Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

John Travolta: Egyszer fenn, egyszer lenn

2008.08.20. 17:34 koimbra 3 komment

John Travolta karrierje hasonlítható a hullámvasúthoz is akár, kezdetben lenn, aztán fenn, sokáig lenn és most egy jó ideje fenn, de azért itt is akadt egy-két erős lejtmenet.

Travolta 6 éves korától táncórákat vett Fred Kellytől, aki Gene Kelly testvére volt. 16 évesen otthagyta a Dwight Morrow középiskolát és New Yorkba költözött, azt remélve, hogy itt majd felfedezik és színész lesz. Színpadi előadásokon játszott, énekelt is, de dalai hamar feledésbe merültek. Ezután Los Angelesbe költözik, ahol néhány rövid szerepet kap sorozatokban, 1976-ban játszott Brian De Palma mozifilmjében a Carrie-ben. A következő évben a Szombat esi láz (Saturday Night Fever) már sztárrá tette, a produkció hatalmas siker lett (237 millió dollárt hozott világszerte) és Travoltát Oscar-és Golden-Globe-díjra jelölték. A következő évben szintén egy hasonló alkotásban tűnik fel, a Grease nagyobb durranás volt, mint a Szombat esti láz, csak 6 millióból készült és 394 millió dollárt hozott., Golden-Globe jelölést is kap. Ezután egy ideig nem ért el nagyobb sikereket, a Városi cowboy (Urban Cowboy) 46 millió dollárt tudott felmutatni, Brian De Palma filmje a Halál a hídon (Blow out) pedig csak 12 milliót.

 

1983-ban Sylvester Stallone táncfilmjében vállal főszerepet, az Életben maradni (Stayin' Alive) ugyan jól hozott (64 millió dollár), de a kritikusok lehúzták, egy rossz Szombat esti láz utánérzésnek tartották és a nézők sem voltak megelégedve a művel. Travolta 5 hónapot edzett Stallonével, hogy kondiban legyen a forgatásra és a Bee Gees néhány dalát is felhasználták a filmhez. Néhány felejthető film után a csúcsra a Nicsak ki beszéllel (Look Who's Talking) tért vissza. A film két folytatást ért meg, a harmadik már meg is bukott. Travolta újra a gödörben volt, ahonnan Tarantino halászta ki.

 

1994-ben készült a Ponyvaregény (Pulp Fiction), ami már megjelenésekor klasszikussá vált, a magyar szinkron pedig szintén zseniális volt, néhány szöveg bekerült a köznyelvbe is (Pl: „Szívunk, mint a torkosborz). A filmhez csak úgy áramlottak az ismertebb nevek és mégis sikerült néhány millióból kihozni (8 millió dollár), mindenki bagóért vállalta el a szerepet. Tarantino Vincent Vega szerepét kifejezetten Travoltának írta, akinek ekkor már úgyis mindegy volt. Végül Oscar-díjra jelölték ismét, a bevétel se volt semmi, 214 millió dollár. A következő évben Golden-Globe-ot kapott a Szóljatok a köpcösnek (Get Shorty) filmért. A szlogenre még most is emlékszem: A téma az utcán, haver. Avígjáték Hollywoodot figurázta ki. Egy kis megbicsaklás után (Feketén-fehéren-White Man's Burden, 3,7 millió dolláros bevétel) John Wooval dolgozhatott, akit az akciófilmek istenének is hívnak és Jean-Claude Van Damme hívta, hogy rendezze már meg a Tökéletes célpontot és ha már Hollywoodba ment ott is maradt sokáig, sokak bánatára, kevesek örömére. A Rés a pajzsonban Christian Slaterrel dolgozott együtt, akire szintén ráférne már egy valamirevaló siker (szerintem temethetjük a karrierjét, kár érte!). A Csodabogár (Phenomenon - amerikai bevétel 104 millió) után Mihály arkangyalt alakíthatta, aki iszik, dohányzik és nőzik is (A Michael is szép bevételt ért el, összesen 119 millió dollárt.

 

Ezután ismét John Wooval forgatott együtt, akivel elkészítették az egyik legjobb akciófilmet, az Ál/Arc-ot (Face/Off) (mesterműnek is nevezték páran). A film eredetileg a jövőben játszódott volna és Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone lettek volna a főszereplők, később Harrison Ford és Michael Douglas voltak a kiszemeltek (Douglas producerként maradt). Woo csak úgy vállalta el a rendezést, ha több szabadteret engednek neki, ő tette át a történetet a jelenbe pl.. A Saturn Awardson megnyerte a legjobb rendezés és legjobb forgatókönyv díját.

 

Ezután jött néhány nem túl sikeres alkotás (Őrült város, A nemzet színe-java, Zavaros vizeken), majd egy nagyobb durranás, A tábornok lánya (General's Daughter), aminek az összbevétele 145 millió dollár volt. A rendező Simon West volt, aki azelőtt főleg reklámokat rendezett. 1997-ben indult el a mozis karrierje a Con Air- A fegyencjárattal.

 

Az őrület határán (The Thin Red Line) egy háborús dráma volt és Terrence Malick renezdte, aki már régóta dédelgette ezt a tervét és a film egy kisebb sztárgárdát vonultatott fel. Több színész jelenete a vágószobában végezte (pl Billy Bob Thornton, Martin Sheen, Gary Oldman, Jason Patric, Bill Pullman, Lukas Haas, Viggo Mortensen and Mickey Rourke). John Travolta végül szerette volna elérni, ha a jelenete nem kerül bele a filmbe. Az őrület határánt 7 Ocarra jelölték, de egyet se nyert meg.

 

A szcientológiát L. Ron Hubbard alapította, John Travolta is ennek a vallásnak a követője és már régóta szerette volna Hubbard egyik novelláját filmre vinni. A Háború a Földön (Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000) elkészítését egyetlen nagy stúdió se vállalta, végül a Franchise Pictures független vállalat segített. A céget később a befektetők beperelték és csődbe jutott, Travolta is megszívta mivel a saját millióit ölte bele a produkcióba. A Háború a Földön bukás lett, a kritika lehúzta, sokak szerint a valaha készült egyik legrosszabb film (az imdb-n a 97. a legrosszabbak között). A film még 7 Arany-Málnát is besöpört (a Showgirls is ennyit kapott előtte), de még kiérdemelt egy nyolcadikat is: az elmúlt 25 évben készült legrosszabb drámáét. A kasszáknál 21 millió dollárt hozott a mű és 73 millióból készült. A filmet a South Park kiparodizálta egyébként.

 

2001-ben egy kis akcióval ütötte el az időt, Joel Silver akcióproducer segítségével. A Kardhalat (Swordfish) Dominic Sena rendezte, aki korábban klippeket készített. Feltűnt még a filmben Hugh Jackman és Hale Berry, aki plusz fél millió dolcsit kért, hogy a melleit megmutassa a filmben.

 

2004-ben a Tűzből nincs kiút (Ladder 49) tűzöltókat középpontba állító film 100 millió dollárt hozott világszerte. A Szóljatok a köpcösnek folytatása, a Csak lazán! (Be Cool) egy szolid 95 millió dollárt termelt (Amerikában 56-ot, nemzetközileg meg 39-et), itt a filmipar helyett a főszereplő a zeneiparban próbál bevágódni. Limitáltan mutaták be a Bobby Long (A Love Song for Bobby Long) drámát, ahol kifehérített hajjal játszik és ismert szerzőktől idézget.

 

2007-ben a Faterok motoron (Wild Hogs) az egyik legnagyobb siker volt (amerikai bevétel 168 millió dollár), bár volt egy kis zűr előtte, ugyanis 2006-ban a Disney-t a Hells Angels beperelte, hogy jogtalanul használja a Hells Angels Motorcycle Corporation nevét és logoját. A stúdió ezért Del Fuegosra nevezte át a motorosbanda nevét. A rendező, Walt Becker a film sikere után elmondta, hogy elkészítené a folytatást, John Travolta pedig szintén érdeklődését fejezte ki a második rész iránt. Szintén 2007-ben mutatták be a Hairspray musicalt, amiben egy kövér nőt alakít. Összesen 200 milliót termelt és Travoltának is hozott egy Golden-Globe jelölést, a film és Christopher Walken-t is láthattuk táncolni (bár egy Fatboy Slim klippben már megcsodálhattuk ezt a tudását is), sőt Michelle Pfeiffer is feltűnt, akit nem lehet túl gyakran látni.

 

4 db film várható a közeljövőben Travoltától: egy mese, egy thriller Tony Scott rendezésében, egy vígjáték és 2010-ben egy animációs sci-fi.

 

John Travolta egy filmjéért 20-25 millió dolláros gázsit is elkér.

Címkék: hiressegek

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr88624831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SpockCooper · http://spockcooper.blog.hu 2008.08.20. 19:08:48

Igaz, hogy minél régebbre nyúlunk vissza, annál jobb filmeket találunk vele. A Ponyvaregényt már senki nem veheti el tőle, ahogyan a házánál végetérő repülőteret sem.

v_lad 2008.08.20. 19:35:54

Christian Slatertől ajánlom a "He was a quiet man" című nem túl régi filmet. Nekem bejött, s emiatt nem temetném végleg a fazon karrierjét (nemtom mennyit hozott a film..)

gábbor 2008.08.21. 09:44:27

A Háború a Földön nekem az egyik kedvenc sci-fi filmem. Egyszerüen nem értem, hogy miért fikázza mindenki!
süti beállítások módosítása