Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Filmbuzinak jobb lenni vagy sorozatfüggőnek?

2008.11.20. 17:23 koimbra 34 komment

Filmek vagy a sorozatok? Választani kell, a kettő egyszerre nem megy, vagy az egyiket nézem vagy a másikat követem. Csak akkor lehetnék teljesen függő mindkét témában, ha nem lenne más dolgom és csak ülnék a képernyő előtt, két sorozat epizód között megnéznék egy filmet. Kevés ilyen személy akadhat kerek e Földön, aki egész nap csak nézi és csak nézi a különböző alkotásokat. Tehát választani kéne akkor, melyiket is szeressem? Melyik is éri meg jobban? Vagy vegyítsem? Egy-két sorozat belefér, ha mellette a filmeket lesem. Vagy éppen fordítva, a sok sorozat mellett be lehet időzíteni egy mozit is.

De melyik éri meg jobban? Nos nézzük. Októberben 23 filmet mutattak be a mozikban, szeptemberben 25-öt, de júniusban mondjuk csak 10-et. Befizetek a moziban valamire, az már 1000 Ft, esetleg még veszek mellé kólát, nachost vagy popcornt, akkor már majdnem megint egy ezressel lettem szegényebb, de azt nyugodtan ki is hagyhatjuk. Ha még meg is hívok valakit az csak dob a költségeken. Emellett pedig a tékába is járni kell, mivel ott is fellelhető pár olyan produkció, amely elkerülte a mozikat és „csak videón” jelzővel jön ki, illetve olyan is akad amelyről én maradtam le a filmszínházakban Egy filmbuzi jó 20.000 Ft körüli összeget hagyhatna ott a kasszáknál havonta, a tekában pedig talán ennek a felét. Durva összeg jön ki? Naná, 30.000 Ft egy hónapban, éves szintem meg 360.000 Ft. Oh, yeah baby. Ki mereszti a szemét és ki legyint erre? Talán azért nevetséges a téma mert letöltötök? Ejnye, na erről majd később.

 

A sorozatok esetében pedig még csak fizetni sem kell, leülsz a tévé elé, megnézed az aktuális epizódot és gyakorlatilag ennyi. Nem megy el a zsebedből semmi. Idő kell hozzá, egy évad kb 24 rész (van amelyiknél kevesebb). Mennyi is fut hetente a tévében? Rengeteg, legyen mondjuk 15 amit néz is egy sorozatos, az átlagban 15*40 perc. Na és ha nem sikerül épp elkapni azt a részt, amit meg akartál nézni?

 

Alapjában véve filmbuzi vagyok, hogy miért nem tudnám elmondani. Miért jó egy sorozatfüggőnek? Azért bele-belenézek egynémely sorozat első részébe, van amelyik nem jön be, van ami tetszik, de annyira nem, hogy folytassam és nézek kb. 3-4 szériát. Ha bevállalnám a sok nézhetőt, akkor el lennék havazva rendesen. Pénzügyileg a sorozat érné meg jobban, hosszabb távon lehet követni a kedvenceket, ahogy több epizódon keresztül történnek velük a dolgok. A filmeket pedig pikk-pakk másfél-két óra alatt lezavarjuk, de máris ott van a következő, ami érdekel. Egyik sem fog elfogyni, mindig és mindig érkeznek új produkciók, lehet miből válogatni, nagy a kínálat. Egyébként ide illik egy Hofi idézet: Otthon van pia, melóban van pia, aki meg nem visz magával eleget, az útra haljon szomjan!

 

Itt jön a képbe a letöltés. Csúnya dolog, fröcsög is a BSA és egyéb hasonló cég emiatt. Pár éve az egyik hírműsorban láthattuk, hogy egy ügyvéd zeneszámot tölt le a netről, mondván ezt most már szabad. Nem sokra rá egyik beszélgetős műsorban is felmerült a letöltés, ott is azt mondogatta valami nagy hozzáértő, hogy megváltozik lassan a rendszer és a töltögethetünk nyugodtan. Most pedig már olvashattuk is, hogy a parlamentben döntést hoztak, nem büntethető az, aki letölt saját célra. Teljesen jó, nem? Tölthetünk gőzerővel, leszedhetjük kedvenc sorozataink és a nálunk be nem mutatott filmeket vagy esetleg azokat, amelyeket bemutattak, csak nincs rá pénzünk. De (!!) nem szabad továbbadni, mert akkor véged! Mint a botnak, persze csak ha elkapnak.

 

Kíváncsi vagyok hallott-e már valaki fiatalokat beszélgetni játékokról, zenékről, filmekről. Nekik ez már alap dolog, hogy töltenek, kiírnak. Felmerül valaminek a neve, a másik már rá is vágja: „Kiírom neked holnapra”. Olyat is tapasztalhattunk már, hogy a csoporthoz odaállít egy ismerősük, nála szatyor, boldogan újságolja most szerezte be X és Y új játékot, meg A és B filmet. Nekik ez természetes, alap dolognak számít. Egyébként is, ők nem is büntethetőek. A felnőttebbek sem fogják vissza magukat, másmilyen stílusban de lényegében ugyanarról eldumálgatnak a letöltött filmekről. Ilyeneket is lehet hallani, buszon, kocsmában. És még csak nem is halkan beszélnek erről. A kisebbeknek tehát ez már rutin, az öregebbek pedig más ismerőshöz fordulhatnak. Letöltés mindig is volt, csak most már szabadabban kezelik. Az megint más kérdés, ha mégis ügy lenne belőle, a bíró épp milyen kedvében van és mennyire ért a témához.

 

Szóval a letöltéssel nem megy ki a zsebünkből sok tízezer forint, nem kell fennmaradni a tévében leadott adáshoz, mivel leszedhetjük a netről nyugisan. A mozi hangulatát azonban nehezen lehet pótolni, igaz itthon nem ül elém 2 méteres ember és beszélgetnek mellettem mások, nyugodtan kikapcsolhatom 20 perc után, ha nem tetszik. De a nagy fehér vásznat nem helyettesíti semmi.

Címkék: elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr94779784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.11.20. 18:03:45

No de egy fontos kérdést azért ne felejtsünk el a főcimmel kapcsolatban:
Mi a helyzet a két halmaz metszetével? :)

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.11.20. 18:10:04

Az is-is kis adagban, azok nem filmbuzik és nem sorozatfüggök....vagy de?

nyuszisz 2008.11.20. 18:19:07

... de, ők a függőbuzik :D, mint én is.

nemecsek ernő áruló 2008.11.20. 18:41:54

Letöltés: Mivel harcolni ellene nem lehet, ezért van rajta az Artisjus matrica a pendrájvokon, cd-ken, dvd-ken. Így gyakorlatilag kifizetjük a kiadók kieső bevételét.

Ha büntethetővé kívánnák tenni a letöltést, akkor az Artisjus matricát le kellene szedni az adathordozókról, az pedig azért nagy érvágás lenne a kiadóknak, mert minden maradna a régiben (esetleg néha példát statuálnának valakivel, aki letöltött három Krisz Rudi számot) de globálisan ugyanannyian töltenének le, mint eddig.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.freeblog.hu 2008.11.20. 19:09:51

Kedves blogolvasók!

Az én kedvenc sorozatom az Onidn - család.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának negyedéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

sys 2008.11.20. 19:10:47

a posztíró hány éves, 60? good god.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.11.20. 19:16:40

Én moziba szinte csak látványfilmre megyek, illetve mostanában artmozikba kisebb filmekre, és sokkal hangulatosabbak, mint egy multiplex. Tékába meg egyáltalán nem, azt full pénzkidobásnak tartom a mai DVD árakat nézve. Sorozatot pedig csak monitoron nézek :)

Hogy a konkrét kérdésre is válaszoljak, én egy 3-4 sorozatot követő filmbuzi vagyok. Egy sorozat sem érhet fel egy igazán zseniális filmmel :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.11.20. 19:17:37

Mai filmek mellett aki moziba jár sokat az dilis. Én éves átlagban 2 fimet, ha látok és abból egy szar..

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.11.20. 19:24:04

Ó, Gyulánk vissztért, hogy örülök neki!!

Én duplafüggő vagyok :-D Az a durva.

Desmond Wallace · http://desmondwallace.freeblog.hu/ 2008.11.20. 19:28:09

Én vegyítem a kettőt. Egyik nap sorozat, másik nap film. Ha a hosszát nézzük, akkor egy estére két sorozat is belefér. Én most hetente kb. 8 sorozatot nézek, és kb. 4 filmet. Ha minden jól megy. Sokszor persze nem. Moziba csak ritkán járok, igaz az élmény pótolhatatlan, de csak olyat nézek meg, ami megéri a pénzét.
"Egy sorozat sem érhet fel egy igazán zseniális filmmel :) "
Minkettőből kevés a zseniális. Persze én is azt mondom, hogy egy jó film többet ér, mint egy tucatsorozat, utóbbinál viszont nagyjából tudod, hogy mire számíthatsz a következő részekben. Egy új film sokszor zsákbamacska.
Sokszor azonban elgondolkodom, hogy van-e értelm időt áldozni ezekre a szórakozásokra.

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.11.20. 19:40:39

itthon (mármint az országban) szerintem teljesen érthető és elfogadható, ha valaki letölt mozi helyett...

cukorka 2008.11.20. 20:11:00

sorozatoooook. neha filmek kikapcsolasnak

Androsz 2008.11.20. 20:13:25

Koimbra, engedd meg, hogy a Hofi-idézetet helyes és megérthető központozással is bemutassam:
"Otthon van pia, melóban van pia, aki meg nem visz magával eleget az útra, haljon szomjan!"

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.11.20. 20:14:01

sys: felezd meg azt a számot nyugodtan

asztrov 2008.11.20. 20:17:24

Sorozatok közül, erősen szelektálva: 24, Lost, Dexter, Heroes, DrHouse, mondjuk, amelyiknek épp van futó évad.
Filmek gyakorlatilag a premieresek 80 %-a, plusz letorrentezve itthon nem (vagy régen) bemutatott ritkaságok.

Armida 2008.11.20. 20:20:55

Nekem a filmek, azokat szeretem. Sorozatból csak egyet tudok végignézni és az a Prison break. (de nemcsak a srác miatt- ne értsetek félre :D

LuPuS 2008.11.20. 20:49:11

Filmhomoszexuális és sorozatheteroszexuális vagyok egyszerre akkor MI VAN?

Ez mellett normális életem van

Szergej 2008.11.20. 20:51:59

Armida nem akarlak megbantani de a prison breaknek az elso zsenialis evad utan semmi ertelme nincs.
Tipikusan noknek keszitik akik azon izgulnak hogy mikor jon ossze a wentworth miller a sarah-val. Ok, irtad hogy nem azert nezed, akkor ne vedd magadra:)
Az egyetlen jo szinesz es karakter a sorozatban T-bag (na meg a bortonor, most nem jut eszembe a neve), a tobbi csak egy buta feju steven seagal szintu szineszi kvalitasokkal rendelkezo "statiszta".

KopaszMercis 2008.11.20. 21:01:23

Mind a ketto geci jo, de a sorozat azert sokkal jobb, mert kurva nagy tere van a karaktereknek... persze altalaban ez a sorozatok buktatoja is.

KopaszMercis 2008.11.20. 21:07:43

szergej:
mar csak azert is hulyeseg amit beszelsz, mert a sznob duma az, hogy a prison break elso ket evada zsenialis... az egesz koncepcio ugyanis az elso ket evadra epult, addig volt meg a sztori...
csak a vegen amikor kinyirjak az idegesito lapatkepu japot, utana hajoval arivedercsi intudoszanszet.

Amugy szerintem a legjobb sorozat most, ami sajnos meg is fog szunni a boston legal...

a tobbi hozza kepest gyakorlatilag picsafust :) Leszamitva a House-t talan.

Francis W. Scott · http://franciswscott.eu 2008.11.20. 21:10:06

Imádom a (jó) filmeket, sokszor inspirálóan hatnak rám, segítenek a munkámban, persze gyakran "csak" ellazítanak, kikapcsolnak. Ugyanakkor sorozatfüggő is vagyok, bár ez nálam kicsit fura, mert tévéfóbiám van. Ez persze nem egy létező betegség neve, egyszerűen csak utálom a tévét, évek óta nem kapcsoltam be. Szóval én beszerzem az adott sorozat összes évadát, és aztán sorban nézem, amikor időm engedi (egyébként Jóbarátok, Maffiózók, X-Akták). Így nem csúszok le egyetlen rész(let)ről sem. Plusz bibliofil is vagyok, azaz "könyvbuzi", szóval én még ezzel is kibővítem a dolgot. Ha az ember jól osztja be a napját (és éjfél után jár aludni), akkor mind belefér. :D

blabla 2008.11.20. 21:21:01

A sorozat azért jó, mert olyan, mint egy hosszú film. Van idő, hogy megismerd és megszeresd a szereplőket. A filmbe viszont általában több energiát fektetnek, ezért azok meg színvonalasabbak (már amiket én nézek). Moziba meg a hangulat miatt járok, és hogy támogassam a Budapest Filmet és a jó filmeket.:)
Sorozatot szinte csak neten nézek. Elég nagy előny, hogy nincs reklám, akkor nézem, amikor én akarom, és már aznap fent van, mikor az USA-ban leadják.

Armida 2008.11.20. 21:43:23

Szergej, nem vettem magamra. :)
Engem a sztori érdekel, a Miller meg annyira nem- Sarahnak különben sincs már feje. Szerintem a történet nagyon izgalmas és sosem lehet tudni mi miért van. Én legalábbis nem szoktam tudni.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.11.20. 21:46:44

A Szökés legellső részét láttam, aztán úgy csak néztem, hogy szuperbörtön, de azért a rabok sétálgatnak csak úgy, meg természetesen a doki is csaj, aki már a kezdet kezdetén szimpatizálhat a rabbal, meg volt még más dolog is, ami miatt nem folytattam, de az most nem jut eszembe:)

Szergej 2008.11.20. 23:08:45

KopaszMercis 2008.11.20. 21:07:43
En az elso evadra mondtam hogy zsenialis, nem az elso kettore.
A masodik mar eroltetett volt, de egye fene, hat probalkozzanak, max nem sikerul.
Hat nem sikerult, de ott kellett volna abbahagyni (persze ez nem igy mukodik sajnos).
A japan szerintem jo arc volt, legabbis jo karakter.

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2008.11.21. 09:24:54

Én nézek filmeket is, sorozatokat is. Azt nem mondom, hogy függő vagyok, de én szoktam mind a kettőt.

Ha már a Prison Break előkerült: Szerintem az első évad nagyon jó volt, még a második is. És szerintem ott abba is kellett volna hagyni (meg is volt a lehetősége a készítőknek, mert úgy alakult a sztori, hogy szépen le lehetett volna zárni) de a harmadik és a negyedik évad, már egyértelműen "rétestészta". Vagyis nyújtják-nyújtják, de feleslegesen. (És a nézettség is esik rendesen) Úgyhogy ezzel az évaddal szerintem mindenképpen be kéne fejezni, mert többet ebből már nem lehet kihozni.

spongebob 2008.11.21. 10:08:56

Én inkább filmeket nézek.TV sorozatból is csak a csillagkaput meg a smallville-t ;az utóbbit is már csak fél szemmel meg füllel.(kezd már vontatottá válni).
A new yorki helysznelőkböl néztem három részt aztán kikapcs. Ugyanigy járt a mélység fantomja meg a rejtélyek városa és stb...

KopaszMercis 2008.11.21. 10:57:39

Szergej: az elso ket evadot egyszerre irtak.. nem lehet, hogy te egy kicsit tul meno szeretnel eppen lenni?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.11.21. 11:08:26

Én egyébként nézem a Dr House-t, de már felvetődik bennem, hogy miért, már egyáltalán nincs meg az a hangulata, amiért néztem régen.

A Hősök harmadik évadát...de azt is minek, annyi benne a hülyeség már, hogy lassan fájni kezd.

Californication második évad, harmadik résznél járok, szerintem ez még mindig hozza a szokásosat.

A Pushing Daisies-t néztem első évadban, de a vége felé már az se tetszett, a második évad első része pedig közepes lett, nem folytattam.
A Chuck-ot néztem négy részig, aztán azt se folytattam, jó közepes sorozat, marha jól kinéző eye-candyvel.

A Middleman-t nézném, ha lenne felirat hozzá, de mivel nem kiváló az angolom,jó lenne megérteni az egészet.

A 24-et folytatni fogom, bár a hatodik évad csalódás volt, most vasárnap érkezik a tévéfilm.

A Flashpointot is nézném, az első rész rossz volt, de a többi már jobb sokkal.

Aliast is folytatnám ha lenne, de nincs, pedig azt 3 hét alatt daráltam az öt évadot. Szintén nézném a Standoffot, de az sincs, sajnos egy évados volt.

Na szóval jelenleg 3-4 sorozatot nézek, mellette bepróbálok ezt azt.

Desmond Wallace · http://desmondwallace.freeblog.hu/ 2008.11.21. 15:10:28

A szökésből csak az első 13 rész volt meg, a siker után írták, majd forgatták a többi részt.

Desmond Wallace · http://desmondwallace.freeblog.hu/ 2008.11.21. 16:36:29

És még valamit kifelejtettem. Van olyan sorozat, ami jobb a filmnél. Vaalom és hiszem, hogy Az elit alakulat nagyobb mestermű, mint a Ryan közlegény megmentése. És ezzel nem vagyok egyedül. (És éssel nem kezdünk mondatot.:))

sjbee 2008.11.21. 18:39:05

Off
Éssel kezdhetsz mondatot, ez csak egy "Urban Legend" :)

On
A letöltés szerintem is jó dolog, bár ezt az 1600 db filmet, amit életem során eddig letöltöttem és kiírtam (magamnak) már én is soknak tartom. Annó gondoltam majd jó lesz valamikor újranézegetni, nagyon sanszos hogy tévedtem :D
A sorozatokkal meg úgy vagyok, ha belekezdek egybe, azt szeretem általában (konkrétan mindig) végigkövetni. De csak szigorúan PC-n. Tv-t én sem nézek, illetve mégis, kizárólag sportot.

FayeFaye 2008.11.22. 13:14:52

Nappal sorozatok, este film, de dohanyzom, tehat nyilvan hajlamos vagyok a fuggesre.:) Mondjuk en tobbnyire Londonban lakom, es ott kettonknek elmenni moziba tobbe kerul, mint egy friss DVD, ugyhogy minden trailert rogton besorolunk 3 kategoriaba: mozi, DVD vagy letoltes. A fuggetlen filmeket peldaul szivesen tamogatom, es van amit muszaj nagy vasznon nezni (es ha eleg jora csinaljak, akkor DVD-n IS meg fogom venni), de van amiert mar elvbol sem adnek 10 fontot/fo. Peauldaul a Sex&City-ert vagy a High School Musical-ert, ami egy cinikusan exploitativ film, ha fizetnenek se mennek el moziba, de egy szombat delutan ha nincs jobb dolgom megnezem, mert eleve is TV-ben lett volna a helye. A sorozatokat pedig eleve toltom, mert nem birom kivarni, mire ideernek Amerikabol vagy Japanbol. Viszont nem irok ki senkinek semmit, be be beee.

sajtosrolo · http://sajtosrolo.blogspot.com/ 2008.11.22. 13:16:04

Egyértelműen sorozatos vagyok, sosem voltam nagy filmes. Kevés film van, ami tényleg tetszik. (Talán rosszul választok néznivalót. :) ) Moziba nem megyek gyakran, mert nem kockáztatok, nem akarok felesleges pénzkidobást és időpazarlást. Viszont amikor nem kérdés, hogy ezt látnom kell, olyankor nem habozok.
Film és sorozat is lehet rossz is, jó is. Amiért jobban szeretem a sorozatokat: ha tetszik, hosszú időre nyújt szórakozást. (Filmnél másfél óra elpazarlása is rettentően tud bosszantani. sokszor kapcsolok ki filmeket 5 perc után.) Egy filmben nem biztos, hogy annyira meg tudnak ismertetni egy szereplőt, mint egy sorozat esetében, ahol részről részre halad minden. Ugyanakkor egy filmnek sokszor van olyan mondanivalója, aminek nagy hatása van (tud lenni) az emberre. Sorozatban nagy mondanivalókat még nem sokszor vettem észre.
Szóval nekem sorozatok (nem a tv-ben), néha 1-2 film.
süti beállítások módosítása