és kivégezni.

 

Az omega ember nem állta ki az idő próbáját (szerintem). A „Család” tagjai nem túl félelmetesek, leginkább a hippikre emlékeztetnek. Talán nem véletlen ez az ábrázolás, hiszen a hippi-mozgalom a 70-es években volt igazán csúcson, ők testesítették meg a lázadókat. Ez a motívum feltűnik még akkor is, mikor Neville a helyi moziban újra megnézni a Woodstock filmet („Igazi siker, több éve játsszák már”-mondja magának Neville). A fegyverekkel való lövöldözés pedig egy jól sikerült paintball meccsre emlékeztetnek.

 

A tavaly bemutatott Legenda vagyok-hoz csak nyomokban hasonlít. Az omega ember-en elvoltam, de még egyszer nem vágnék bele. Az old-school posztapokaliptikus filmek kedvelői viszont bizonyosan kedvelni fogják.

 

Címkék: thriller sci fi

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr66585461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabber 2008.07.25. 18:11:34

Láttam vagy fél éve, néhány jelenet valóban röhejes volt, a lövöldözés tényleg tiszta paintballszerű volt, ahogy írod is. A Legenda vagyok jobb volt
süti beállítások módosítása