Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Trópusi vihar (Tropic Thunder)

2008.09.07. 14:20 koimbra 31 komment

 

Nem dőlök be már minden előzetesnek amit látok, több száznyi trailer megtekintése után tudom már jól, hogy ezekbe a film legjobb pillanatait próbálják belezsúfolni. Ebben az évben azonban már a második ajánló volt az (az első a Mamma mia, a harmadik meg a Watchmen, amelyen rendesen libabőrös lettem a moziban), amit egymás után többször is megtekintettem. A filmben játszó színészek által alakított színészek honlapjait is átböngésztem, teljesen jópofa volt, éljen a marketing. Ezek után mit is vártam a Trópusi vihartól? Némi akciót, sok vicces beszólást és poén és egy kis Hollywood paródiát. Úgy voltam vele, ha ezeket megkapom és az ezek közti űrt valahogy kibélelik, akkor már megérte a mozijegy árát.

 

Adott egy forgatás, ahol egy kezdő rendező már az első 5 nap alatt egy hónapos csúszásban van a világ egyik legdrágább háborús filmjével. A költségek is egyre jobban felkúsznak, a stúdiófőnök is rákoppint a körmére, a színészekkel se bír. Tugg Speedman (Ben Stiller) egykor híres akcióhős volt, mára neve megkopott, ettől a filmtől reméli ő is, hogy csillaga felemelkedik. Kirk Lazarus (Robert Downey Jr) Síró Majom-díjas elismert színész a szerep kedvéért pigmentátültetésen esik át, hogy négert alakíthasson. Jeff Portnoy (Jack Black) pedig egy Eddie Murphyre hajazó komikus. Aztán itt van még Alpa Chino is, aki rapper és reklámokban szerepel és egy újonc, aki legalább a forgatókönyvet olvasta. Őket a filmbéli rendező a nagy hazafi (Nick Nolte) tanácsára -akinek a könyvéből próbálnak forgatni – kiteszik a dzsungelbe, mivel előtte bekamerázták a dzsungelt, amit ott művelnek azt rögzítik. Azonban senki nem tudta, hogy ezen a helyen tevékenykedik egy felfegyverkezett drogbanda is.

 

 

A produkciót (az egészet, nem csak a filmbeli filmet) Ben Stiller dirigálta le. Ő főleg színészkedik, de már megfordult a kamera túloldalán is, A kábelbarátot és a Zoolandert is ő rendezte, de ilyen nagyobb szabású produkciót még nem vezényelt le. Stiller ezen túlmenően még az egyik főszerepet is magára vállalta. Azt hihetnénk, hogy övé az egész show, de ez nem így van, teret enged a többieknek. Jack Blacknek főleg a fingós poénokat köszönhetjük, de ez egyáltalán nem erőltetett, rajta is lehet eleget vigyorogni. Matthew McConaughey Owen Wilson helyére ugrott be, kivételesen nem veszi le az ingét itt. Wilson ugyanis a Ben Stiller filmekben szinte állandó szereplő, de ő akkor éppen egy sikertelen öngyilkossági kísérleten volt túl és nem tudott jelen lenni a forgatáson. Jay Baruchel és Brandon T. Jackson is jól játszanak, de az Trópusi vihar igazi telitalálata Robert Downey Jr., a szövegei után (vagy közben dőlt az egész mozi a nevetéstől, neki jutottak a legjobb dumák, Az idei nyáron neki sikerült duplázni, A Vasember után ismét egy blockbusterben szerepel és itt is kiválóan alakít. Ha Downey Jr. volt a telitalálat, akkor az ász mindenképpen Tom Cruise kell, hogy legyen. A maszk és az erős szőrzet mögött alig ismerhető fel Cruise, ő a gátlástalan, mocskos szájú stúdiófőnököt kelti életre zseniálisan, a kis magán előadása pedig hatalmas.

 

 

Működik a Hollywood-paródia is. Kifigurázza a rendszert, a forgatásokat, a színészeket, a háborús filmeket. Kapunk filmes utalásokat, szóba kerül egy kicsit a Rambo, az Oscar. Persze ha már film a filmben nem maradhat ki néhány ál-előzetes sem, ami a filmbeli színészek előző alkotásai, nem lenne meglepő, ha a Grindhouse mintájára itt is forgatnának egy-két szereplővel egy külön filmet (a Grindhouse ál-előzetesei közül elkészítették a Machete-t).

 

A szinkront meg kell dicsérnem, személy szerint jobban szeretem feliratosan megnézni az egyes alkotásokat, mivel olykor elég rossz szinkronhangokat választanak. Itt is főleg Robert Downey miatt lett volna jobb a felirat, hiszen az ő hangját soha nem tudják visszaadni szinkronosan. De a fordító is és a magyar hangok is szép munkát végeztek (á lá Hancock: „Szép munka”). Egy eredeti verziót viszont mindenképpen érdemes lenne megnézni az összehasonlítás végett.

 

Már rég kacagtam ennyit filmen, mikor pedig nem hahotáztam akkor is körbevigyorogtam a fejem. Értékelésem 100 %, ahogy a Trópusi vihar plakátján is szerepelt: Telibe. Az év legjobb (akció-) vígjátéka, a végén mikor Tom Cruise táncikál az első gondolatom az volt, hogy ezt muszáj megnézni megint. Így a végére még idéznék egy jó tanácsot Kirk Lazarus-tól: Sose nyomd fullba a kretént!

 

imdb: 7,8

rottentomatoes: 84 %

 

Előállítási költség: 92 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 91 millió dollár

 

 

Szinkronos előzetes, a második videó pedig egy kis hülyülés a szereplőkkel

Címkék: akció iromány vígjáték trópusi vihar 100 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr9652255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lifelike 2008.09.07. 17:25:20

tenyleg jo a film
kell hozza egy kis ido, de aztan nem tudsz lejonni rola
:)

lazarus a legjobb
van neki fake websiteja is
www.kirklazarus.com/

asdf 2008.09.07. 17:32:13

Hát nem tudom én a napokban néztem meg, szerintem egy ritka nagy fostalicska a film. Az előzetes alapján egy nagyon jó vigjátékot vártam ehhez képest kaptam másfél óra tájszólásos káromkodást... valahogy nem ájultam el a filmtől, egyedül Nick Nolte volt nagyon jó a filmben, de minden más harmatgyenge volt, kb. mintha egy tucat 2. osztályos általános iskolás ötletéből irták volna a sztorit, ahol még nagynagy számitott az aki fingott a tanárnő előt...

koncserto 2008.09.07. 17:33:45

Ez a film ütött bázzeg, régen nem röhögtem már én se filmen ennyit, Robert Downey Jr mindent visz

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.09.07. 17:34:20

Bitang jó.
Sírvaröhögös.
Downey jr. egyszerüen frenetikus.
Egyetértek újramegnézős.

anaemic royaly 2008.09.07. 18:07:33

asdf:

te ezt végig nekün irtad?

....ecsém!!!

;)

dr. Wilbur Swain 2008.09.07. 18:23:18

érdekes, nekem már a bemutató is kurvagyenge volt
még nem láttam, de meg kell néznem, hogy akkor magamnak higgyek, vagy nektek

Freddy Trumpet 2008.09.07. 18:55:37

Én angolul néztem meg, és magyarul nem is hiszem, hogy vissza lehet adni a néger szlenget, amire a Lazarusos poénok épültek.
Jó kis mozi volt, de nem egy maradandó értékű alkotás.

hoel 2008.09.07. 18:58:14

zseniális film, az uztóbbi évek legjobb vigjátéka, könnyesre röhögtem a pofámat.

ctrl 2008.09.07. 18:59:21

nálam az év vígjátéka, Robert Downey mindent üt

lifelike 2008.09.07. 19:00:59

en most ezen a 2 soron is sirva rohogtem amit anaemic royaly beirt, hogy "ezt vegig nekunk irtad"

az is mennyire odabasz a filmben
:D

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.09.07. 19:11:42

Remélem valaki összegyűjti a dumákat a filmből, hadd lehessen nevetgélni még rajta..:))

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.09.07. 19:17:39

10 pont tényleg, könnyesre röhögős:)
Az év első értékelhető vígjátéka.
Még Tom Cruise-ra is elismerően bólintottam pedig nem éppen a kedvenc színészem.

Winston007 2008.09.07. 19:31:24

Ma lattam moziban, sirtam a rohogestol. Az alelozetesek pedig nagyon kemenyek! Mar ott hangosan rohogtem.

robis 2008.09.07. 20:03:12

A blog író kicsit jobban figyelhetne, ha már írni mer egy filmről. Nick Nolte nem a rendezőt játsza, hanem a könyvet írta és az ő ötlete, hogy életszerűbb legyen a film. A rendező, Steve Coogan, felrobban egy aknától és Stiller egy jót játszik a fejével. De a film jó. "Szálkásabb vagy, mint egy egész kárászraj"

NemIsTudom 2008.09.07. 20:03:24

Nem is tudom....
Tegnap néztem meg (este negyed 11-es kezdéssel, biztos már túl álmos voltam...) és engem nem nagyon fogott meg!! Nekem "nem jött át"!!
Voltak benne jó poénok, de "nagyon ütős" meg a "nyár legjobb vagjátéka" poénok nem!!
Lehet kövezni!!
Nekem a Zohan sokkal jobban tetszett!!
De! Robert Downey Jr. nagyon jó(már csak ezért is megéri megnézni!!) és Tom Cruise még jobb(pedig hogy utálom!)!!!
Jack Black is ottvoltaszeren eccsém!!
Csak ez a Stiller...
Na cső

Koimbra 2008.09.07. 20:47:58

robis:Nem is az van ott, hogy Nick Nolte a rendező, hanem az, hogy a rendező a nagy hazafi tanácsára...a nagy hazafi lenne Nick Nolte

jozo 2008.09.07. 20:49:28

hi!

a southpark óta tudjuk, hogy a holivudi filmeket egy robotnak öltözött 8 éves találja ki:-))

suo tempore 2008.09.07. 20:52:48

hát nem tudom...sztem ez 10 év fölött nem vicces, vagy nem élem át az amcsi életérzést

trágárság, mucsaj akcentus, oszt lóf.sz, semmi történet, semmi poén

én megnéztem, de nagyon sűrűn néztem az órámra,h mikor lesz már vége, a moziban sem röhögött senki se

a zindexnek vmi haszna fűződik hozzá,h nyomassa ezt a szart, és minden csicskabloggert a főoldalra toljon, aki összeszarja magát ettől?

surmo 2008.09.07. 21:04:29

Ezeka dumák: mindenki röhögött, senki sem röhögött....na én is megnéztem moziba és röhögtek az emberek, szerintem sou te otthon nézted és mivel neked nem tetszik lefikázod a filmet is, meg azt is akinek tetszik. Ez a stílus...

Egyébként szerintem nem Downey Jr volt a legjobb, hanem Cruise

asdf 2008.09.07. 21:42:50

surmo:
"na én is megnéztem moziba és röhögtek az emberek"

ahol én néztem, ott is röhögtek az emberek meg én is. Kinunkban...
Nyilván van akinek ez tetszik valakinek meg az, mindenesetre ennél jóval többet lehetett volna kihozni a filmből, főleg az előzetest elnézve. Amúgy az hogy sokaknak tetszik az idióta káromkodás tájszólással megspékevel nem meglepő, elég csak megnézni mire van tömegigény itthon is, monika "sau", meg győzike... és gondolom nincs ez másképp amcsiban se.

De pl. én speciel azt sem értettem a filmben hogy minek kellet gusztustalankodni benne? Főleg ahhoz képest hogy elvileg vigjáték...

suo tempore 2008.09.07. 22:02:17

te aztán nagyon tudhatod,h hol néztem :DDD

egyébként tényleg moziban, na nem volt teltház, de nem igazán nyerített senki sem

én azt hiszem egyszer mosolyodtam el, és tényleg nem találtam viccesnek

gyakorlatilag végigkáromkodják az egészet ami nálam nem egyenlő a humorral, legalább vmi aprócska helyzetkomikum lett volna, de csak beszélnek, beszélnek...

a színészek tényleg hozzák a formát de az elég kevés h összeálljon belőle vmi

a legemlékezetesebb pillanatom az volt, mikor felismertem tom cruise-t...szegény, kitömve nem jól mozog a hiphopra

RegularJohn 2008.09.07. 22:24:48

Tegnap néztem moziban, és régen röhögtem ennyit filmen. Mondjuk viccet magyarázni nem szerencsés, de szerintem nem egyszerű akció-vígjáték volt ez, hanem inkább paródia és szatíra. Ha akció-vígjátéknak nézem, akkor valóban elég szar volt, de ez fel sem merült nálam. Voltak részek amiken már lefáradtam, de összességében állat jó film volt.

FayeFaye 2008.09.07. 23:37:37

Sokan szoktak panaszkodni, hogy mire Magyarorszagon megjelenik egy film az USA-ban mar a DVD-t aruljak; a Tropic Thunder speciel csak szept. 19-en fog nyitni a UK-ban.:(

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.09.08. 10:54:05

sou: Te se nyomd fullba sose a kretént:)

asdf: Azért én nem hasonlítanám össze a Mónikával se Győzikével. A Mónika egy iq show, a Győzike meg dettó, nem is kedvelem, sőt nem is nézem (ezt is hozzá kell tenni).
A fingós poénok egyedül Jack
Blacktől száramaztak, ő meg Eddie Murphy-t parodizálta ugye...

De lehet bármit belemagyarázni, én élveztem, emiatt pedig nem tudom miért kell leszólni vagy beszólni.

Andrea 2008.09.08. 21:37:24

Szombat este néztem meg, majdnem tele volt a terem. A legtöbb ember felfogta a poénokat, jó hangulat volt, nevettünk.
Akinek nem tetszett, nem ismeri az eredeti filmeket. Tele az egész filmes utalásokkal.
Engem nem zavart a "tájszólás", de biztosan megnézem eredeti hanggal is. Robert Downey játékát nem tudta hazavágni a szinkron sem. Ahogy néz és mosolyog. :-D Imádom.
Nagyon jó film. Igazi haveri bolondozás az egész a filmipar kárára. Persze a fricska hasznot termel. Okos ám Ben Stiller. :-)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.09.08. 22:09:42

Láttam én is, tetszett is, de a hype egy kicsit túlzó. Az első fél óra viszont hibátlan móka, na meg a sztárparádé sem csak kirakat ebben az esetben :D

Cruise rulez! De a legjobban McCounaghey alakításán lepődtem meg. Nagyon rendben volt :)

Plussefelder · http://plussefelder.deviantart.com 2008.09.12. 13:15:50

Jövök értetlenkedni...
Szerintem Stiller gáz amit tesz.
Nem hiszem, hogy pont az Apokalipszis mostból, meg a Szakaszból kellene viccet csinálni...Volt annyi szar Vietnamról szóló film, azokat le kellene húzni, de két ilyet? Okés, elkacarásztam rajta én is, de az "Elias"osz jelenet engem zavart. Mindkétszer. Downey meg a szinkrom amúgy jó, ha az egész máshol játszódik, nem lenne ez a szájízem tőle...Kiröhögjem a kedvenc filmjeimet?

Iron 2008.10.21. 15:55:26

Elég meglepődve olvasom hogy mindenkinek mennyire tetszik a film. Szerintem szellemtelen, erőltetett abszolút rossz film

Armida 2008.11.19. 16:57:12

Én tök jót derültem rajta. :D
Downey jr a legjobb, de akin nagyon meglepődtem az Cruise volt. Nagyon nem szeretem őt, de ezt állati jól eljátszotta.

Dr. No 2008.11.28. 01:31:38

"- Lazarus, te sosem hagyod ezt abba?
- Én öcsém szerepben maradok a DVD audiokommentárig."
süti beállítások módosítása