Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Halálfutam (Death Race)

2008.10.18. 15:04 koimbra 1 komment

Sylvester Stallone és David Carradine közös trashfilmjéről én bizony még nem hallottam, de tény, hogy létezik. A Halálfutam készítői a Death Race 2000 művet vették alapul, így le is informáltam mi is volt ez. Az 1975-ös alkotásban az USA élére egy diktátor kerül, aki bevezeti a Death Race játékot, ahol különféle tűzerővel és egyéb cuccokkal felszerelt kocsikkal nyomultak a résztvevők, a végállomásig pedig lehetett a konkurens járgányokat amortizálni, a járókelők elütéséért pedig külön pont járt. Volt benn erőszak, vicc és szex.

A 2008-as változat csöppet másként fest, Elnök helyett börtönigazgató, résztvevők a rabok, a „játék” területe is leszűkült a börtön övezetére, erotikára pedig ne is nagyon várjunk Jensen Ames (Jason Statham) jó munkásember, akire ráverik, hogy megölte feleségét. A fegyházba kerülvén az igazgatónő (Joan Allen) felajánlja a részvételt a Death Race-ben, megtámogatva egy csodás szerelőcsapattal, élén az Edzővel (Ian McShane) amit ha megnyer mehet Isten hírével. Ames egy volt résztvevő helyére ülhet be, aki az előző műsor alatt elhalálozott, de ezt nem tudja senki, a rajongókat pedig nem szabad cserbenhagyni, meg különben is, dőljön csak a lé szépen. Show must go on...

 

 

Paul W.S Anderon neve hallatán sok Alien és Predator rajongó kaphat a róla megmintázott tűkkel teleszurkált saját gyártmányú voodoo babához. Pedig ő is csak szórakoztatni akar, a Mortal Kombat játékből is teljesen élvezhető filmet gyártott, a Halálhajó pedig sokak szerint remekmű, a Resident Evil sem volt rossz és én személy szerint az AvP-t is élveztem. Anderson jelen rendezése sem váltja meg a világot, egy percig nem lengte körül a kiválóság szele, jó előre tudni lehetett mire is ülünk be a moziba. Jason Statham sem a szövegelésben van otthon leginkább, hanem az akció terén. Abból pedig nincs hiány, ó igen, azt megkapjuk.

 

Ezt a „sportágat” nézők milliói lesik, ez kell a népnek, a cirkusz. A cirkusz amely fegyverekkel teletűzdelt kocsikat jelent, a nézők pedig szeretik a kegyetlenséget, a vért, ahogy pattog a kilőtt golyó a négykerekű konzervdobozokon és az aszfalton. Ez a modern Forman 1, ahogy kiszórják a vasszögeket vagy kieresztik a füstöt és megszólal a gépágyú. Na erre van igény, ez  a szórakoztatás magasfoka a filmben is, de talán azon se lepődnénk meg ha a közeli jövőben is bevezetnének egy hasonló műsort. A nézettség érdekében mindent be kell vetni, ezért a sofőrök mellé navigátorkén csini női elítélteket is adnak. A nagy érdeklődéssel pedig együtt jár a hírnév és a pénz. Legutóbb A halálraítélt kapcsán láthattunk hasonlót, ahol elítélteket löktek ki egy lakatlan szigetre, ahol egymást öldöshették, az interneten pedig követhették a kíváncsi szemek a történéseket.

 

 

A végeredmény pozitív, sok golyóálló csotrogányt láthattunk rajthoz állni, majd horpadozni. Senki nem mondhatja, hogy rövid versenyek lennének benne, ezek pedig mozgalmasra és látványosra sikeredtek. A legfőbb pozitívum a követhetőség volt, kivehető volt, hogy ki, hogy és miként áll a száguldás folyamán, egyes kanyaroknál, előzéseknél sem kezdték rángatni a kamerát. Néhol már én magam is billentyűzetet vagy joystickot ragadtam volna, főleg mikor befut a Csathajó gépezet.

 

Érzelemmentes, kemény film. Arcizma alig rándul valakinek, még Joan Allenről sem hinni el senki, hogy Oscar-díja van, összeszorított szájjal hozza „jégkirálynőt, a többiek pedig az izmot adják, amire akkor van szükség, ha a futamok szünetében összeakasztják csatakos bajszukat. A látottak nem árasztanak izzadságszagot...ööö pardon, olajszagot, ugyan nem emelkedik ki a többi lóerővel megtoldott és rap zenével átitaott hasonló alkotások közül, de a célközönség (a száguoldozók, aszfaltbetyárok, az illegális versenyen résztvevők, akik a tévében lesik a sok száguldást, stb.) jól elszórakozik majd a filmen, aki meg mást vár, mint egy másfél órás kemény legényekkel zsúfolt börtönrally az magára vessen. Én 65 %-ot pecsételek rá és talán előkeresem a Carmageddont egy kis nosztalgiázás céljából.

 

imdb: 6,8

rottentomatoes: 43 %

 

Büdzsé: 45 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 36 millió dollár

Eddigi összbevétel:54 millió dollár

 

TV Spotok

 

Feliratos előzetes


Ez pedig az 1975-ös film előzetese

Címkék: akció iromány sci fi halálfutam 65 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr51720173

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Halálfutam (Death Race) 2010.07.18. 11:00:45

Alapsztori: A bebörtönzött főhőst ráveszi a börtönigazgató, hogy részt vegyen egy olyan autóversenyen, ahol a rabok egymást likvidálgatják a győzelemért. Remake.Húzónév: Jason Statham, Joan AllenMűfaj: sci-fi, akcióTrailer ittAmire számítottam: Statisz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2008.10.18. 18:35:08

Szerintem egész jó kis film lett ez. Statham hozza a szokásos formáját.
süti beállítások módosítása