Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Fűrész V (Saw V)

2009.01.09. 21:11 koimbra 2 komment

2004-ben két figura ébredt egy lepukkant helyiségben, aminek közepén egy hulla volt, kezében pedig egy kis magnót tartott, benne egy kazetta, ami elmondta miként is szabadulhatnak ki a szobából a fogvatartottak. Mindeközben pedig zajlott a nyomozás a játékoskedvű emberrabló után. Izgalmas, fordulatos horror-thrillert láthattunk, hatalmas csattanóval. A második rész még a szódával elmegy kategóriába tartozott, a végén a fordulat után sem került le az ember álla a padlóra, a további két rész pedig már inkább a brutalitásra helyezte a hangsúlyt, az utóbbi pedig Magyarországon az X-kategória besorolást érdemelte ki, itt már az izgalom helyett a gyomorforgató jeleneteket részesítették előnyben a készítők.

Jó pár évvel ezelőtt egy egri koliban az egyik szobatársam elővette a kis fekete-fehér tévéjét és megnézte rajta a Barátok közt soron következő epizódját. Így én is valamennyire követtem az eseményeket, volt olyan, mikor a szobatársam nem volt benn a kóterban, én sem mindig tartózkodtam benn a szobában, de a lényeg az volt, ha két hét múlva kerültem egy rész elé, akkor is olyan volt, mintha éppen tegnap maradt volna félbe a sztori. A Fűrész is egyre inkább egy túlnyújtott sorozatra hasonlít, amelyben semmi érdemleges nem történik, folyik a játék, a kínzás, meg a vér, de egyéb értelme nincs. Elveszítette érdekességét, a készítők ismétlik önmagukat. Olyan érzést kelt már az emberben, ha kihagyná a következő 4-5 részt, akkor sem veszít semmit vele, sőt esetleg egy két perces videóban akár össze is lehetne foglalni az elmúlt néhány felvonás történéseit.

Szóval itt az ötödik Fűrész, kiderül Amandán kívül volt még egy segédje Jigsaw-nak Hoffmann nyomozó személyében Erre jön rá Stahm detektív, aki csak úgy megy a saját feje és megérzése után. Kell valami játékszerűség is, ezért egy másik szálon azt követhetjük figyelemmel, amint egy csapatnyi ember küzd életéért.

 

Minden horrorsorozat összenőtt valamelyik főfigurával. Ott volt Freddy Kruger, akit többszörösen kicsináltak már, mégis folyamatosan visszatért terrorizálni a tinik álmait. Vagy említhetném Jasont is, aki szintén elpusztíthatatlanul nyomult előre, vagy akár Asht is felemlegethetném, ő pedig a gonosz halottak ellen vette fel a kesztyűt. A Fűrész franchise-t pedig Jigsaw nevével azonosíthatjuk, ő bizony nem láncfűrésszel, méretes késsel vagy pengeéles karmokkal nyomul, hanem ravasz, furmányos játékaival. Jigsaw pedig visszatér megint, pedig az előző részekben látványosan szenvedett valami halálos kórban, aztán fel is dobta a pacskert. Tehát halott, de mégis él, köszönhetően a sok flashback betétnek, ami a film jelentős hányadát kiteszi. Ezek a visszaemlékezéseknek „hála” a néző Fűrész V.-ben elkalandozhat az első rész előtt játszódó eseményeket, majd szép fokozatosan eljutnak a mesélésben az alkotók a negyedik végééig. Ebből megtudhatjuk miként vált Hoffman nyomozó Jigsaw tanítványává. Nem lenne meglepő, ha a következő rész után kiderülne az, hogy volt itt még vagy féltucatnyi ember, akiket a háttérből mozgatott a csapdaállító emberünk.

 

 

Az ötödik felvonás kifogyott a szuszból, kreativitásból, a félelem pedig már az előző részek során eltűnt, Jigsaw karaktere is már csupán csak„muszájból” van jelen, Tobin Bell még kiválóan testesíti meg a rafinált gyilkost, ez kevés ahhoz, hogy élvezhetővé váljék a film. A moralizálás, miszerint ez nem játék, csupán csak egy próba vagy lecke is erőltetett. Az egyik szálon futó játék sem fantáziadús, a képzelőerő kútja is kiapadt. A sztori is elég sokszor vált ide-oda,, néha elég zavaróan hat ez, előfordulhat, hogy nem tudja az ember, hogy éppen a múltat mutatják a vásznon vagy pedig a jelent.

 

Túl van csűrve-csavarva az egész, a készítők is beleestek egy/a csapdába, amiből elég nehéz kikászálódni. Persze meg lehet oldani, van kiút mindenből, csak okosan és ügyesen kell hozzáállni, de nem vagyok biztos benne, hogy ez össze fog jönni, mivel futószalagon érkezik idén a hatodik felvonás . Biztosak lehetünk benne, hogy ismét tanúi lehetünk majd némi öncélú kegyetlenkedésnek, Jigsaw tovább él majd néhány ember visszaemlékezésében (vagy jön az ikertesója, egyébként a poszter pedig beetetésnek volt jó csak). Ha másért nem hát azért fogom megtekinteni, mert érdekel mi is tartalmaz az a nagy fadoboz, amit John ex-feleségére hagyott. A Fűrész 5-re 20 %-ot tudok adni, kár volt az ütős első rész után ennyire lesüllyedni, a forgatókönyvírók helyében én olyan szkriptet írnék, ahol a néző is azt érezheti, hogy ő maga is szerepel az elhalálozott, játszani akaró jóember ördögi tervében.

 

imdb: 5,9

rottentomatoes: 15 %

 

Büdzsé: 10,8 millió dollár

Amerikai bevétel: 56,7 millió dollár

Eddigi összbevétel: 105,5 millió dollár

 



Címkék: horror iromány fűrész 20 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr93867952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2009.01.09. 22:19:07

Én 5/10-et azért adtam rá, de én is úgy éreztem, hogy kicsit már túl van bonyolítva a történet. Ettől függetlenül, ha lesz hatodik, azt is meg fogom nézni.

desmond wallace · http://desmondwallace.freeblog.hu/ 2009.01.16. 21:54:48

Ötlettelen volt a játék. Látszik, hogy már nem tudnak újítani. Részemről 50%-os film.
süti beállítások módosítása