Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Sasszem (Eagle Eye)

2008.10.05. 17:05 koimbra 6 komment

Jerry Shaw (Shia LaBeouf) testvére temetéséről érkezik haza és megdöbbenve tapasztalja, hogy időközben a lakását telepakolták mindenféle high-tech cuccal és fegyverrel. Megcsörren a telefon, amibe egy női hang közli Jerry-vel az FBI érkezését, később pedig újra jelentkezik. Ezzel egy időben Rachel Holloman (Michelle Monaghan) is hasonló telefonhívást kap, összefut Jerry-vel és együtt kell teljesíteniük az utasításokat, mert ha nem, akkor baj lesz, még nagyobb, amiben most vannak.

 

A film ötlete Steven Spielberg fejében született meg 1996-ban, jobb lett volna, ha akkor valósítják meg az elgondolást, mivel ezekben az időkben érdekesebbnek tűnt volna. Most, 2008-ban a látottakon már nem is lepődünk meg, főleg a „Nagy Tesó” mindent lát korában. Kamerák vannak szinte mindenhol, ezt tudjuk, azzal is tisztában vagyunk, hogy néhány billentyű lenyomása után már tudják mikor és hol vettünk fel pénzt, a telefonunk segítségével pedig csak akkor nem mondják meg, hogy hol vagyunk, mikor nem akarják (vedd ki az akkut, akkor biztonságban vagy). Nem lövöm le a poént azzal, ha elárulom az egész mögött egy nagy szuperszámítógép áll, kinek belépése van mindenhova, lát és hall mindent. A mesterség intelligencia áll mindenek felett és a Skynet rémlik fel a néző szeme előtt.

 

 

LaBeouf azt mondta egyszer, hogy D.J. Caruso nem tudna megrendezni és Michael Bay filmet és Bay szintén nem tudna elkészíteni egy Caruso produkciót. A Disturbia tényleg nem Bay-nek való lett volna, de a Sasszemből ő tudott volna nézhetőt produkálni, mivel az akciók terén Caruso nincs igazán otthon. Az autósüldözéses kifejezetten rosszra sikeredtek, a kamerát ide-oda rángatják, mintha valami kapkodó idegbeteg kezelte volna, alig lehetett valamit kivenni ezekből a jelenetekből , de akad még néhány hasonló jelenet.

 

Elrontották a Sasszemet, csak tippelni lehetne, hogy hol és mikor. Illetve a mikorra lenne egy bizonytalan válasz, méghozzá 12 évvel ezelőtt a gondolat megszületésekor. Az évek azonban elteltek, fel kellett volna ismerni, hogy ebben a korban már sok újat nem tudnak elmondani úgy, mint pl. Gene Hackman A közellenségben. Így az akcióra kellett volna fókuszálni, azzal pedig nem lehetünk túl elégedettek. Néhány ötlet pedig eléggé elszállt: bevehető a telefonokba és a kijelzőkbe való belepiszkálás, a távirányítós daruk még a szódával elmegy kategória, de a vezeték leszakítás már túlzó. Legalább a szereplőket nem lehet ócsárolni. Akár tetszik, akár nem, ha LaBeouf ezen a nyomvonalon halad tovább ő lehet az új akcióhős. Michelle Monaghan jól hozza a „fiamért mindent” aggódó szülőt és Rosario Dawsonnak pedig jól áll az egyenruha (bár a film néhány gyenge pillanata hozzá kötődik)

 

 

Nem tudom, hogy a Sasszem hatására ki az, aki eldobja a mobilját, hitelkártyáját és elmegy inkább remetének. Nyílván némi üzenet, mondanivaló volt a filmben, de inkább a szórakoztatásra mentek rá az alkotók, ami nem jött össze nekik túlzottan, egy közepesnél gyengébb produkciót (40 %) tudtak csak összetákolni, ami pörgős ugyan, de a lendület nem sodorja magával a nézőt. Azok, akik a pincében saját kis szuperkütyüt építenek, azok jobban járnak, ha kihagyják ezt az alkotást, a többiek sem veszítenek semmit, ha nem mennek el rá.

 

imdb: 7,0

rottentomatoes: 28 %

Magyar honlap

 

Előállítási költség: 80 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 42,3 millió dollár

 


Címkék: akció thriller iromány eagle eye 40 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr21697475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Armida 2008.10.05. 20:16:20

Én asszem csak Shia LaBeouf miatt nézem majd meg. Nem az a klassziker szépfijú, de mégis van benne vmi. :)

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.10.05. 22:04:48

"Az autósüldözéses kifejezetten rosszra sikeredtek, a kamerát ide-oda rángatják, mintha valami kapkodó idegbeteg kezelte volna, alig lehetett valamit kivenni ezekből a jelenetekből"

így igaz, ez engem is roppanttul zavart

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2008.10.05. 23:57:52

Én azért kíváncsi vagyok rá, úgyhogy biztos, hogy meg fogom nézni. Bár én sok helyről hallottam vissza, hogy lehetett volna sokkal jobb is ez a film.

Pedig Caruso rendezett már jó filmeket, nekem az "Életeken át" és a "Disturbia" is tetszettek.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.10.06. 09:24:40

Nekem a Disturbia nagyon bejött, de az életeken át nem, Carusonak még egy jó filmje van, az pedig a The Salton Sea Val Kilmerrel. Már a kezdő képsorok is jók: Val Kilmer ül egy égő házban és trombitál

neander · http://kalozblog.blog.hu 2008.10.06. 22:41:24

Az akció rettenetes, a sztori iszonyat bugyuta, a színészi játék szintén gyenge, egyszóval szar film volt.

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2008.10.07. 20:11:33

Disturbia rulez!:)
Koimbra, kösz még1x!:)))
süti beállítások módosítása