Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Ragadozó 2 (Predator 2)

2008.10.11. 00:02 koimbra 5 komment

 

 

"Hát vacak nap volt, két motorosunk leállított egy szabálytalan kocsit , perceken belül kitört ez a kis nézeteltérés, 10 kolumbiai, totál felfegyverkezve"-közli a helyzetet Danny Archuleta nyomozó felettesével Mike Harrigan hadnaggyal, aki éppen egy tűzharc kellős közepébe érkezik. A bandatagok némi lövöldözés után benyomulnak a rendőrség épületébe, ahol alaposan feltankolnak kokbóból és jó kis fegyvereket szereznek. Valaki azonban kivégzi a rosszfiúkat percek alatt, a rendőrségnek fogalma sincs ki lehetett. Az ismeretlen ismét hallat magáról, átgázol a fél alvilágon, maga mögött tucatnyi hullát hagy majd később áldozatul esik néhány civil és rendőr is. Harrigan erősen rajta van az ügyön felettesei tiltása ellenére is, hiszen csapata is lassan, de biztosan fogyatkozik és már személyes ügyként tekint az esetre. Eközben néhány különleges ügynök is a helyszínre érkezik, akik szintén eltökélten be szeretnék fogni ezt a figurát, aki játszi könnyedséggel teszi hűvösre az emberek tucatjait.

 

1987-ben Arnold Scwarzenegger és különítménye futott bele a vadonban a Predatorba, aminek az eredménye az lett, hogy Schwarzi és az űrszörny meccselt egyet, nem is kell mondanom ki lett a győztes a végén. 1990-ben érkezett a folytatás, ahol már a betondzsungelbe helyeződöt át a sztori, ami látványosabb és mozgalmasabb is lehetett, mint elődje, hiszen a természetben kidől néhány fa, lesérül pár ág, de egy nagyobb városban gyorsan leamortizálódhatnak az épületek, behorpadhatnak a kocsik. A második részben 1997-et írunk, ami a produkció készültekor még a jövőnek számított, de csúcs high-tech felszereléssel inkább az űrből jött idegen részéről számolhatunk csak. A filmbeli Los Angelesben elharapózott az erőszak, tombol a hőség, a rendőrség olykor tehetetlen, ez a hely „Dante poklán is túltesz”, kiváló vadászterület tehát a címbeli „hősünknek”.

 

Danny Glover ugyan nem egy Izom Tibor, de ettől függetlenül remekül helyt áll Mike Harrigan szerepében, a hadnagynak 40 %-kal több az agresszivitás szintje az átlagnál és a járgánya csomagtartójában egy kisebb fegyverbolt található. Az előző részhez hasonlóan neki is akad csapata, akik közül talán Bill Paxton neve lehet a legismerősebb, Robert Davi pedig alig pár percet van jelen,.Gary Busey pedig egy antipatikus arcot alakít, pedig igazán nem egy szemét alakot testesít meg.

 

A rendező Stephen Hopkins volt, aki John McTiernantől vette át a stafétabotot. Hopkins mögött már volt egy Rémálom az Elm utcában rész és a Ragadozó második részét is biztos kézzel vezényelte le, adott bele akciót rendesen, a későbbiek folyamán is köszönhetünk neki pár jó akciódús alkotást.

 

Essék pár szó a vadászról is, aki alaposan felfegyverkezve érkezett hentelni. Ő is láthatatlanná tud válni, mint kollégája az előző alkotásban. Nem igazán rémlik, hogy az első részben milyen cuccokkal nyomult az előző lény, de ennek itt több felszerelése volt szerintem:van csuklópengéje, háló-és rakétavetője, több látásmódja, korongja, ami átvágja magát mindenen. Néhány beszélgetést felvesz, pár egyszerű mondatot pedig saját maga is kimond a helyzettől függően.

 

A Predator 2 hozta össze az Idegeneket és a Ragadozókat, hiszen szörnyike trófeagyűjteményében többek között egy Alien fej is megtalálható, emberi koponya viszont nem sok, tehát ő még új vendég kicsiny bolygónkon. Ezek után számtalan képregény született, amelyben a két lény együtt szerepel, készült néhány játék, no meg két film is, amelyet kíméletlenül szédszettek a kritikusok és rajongók is egyaránt. És ha már a crossovert emlegetem, akkor illik Bill Paxton nevét is felhozni, ki a Bolygó neve: Halálban is ott volt, nem csak itt.

 

A film maga sablonos, kiszámítható, ahol már a szereplőkről az első pillanatokban tudható, hogy pozitív vagy negatív karakter lesz, de összességében piszok jó, hangulatos, korrekt munka és az előző részre is tesznek utalást. Akciófilm az akciót kedvelőknek, abból az időből, mikor még nem volt divat a lassítás. Nem okoz csalódást és aki kedvelte az elsőt, annak ez is be fog jönni.

 

Ezen második rész nem teljesített jól a kasszáknál, így a harmadik rész gondolatát egy ideig eltemették, a tékákban azonban 1997-ben feltűnt egy Ragadozó 3, amelynek sok köze nem volt a Predator filmekhez, az eredeti címe is DNA volt, csak a jobb eladás érdekében nevezték el az okos címadók. 2006-ban azonban újra felvetődött a folytatás Stallone-val a főszerepben, majd idén John Davis a Predator és az AvP producere azt nyilatkozta, hogy Schwarzenegger benne lenne még egy ilyen mókában ha már nem lesz kormányzó.

 

imdb: 5,9

rottentomatoes: 25 %

 

Előállítási költség: 35 millió dollár

Amerikai bevétel: 30,6 millió dollár

Összbevétel: 57,1 millió dollár

 

Az első rész csak 15 millióba került, Amerikában 59,7 milliót hozott, az öszbevétele pedig 98,2 millió volt.
 

 

Ez pedig egy rajongói Predator 3 előzetes, benne pár ismert színésszel:)

Címkék: scifi iromány predator

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr16707422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rudel 2008.10.11. 00:48:27

Nekem nagyon tetszett ez a film. A slusszpoén a végén (feltűnik a predator csapat) üt! Jobb mint bármelyik mai akciófilm...

Dis 2008.10.11. 13:35:02

Hahh. Húú de sok szereplő lesz a harmadik részben. Nem baj ez?

A 2. rész a 10, de, ha jobban belegondolok az első 5 legjobb akciófilmben benne van. Ez olyan film, amit még harmicadik nézésre is végig tud élvezni az ember. Mindenkinek ajánlom! Ritkán látni ilyen pörgős filmet. Talán a legutóbb a Taken lehetett ilyen.
Üdv:
Dis

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2008.10.11. 16:23:51

Anno jó film volt, még a moziban láttam valami csajjal randizáskor :)

Dzsekk 2008.10.12. 02:00:36

Akció, akció..megvolt, nem is kellett más. Lőttek, mint akinek kötelező, láttuk a Predatort is, Danny Glover helyt állt, az első rész után nem volt hiányérzetem. Teljesen rendben volt

a8zoli 2009.04.03. 21:48:36

az első schwarczis az igazi ez a városi témával és danny gloverrel is nagyon jó volt. az avp is teccett de a 2. avp sztem nagyon csak a maszkmestereknek teccet. mivel a 2 rendező eredetileg maszkmeseter. a story is gagyi volt meg a színészek is . az egyész kusza volt. de tuti lesz még avp3 . rem azt majd vmi hozzáértő készíti és feledteti az avp2-őt. amúgy az összes sztem örök darab bármikor szívessen elő lehet venni.
süti beállítások módosítása