Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Daredevil - A Fenegyerek (Daredevil)

2008.08.02. 16:29 koimbra 4 komment

New York sötét utcáit kémlelem, enyém az éjszaka birodalma, örök sötétségben élek. A város hangjait követve éberen örködöm.

 

 

2002-ben a Pókember hatalmas sikert ért el a mozikban, így kézenfekvő, hogy a többi szuperhős is a vásznakra költözik. Nem maradhatott ki a Hálószövő egyik nagy haverja, Matt Murdock, a Fenegyerek sem.

 

Murdock (Ben Affleck) egy baleset következtében megvakul, a szemébe ömlő vegyi anyag következtében egy bizonyos radarösztönre tesz szert, érzékei rendkívül kifinomultak lesznek, így kiválóan tud tájékozódni, ezen felül az ügyessége és állóképessége is rendkívüli. Képessége segítségével ő lesz a Fenegyerek, az álarcos igazságosztó, a félelem nélküli ember, ki segít a rászorulókon, elkapja a gazfickókat.

 

A filmesek ezúttal megváltoztattak szinte mindent a képregényhez képest, nem így történt a baleset, az Elektrával való megismerkedés, stb. A Fenegyerek legnagyobb hibája, hogy túl sokat akart és keveset markolt. Korai volt a Vezérrel való összecsapás még. A képregényben a Fenegyerek egyik legnagyobb ellenfele Wilson Fisk (azaz a Vezér) volt, így ki lehetett volna húzni még pár részen keresztül a konfliktust. Elektra (Jennifer Garner) feltűnése jó ötlet volt, de őt se kevertem volna bele túlságosan a sztoriba, későbbiek folyamán bele lehetett volna szőni ezt a romantikus szálat, vagy azt, ahogy Elektra és Fenegyerek együtt indulnak harcba a gonosztevők ellen. Talán egy nagyobb volumenű tárgyalótermi jelenetet is bele lehetett volna szőni, ha már Murdock ügyvéd. Jobb lett volna egy olyan történetet látni, amiben több akció és bunyó van, ahol a Daredevil rendet tesz a környéken.

 

 

Apropó bunyók...ezek nem látványosak, nem kidolgozottak, se nem túl ötletesek. Elektránál ezt a legfájóbb látni talán. Ahogy mondta is, kiskora óta minden évben új küzdősportot kellett megtanulnia, ehhez képest a legjobb formájában akkor volt, mikor a gyakorló zsákokat püfölte szét. S mint ilyen nagy tapasztalt harcos elég könnyen veszít a Célpont ellen, aki megöli őt (az Elektra filmben meg feltámasztják, az a mű viszont elég rosszra sikeredett).

 

Jason Statham azt nyilatkozta, szívesen eljátszaná a Fenegyereket, ha felkérnék rá. Ha őt nem is, de Ben Affleck helyett valaki mást kellene találni egy esetleges folytatáshoz , mivel Affleck nem volt túl jó a szerepben. Néha úgy nézett ki, mintha nem vak lenne, hanem csak egyszerűen egy hülye bamba fickó. A Vezér egy nagy melák ember, no és fehér. Nem volt jó döntés Michael Clark Duncan a szerepre, egy hasonló alkatú fehér színészt vagy akár pankrátort kellett volna alkalmazni a szerepre. Talán azért gondolták, hogy néger szereplő kell, mert a figura is sötét és így jobban kihangsúlyozzák a fekete lelkét? (A piros rózsa pedig inkább a Rózsa nevű gonosztevőhöz kötődik, aki a Vezér fia volt.) Fisk figurája is megérdemelt volna még pár percet, hiszen nem csupán egy gonosztevő, hanem ő az alvilág irányítója. Az oknyomozó újságíró, Ben Urich (Joe Pantoliano) sem kapott nagyobb teret, pedig itt volt a lehetőség, hogy esetleg megemlítse a többi városban flangáló hőst, de legalább egy városi legendát elmesélhetett volna. Colin Farrell teljesen jól hozza a kattant, gyilkolni vágyó Célpont alakítást. Az ő szájából hangzik el pár jó képregényes elem: „ Csináltasson nekem egy kosztümöt”. Viszont Jennifer Garner volt az, aki a legjobb választás volt az általa alakított szerepre, csak épp a küzdőtechnikájából nem látunk sokat.

 

 

A rendezőt viszont elkergetném a képregényfilmek környékéről. Mark Steven Johnson írta és rendezte a filmet, tehát nagy lehetőség volt a kezében és nem élt vele, inkább olyan érzésem van, mintha 13 év alattiaknak gyártotta volna és ő is azon a szinten van. Az Elektra mozit meg sikerült úgy teljesen elbarmolnia, hogy az már fáj. A Szellemlovasnál pedig ismét olyan érzésem volt, mint a Fenegyereknél.

 

A negatívumok és a kihagyott ziccerek ellenére is összességében azért egy nézhető filmet kapunk. Mivel nem vagyok nagy hardcore képregény-fan így az eltérések miatt sem vertem a falat (nagyon). A produkció nem túl hosszú, arra volt elég, hogy bemutassák a karaktereket, meg néhány akciót belepakoljanak. Nem pörgött nagyon, felvezetésnek azonban jó lett volna, ha a folytatás már a küszöbön állna, ahol már jöhetne a látványosság és több, jobban kivitelezett küzdelem.

 

imdb: 5,5

rottentomatoes: 44 %

 

Előállítási költség: 75 millió $

Amerikai bevétel: 102,5 millió $

Összbevétel: 179 millió $

 

 

 

Jelenleg a Marvelnél a Secret Invasion zajlik. Ebben a skrullok (ezek földönkívüliek) a Földet készülnek leigázni. A beépülést már megkezdték korábban, elfogtak néhány ismert embert, hőst és helyükre alakváltó skrullok kerültek. Még az invázió megkezdése előtt derült ki Elektráról, hogy ő is skrull (mostanában adtak ki egy kapcsolódó képregényt, amiben azt mutatják be, hogyan győzték le Elektrát és miként helyettesítették), de rajta kívül még akad pár egyén akiről kiderül, hogy „beszivárgó egység”.

Címkék: akció iromány képregényfilm fenegyerek

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr48597475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.08.02. 18:32:04

Szerintem egy közepesnél valamivel jobb filmről van szó. Garner szar színésznő, ez nem is lehet vitás, Affleck viszont nem volt rossz, Farrell meg rulz as always.
Százszor inkább a Daredevil, mint bármelyik F4 film vagy az új Hulk mégegyszer.

SpockCooper · http://spockcooper.blog.hu 2008.08.02. 18:38:28

A videó jól sikerült. Én a vezért alakító színészt azért gondoltam jó választásnak, mert azt hittem Ving Rhames. Bírom Bent, Jeniferrt meg pláne de tényleg nem valami jó film, bár ha itt lenne előttem, újranézném.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.08.02. 18:43:32

Én remélem, hogy a filmjogok visszaszállnak a Marvelhez, mert ők úgyis benne vannak a megfilmesítési lázban és talán összehoznának egy másik filmet.
Nekem az F4 tetszett, sőt a Hulk is jó volt. Inkább a Pókember volt az, ami szerintem rossz volt...de nagyon...mindhárom.

Gibson44 · http://nagyfonok.blog.hu/ 2008.08.03. 23:51:04

Most sikerült megtekintenem.Hát olyan felemás érzésem van.Jól szórakoztam de sok minden zavart.Bár legfőképp az akciók és az effektek.Az a baj a filmmel, hogy nem látványos és a cgi is gyenge.Pl: Motorról lerugós jelenet.Vagy ez a film "korának" írható be?Nah mind1.Nálam olyan 65%.
süti beállítások módosítása