Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Az utolsó cserkész (The Last Boy Scout)

2008.08.31. 14:31 koimbra 16 komment

A 80-as években és a 90-es évek elején Schwarzenegger és Stallone mellett még ott feszített pár akciósztár, többek között Bruce Willis is. Nekem Willisről először a Die Hard (első két része) ugrik be, aztán szinte egyből Az utolsó cserkész.

 

Hallenback (Bruce Willis) szereti a piát, a nap bármely szakában szívesen elkortyolgatja, a bagóval ugyanígy áll, szinte mindig szívná, a borotvát viszont nem ismeri nagyon és a haverja a feleségét....Illetve csak kufircolt, mivel átsegítették a másvilágra. Amivel foglalkozott azt Hallenbeck „örökli”, mivel ő is magánszimat, mint néhai cimborája. Egy nőt kellene megvédeni, de miután távozik az élők sorából a privátkopó és a csaj fickója (Damon Wayans) a rosszfiúk után veti magát.

 

Bruce Willis tökéletes választás volt a szerepre, jól áll neki ez a figura. A Hudson Hawk hatalmas buktája után jól jött ez a kis siker számára. Neve már kissé megkopott, több sikertelenséget mutat fel, mit sikert, de ettől függetlenül élvezhető filmekben tűnik fel. Damon Wayans a Wayans-klán talán legkevésbé ismert tagja, a tesói sikeresebbek nála, de nem nagyon vett még részt az ő műveikben. Halle Berry még karrierje kezdetén vállalt szerepet ebben a filmben, néhány percnél többet nem látható.

A forgatókönyvírő Shane Black volt, akinek a Halálos fegyvert is köszönhetjük. A beszólogatások akárcsak ott, itt is megvannak. Nem túl termékeny író, de elmondhatja, hogy gyakorlatilag két klasszikust ő is letett az asztalra és az egyik legjobban fizetett íróvá vált, ő kapott legelőször egy milliót forgatókönyvért. A rendezést Tony Scott vállalta, ő a film előtt már letett egy klasszikust az asztalra Az éhség címmel és ő készíthette a Beverly Hills-i zsaru második részét (no meg a Kevin Costner főszereplésével bemutatott Revans-ot) Scott még ebben az időben képes volt arra, hogy a sok lassítást hanyagolja és még így is élvezhető volt az alkotás. Gyanítom ha egyszer újraforgatják a játékidő fele csak lassításból fog állni.

 

 

A fekete-fehér felállás általában úgy nézett ki ezekben az időkben, hogy a fehér volt a merev, törvénytisztelő, a fekete meg a laza és nagydumás. Itt mindketten dobnak be haláli egysorosakat, a fehér nem túl törvénytisztelő, a fekete meg nem túl laza. Az ilyen filmek hangulata azon áll vagy bukik, hogy jól megférnek-e a szereplők egymás mellett, nem tűnik e erőltetettnek az egész. Itt remekül működik minden, mondhatni kölcsönhatásban van egymással Wayans és Willis.


A szinkron kiváló, zseniális, a tévében hallható verzió csak igen mélyről integethet az eredetinek. A tévében felfordul a gyomrom, ha egy másféle verziót hallok, attól meg pláne kiakadok, ha jeleneteket vágnak ki belőle.

Az utolsó cserkész maga egy teljesen szórakoztató akciófilm, amelynek ott a helye a legjobbak között. Klasszikus, de hogy miért? Ugyanazért, amiért a Kommandó vagy a Tango és Cash is. 
 

Érdekességek (wikipediaról)

    * Shane Black volt az első forgatókönyvíró, aki 1 millió dollárért értékesítette szkriptjét.
    * Black Bruce Willis karakterét középiskolai angoltanára, Carol Hallenbeck után nevezte el.
    * Az eredeti forgatókönyvben a film utolsó harmada teljességében a vízen játszódik. Hallenbeck indulata Baynard szenátor felé szintén teljesen különbözik a filmtől. Írásban, Hallenbeck a Baynard családnál dolgozik biztonsági emberként, mikor Louis Baynard, Baynard elnök fia megöl egy anyát és gyermekét ittas vezetése következtében. Mikor Joe visszautasítja a falazást, fél kiló kokaint helyeznek el a házában. Louis Baynard szintén gonosztevő szerepét tölti be, s apjával együtt meghal a film végén.
    * Michael Kamen ki nem állhatta a filmet, mikor először látta. Csupán Joel Silverrel és Bruce Willisszel való személyes barátsága miatt vállalta el a filmzene megalkotását.
    * A film, amit Joe lánya néz a tévében, a Halálos fegyver, szintén Shane Black tollából.
    * Bill Medley énekli a "Friday Night Is A Great Night For Football" című számot a fő- és végefőcímben.

Címkék: klasszikus az utolsó cserkész

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr15642115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóczy · http://koczy.wordpress.com 2008.08.31. 18:49:53

Egyetértek, ez a film tényleg klasszikusnak számít az akciófilmek között.

tibi 2008.08.31. 21:19:48

Miért klasszikus egy film? Mert annak kiáltják ki , ha népes rajongói bázisa van. De ha azt nézzük a Ford Fairlane is szinte csak itthon klasszikus, máshol nem...ez is inkább szerintem csak Magyarországon lett klasszik, Amerikában nem

palm 2008.09.01. 09:29:37

Pont a múlt héten néztem meg hosszú idő után újra. Jó film.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.09.01. 14:24:38

szerintem nagyon jó kis film... szerettem

Gibson44 · http://nagyfonok.blog.hu/ 2008.09.01. 16:21:50

Imádom ezt a filmet.Hihetetlen beszólások vannak benne.

clay 2008.09.01. 18:58:52

Basszus, pont a hétvégén vettem meg dvd-n. Kurva jó film, még így kb. huszadik nézése után is!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.09.01. 21:36:54

Én is megvettem dvd-n még múltkorában, 990 Ft volt, nem tudtam otthagyni:)

clay 2008.09.02. 00:01:34

Mondjuk nem vmi minőségi a kép. Alig jobb, mint az agyonkínzott vhs-emen...

Laller 2008.09.24. 09:45:54

Számomra az a klasszikus ami annó nagy sikernek örvendett akár a nézők, akár a személyes izlésem köreiben..számomra ez a film a sokadik nézés után is élvezetes marad..Jó a duma, jó az akció..szerintem a mai filmek között is bátran megállja a helyét..
clay..akkor egy tré DVD-t vettél..:D

mr.roper 2011.03.17. 02:35:13

Úristen, ezt a filmet faterommal láttam feliratos változatban 92'-ben Pesten, akkor még Nógrádmegyében laktunk és feljutaztunk hogy megnézzük ezt a movie-t.Le voltam nyűgözve gyerek fejjel a kőkemény klipesztétikus jelenetektől, a legjobb akció-kriminek tartottam sokáig, ennek a filmnek a hatására ismerkedtem meg a Raymond Chandler féle detektív noirokkal, amik ugye Shane Blacket is inspirálták...örök klasszikus számomra a Kommandó mellett.Amúgy különösen imádom benne azt a részt ahol Marcone csobban egyet a medencéjében és tempózás közben kiselőadást tart a medence szélén ücsörgő Hallenbecknek a sportfogadásokról, és azok történetéről gengszter szemmel....hátborzongató, eszméletlen.:-))

COLT 2011.05.17. 18:53:07

Gyermek korom egyik meghatározó filmje volt, egyszerűen zseniális:) Lőnek, robbantanak, beszólnak meg bagóznak, és mégis működik:):D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.17. 19:21:33

@COLT: enyém is, sőt a mai napig bármikor szívesen nézem újra. :D

COLT 2011.05.17. 19:43:28

@doggfather: :D én is legalább évente két-háromszor megnézem:D bár tavaly minden hónapra jutott egyszer egy ilyen nagy bruce willis maraton:D

"ha nem aodod át a lét is visszakapod a lányodat csak éppen darabokban" vagy valami ilyesmi:D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.17. 19:47:14

@COLT: de csak a durva eredeti szinkronnal az igazi. :D

COLT 2011.05.17. 20:02:28

@doggfather: az még az aeredeti angoltól is jobb:D
süti beállítások módosítása