Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Elrabolva (Taken)

2008.09.02. 17:23 koimbra 6 komment

Ne ébreszd fel az alvó zsarut...vagyis titkosügynököt.

Bryan egykor titkosügynök volt, manapság már inkább a családja idegeire megy, pedig csak jót akar nekik, félti őket. A lányát se nagyon engedné el egy nagyobb utazásra, de aztán a szőrös szíve csak megengedi a csemete számára a kirándulást, persze szigorúan csak az ő feltételei mellett. Egy telefonos csevej során lányát elrabolják, Brayn-nek pedig a következőket közli az illetővel:

„Nem tudom ki maga, nem tudom mit akar, váltságdíjat nem tudok fizetni, de van egy nagyon különleges gyakorlati tapasztalatom, amivel rémálommá tettem néhány olyan ember életét, mint maga. Ha most elengedi a lányomat ez az egész véget ér, nem keresem és nem üldözöm magát. De ha mégsem, keresni fogom, megtalálom..és akkor megölöm”

 

Ez a bevett szokás? Láttunk, hallottunk már ilyet? Egy emberrablásnál a hozzátartozók mindig reménykednek, hogy visszakapják szeretteiket, ha csöng a telefon összeszedik a váltságdíjat, teljesítik a követeléseket, végső esetben pedig a rendőrséghez fordulnak. De a rablót megfenyegetni? Én már a teasernél nagy hangulatba jöttem, csak egy név zavart igazán: Luc Besson.

 

Besson az úriember olyan klasszikusokat tud felmutatni, mint a a Leon, a profi, Nikita vagy Az ötödik elem. Egy ideje saját hírneve rombolásába kezdett, popcorn filmeket ír és gyárt, amelyeknek egy része alig üti meg a nézhető kategóriát, a sok-sok alkotás közül pedig csak kevés az olyan, ami valóban jó is (a következő egy évben 13-14 film várható tőle).

 

A főszereplő Liam Neeson, aki csak az elején pihen kicsit, amint aktív üzemmódba kapcsol, onnan nincs megállás, pörög, halad a film előre, mint egy 300-al száguldó vonat. Nyomoz, a régi, betanult módszerek újra olajozottan működnek, hullanak az emberek. Egyedül a világ ellen, csak saját magára számíthat. Neeson profin hozza a profi szerepét, ő maga a keménység, az aggódó apa. Famke Janssen csak pár percre tűnik fel, ő az anyát alakítja. Holly Valance is játszik a filmben, gyakorlatilag saját magát játsza.

 

A Taken egy teljesen sablonos film, semmi újat nem nyújt (hacsak a fentebb említett telefonos beszélgetést nem tekintjük annak), mondhatni teljesen elcsépelt az egész, kiszámítható, de a megvalósítás kiváló. Tőlem megkapja az év akciófilmje címet, teljesen lekötött végig. Az akciófanatikusoknak kötelező, aki pedig nem bírja az elcsépelt sztorikat az hagyja ki nyugodtan. Egy 90 %-ot megérdemel, kellett már egy ilyen alkotás.

 

Csak egy nagy baj van ezzel a filmmel: 20 évet késett. Ha akkor mutatják be, talán még klasszikussá is válhatott volna. 

Címkék: akció taken

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr100645187

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elrabolva (Taken) 2010.10.04. 08:45:04

Alapsztori: Egy egykori ügynöknek minden tudását be kell vetnie, hogy visszaszerezze lányát, akit prostituáltnak akarnak eladni.Húzónév: Liam NeesonMűfaj: akció, thrillerTrailer ittAmire számítottam: Olvastam, hogy ez valami jó dolog, de az ilyen magán...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dantE · http://videodrome.freeblog.hu/ 2008.09.02. 19:24:37

Na igen, '80-as években igazi király lett volna, és a Die Hard mellett említené meg mindenki. De még így is nagyon pazar volt, Neeson pedig tényleg kaphatna több főszerepet, mert remek színész.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2008.09.03. 10:32:10

Nem gondoltam volna még, hogy kap ilyen szerepet Neeson, de biztos jó lesz:D

mandyandy 2008.09.03. 17:04:01

Ez a film bizony pörgött...ha húsz évvel ezelőtt csinálják, akkor Sly vagy Shwarzi lett volna a főszereplő szerintem, és arra is klasszikusként tekintenénk

boyyy 2008.09.03. 20:19:36

Hát ez az év csalódása, persze csak poziítv értelemben, rohadtul átjött az aggódó apa, ahogy félti a gyerekét és ennek érdekében mindent bevet. Kár, hogy ilyet már nem látni, szerintem egy ilyenhez a Bourne félnek nem érnek fel, de 10 év múlva mindenki a Bournre fog emlékezni, erre meg nem

Dmg 2008.11.13. 10:06:38

Az akciófanatikusoknak kötelező:akkor én azvagyok mert nagyon bejött ez a film.
Engem a cikkben emlitett problémák egyáltalán nem zavartak pontosan ezek tették jó filmmé.
süti beállítások módosítása