Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

JCVD

2009.01.03. 20:08 koimbra 5 komment

Emlékszem a suliban néhányan közösen olvastunk egy cikket az új Van Damme filmhez kapcsolódóan, név szerint a Hirtelen halál kritikáját. Volt benne egy ilyesmi mondat: „Van Damme végre színészkedik is”. Ennél a pontnál összenéztünk a többiekkel, a csajok elvonultak a wécé felé hülyén röhögve és gúnyosan ismételgették a színészkedik szót, egy srác pedig ránézett az izmaira és valami ilyesmit mondott: „Üssön nagyokat, feszítsen be, az arcával pedig mások képébe vágjon bele, a színészkedést meg hagyja másra”.

 

Nos igen, mindenki úgy ismerte a spárgakirályt, mint aki elindul a film elején, bevisz néhány ütést, rúgást, aztán happy end. Teltek az évek, Van Damme neve „kiment a divatból", feledésbe merült, a tékákban lelhető már csak fel néhány új alkotása, amelyek már közepesnek is alig nevezhetőek, sok újra pedig nem számított tőle igazán senki.

 

A JCVDD középpontjában maga Van Damme áll (természetesen), róla szól a félig kitalált-félig igaz történet. Nem szépíti a dolgokat, láthatjuk a sztár nehézségeit, felesége elhagyta és egyre ótvarabb filmekhez hívják csak, egyre nehezebben sikerül pénzt szerezni, talán az első pár percnyi akciózás is azt mutatja mennyire nem tud már jó szerepeket szerezni, ezek a percek pörgősek ugyan, de egyáltalán nincs benne kraft, köszönhető filmbeli kínai rendezőnek, aki totálisan tojik az egészre. Később belekeveredik egy bankrablásba, kijön a rendőrség, nép is megérkezik szurkolás céljából.

 

Lehetett volna akciófilm is akár, mutathatták volna azt is, hogy emberünk való élete is egy merő harc, mégsem így tettek a készítők. Látjuk, hogy Van Damme egy szimpla kis bankrablóval szemben is tehetetlen, önmaga viszont elég sokat képzeli magát más helyzetekbe (az pl. csúcs mikor a kommandósok ott örvendenek vele a végén), ami persze nem úgy sül el, ahogy gondolja.

 

Szóval itt a színészkedésen lenne a hangsúly, az akció pedig teljesen másodlagos, mondhatni itt ilyen nincs is vagy csak nyomokban lelhető fel. Talán ez az egyetlen olyan alkotása a megkopott fényű sztárnak, melyben fordított arányban állnak a lassítások és a verekedések a Van Damme szájából elhangzó elhangzott mondatokkal.

 

A film végén Arany János költeményéből ugrott be egy részlet:

Letészem a lantot. Nyugodjék.
Tőlem ne várjon senki dalt.

 

Talán kicsit durva az összehasonlítás beismerem, de valami ilyesmi lengi körül az egészet, mintha egy régen volt csillag utolsó fellángolását láthattuk volna, még a szürkés képi világ is ezt sejtette, hogy visszavonul Jean-Claude Van Damme. Hirtelen elő is vettem majdnem a Bloodsportot nosztalgiából, de aztán eszembe jutott nem most van a finálé ideje, jön még a Tökéletes katona folytatása is elvileg jövőre. Szerintem nagyobbat is szólt volna, ha tudjuk, hogy ez Van Damme utolsó alkotása, így viszont csak 60 %.

 

imdb: 7,7

rottentomatoes: 87 %

 

Amerikai bevétel: 430,963 dollár
Eddigi összbevétel:  2,19 millió dollár

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr71855337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2009.01.03. 22:46:49

"Szerintem nagyobbat is szólt volna, ha tudjuk, hogy ez Van Damme utolsó alkotása"

ezzel félig-meddig egyetértek, mert ahhoz képest, hogy nem volt utolsó, volt annyira jó, hogy bátran emlékezzünk rá a továbbiakban is. De abban meg igazad van, hogy tényleg az uccsó dobásként ez nagy lett volna JCVD-től....de mondom nekem így se lett rossz, nagyon nem...ha lesz még tőle vmi ilyen, akkor én azt fogadom:)

Alfa75 2009.12.19. 15:24:36

Én csipem az öreget pl. a Légiós nagyon ott van a szeren!

A nép fia 2009.12.27. 14:32:55

Szóval ez egy félig-meddig önkritika? Belátja, hogy lesüllyedt, és már nem az iskolás fiúk kedvence?
Én még az a generáció vagyok, aki szó szerint az ő filmjein nőtt fel (Dupla Dinamit, Street Fighter, Karatetigris, stb.), de kb. 10 éve semmi értelmes alkotásban nem láttam.

Azért nézhető ez a JCVD? Végül is ez egy életrajzi film némi fikcióval? Nem tudom hová tenni...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.12.27. 15:01:10

@A nép fia: Hát félig-meddig igen, de azért még mindig úgy állítja be magát, aki nagy sztár. Ha ez lett volna az utolsó műve, akkor szerintem többet is ért volna.

duran6 2010.01.23. 10:38:07

A nagy visszatérés/megtisztulás első lépése (lehetett volna)! Aztán elment Bulgáriába universal szoldzsörködni, és jól elbaszta! Mit sem ért a JCVD-beli önvallomások sora... Kár érted Jean Claude!!!
süti beállítások módosítása