Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Nauszika- A szél harcosai

2008.12.17. 18:10 koimbra 6 komment

Nem vagyok járatos az animékben, dobálózhatnak különféle nevekkel ebben a kategóriában, legfeljebb pár névnél csillanhat fel a szemem, de amit biztosan tudok, hogy Hayao Miyazaki nem a legnagyobb név a szakmában, hanem ő maga a csúcs. Az első mozi(anime)filmje a Nauszika volt, amit saját forgatókönyvéből készített.

A történet egy posztapokaliptikus világban játszódik, ezer évvel a Hétnapos Tűz után, ahol is az emberi civilizáció szinte megsemmisült, a Föld nagyobb részét most már az óriásrovarok és halálos gázt kibocsájtó növények uralják, a megmaradt emberek leginkább csak maszkkal közlekedhetnek, hogy be ne lélegezzék a mérgező levegőt és kevés olyan hely maradt, ahova letelepedhetnek. Nauszika a Szél Völgyének hercegnője, ért a természet nyelvén, a helyi lakosok pedig jól elvannak. Kis világukba nagy zűrt hoz egy lezuhant repülőgép.

Ha valaki mondanivalót akar, ebben az alkotásban megleli: Az ember a Földön csak pusztítani tud, még az emberiség kihalása szélén is csak az jár egyesek fejében, hogyan terjeszkedhet, hogyan juthat minél több hatalomhoz. Idén is megkaptuk már Az eseményben és az Amikor megáll a Föld filmekben, ahol kiderült, hogy az emberek a bolygó fekélye, az előbbiben a természet, az utóbbiban a földönkívüliek keserítették meg az emberség életét. A Nauszikában is a természet van terítékén, persze Miyazaki ezerszer jobban mesél és milliószor jobban képes élvezhető művet felmutatni, mint Shyamalan vagy bárki más Hollywoodban.

A történet lekötött végig, a zene kiváló volt, a szereplőkkel se volt baj. Egyetlen probléma a szinkron volt, Nauszikának még jó volt a magyar megfelelője, de néhány bajszos fickónál bizony alaposan mellélőttek. Ajánlom mindenkinek ezt az animeklasszikust és tengermély tiszteletem Miyazakinak.

Címkék: klasszikus anime

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr99828231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszisz 2008.12.17. 20:41:03

Nekem tetszett, szeretem Miyazaki meséit, a legújabbat még nem láttam.

geomayler 2008.12.17. 22:23:36

Filmből az Akirát, Ghost in the shellt, Chihirot ajánlom, Miyazaki egyéb művei mellett persze, ezeket talán ismered is, sorozatból pedig Cowboy Bebop, Golden Boy, FLCL, mindegyik rövid sorozat és nagyon jó.

bloodhound v2.0 2008.12.18. 08:22:52

nekem a chihiro és a vándorló palota után kicsit csalódás volt (mondjuk én is inkább ghost in the shell, animatrix, vagy riddick:dark fury rajongó vagyok), de mindent összevetve, nem rossz mese. a szinkronnal egyetértek, magának nauszikának is elég gyenge a magyar hangja mondjuk az angol, felnőttesebb szinkronhanghoz képest, de a nagybajúszú "öregek", görög lászló meg hasonló orgánumokkal ellátva, hát azt még az ellenségemnek sem kívánom... :)

geomayler 2008.12.20. 19:37:13

nyuszisz, ez a címe keress rá. japánosan így mondják, hogy fooly cooly.
süti beállítások módosítása