Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Kék Villám (Blue Thunder)

2009.01.26. 19:57 koimbra 6 komment

Ó azok a boldog 80-as évek, a jó kis (most már retro) akció korszaka, mentek előre a hősök, mögöttük pár tucat ellenfél fetrengett a földön, előttük pedig a maradék, akik még nem tudták, hogy ők is úgy végzik, mint a többi legyőzött. Főleg Schwarzenegger és Stallone jól bejáratott technikáját ecseteltem, a földön tehát nem kellett tartani attól, hogy valami gonosz figura győzedelmeskedik. És mi a helyzet a levegőben? Ezek az izompacsirták nem nagyon (vagy csak néha) szálltak bele valami repülő masinába, az ilyesféle filmekből pedig elég kevés akad. Repülgetős film? Erre szinte mindenki kötelező jelleggel vágja rá azonnal a Top Gun-t. Azóta hasonló klasszikus nem született (néhány éve a Lopakodó jól meg is bukott). És helikopteres filmek terén mi a helyzet? Ebből se sok akad,  a Kék Villám óta nem volt egyetlen olyan produkció sem, ahol a helikopter állt a középpontban (hacsak nem a Black Hawk Down).

 

Frank Murphy (Roy Scheider) tapasztalt, sokat megélt pilóta a los angeles-i rendőrségnél. Ezt a várost éri a megtiszteltetés, hogy bevessék az új csodahelikopter prototípusát, Murphy pedig kipróbálhatja a masinát, amelynek „olyan füle van, hogy a falon át is hall, percenként négyezer golyót köp ki és belelát egy ruhakivágásba ezer láb magasból, páncélborítású és természetesen össze van kötve minden létező adatbankkal”, éppen csak a kávét nem hozza ágyba és nem beszél a gazdájához. A Kék Villám olyan a levegőben, mint K.I.T.T. a földön (ami viszont beszél, bár kávét ő se csinált soha). Murphy a szerkentyű segítségével lehallgat egy megbeszélést, amely azt bizonyítja, hogy a gépnek nagy szerepe van egy összeesküvésben, ezek után veszélybe kerül az élete, Los Angeles kék egén folyik a vadászat ellene.

 

 

Scheider jól hozza a laza, szabályokat olykor semmibe vevő pilótát. A figurát egy korábbi forgatókönyv szerint sokkal őrültebben állították volna be végül változtattak rajta, bár nem teljesen irtották ki be a hibbantságot. Végső soron nem volt rossz ötlet, hiszen fura lett volna, ha egy elmebeteg valaki irányíthatja a csodafegyvert. Sajnos a Kék Villám után Scheider karrierje hanyatlani kezdett, a SeaQuest sorozatban tudott valamennyire a figyelem középpontjában maradni. Daniel Stern alaktja Scheider társát, neve talán keveseknek cseng ismerősen, pedig neki is elég terjedelmes a filmográfiája, őt a Reszkessetek betörőkből ismerhetjük leginkább, legutóbb (még a 90-es évek közepén) a Mintamókusban láthattuk, hát végül ő is eltűnt a süllyesztőben. Malcolm McDowell igazi szemét gonosz, pont ahogy a nagykönyvben meg van írva.

 

A szinkron jól sikerült (, ebben az évtizedben még figyeltek a  megfelelő hangok kiválasztására)  a tévében láttam egy másféle verziót, én inkább a régit ajánlom. Az „Egyszer elkaplak” mondatot elég sokszor lehetett hallani itt-ott, a suliban napi jelleggel ment általában poén jelleggel. A ferdítők most is kitettek magukért, hiszen az eredetiben így hangzott ez a szöveg:Catch you later, ami egy elköszönési forma inkább, nem is igazán szokták szó szerint fordítani, ide pedig tökéletesen passzolt az „Egyszer elkaplak” szöveg.

 

 

A filmben a helikopter high-tech cuccnak számít, a paranoia nagy méreteket ölt, az alkotás lehetne akár a Közellenség vagy a Sasszem előfutára, csak itt nem műholdakkal variálnak. A Kék Villámban megtalálhatóak a jól bevált szereplőklisék: a laza főhős, a nagydumás mellékszereplő, a gonosz ellenfél és a rendőrfőnök, akivel a főszereplő sokszor vitatkozik, de azért kedvelik egymást. A film sem nyújt újat a sztori terén, az ezerszer látott sablonokat láthatjuk (a nap felől jövő helivel az élen), ettől függetlenül nagyszerű szórakozást nyújt a film. A mai fiatalság a gyors, pörgős, lassított jelenetekkel tűzdelt akciókat kedveli, erre pedig talán egyik sem mondható, viszont lendületes, hangulatos és még látványos is. John Badham a kor akciórendezője korrekt darabot alkotott, aki kedveli a 80-as évek akciófilmjeit, annak ez kötelező darab. Csoda, hogy ebből a klasszikusból még nem készítettek feldolgozást.

 

imdb: 6,0

rottentomatoes: 83 %

 

Amerikai bevétel: 42 millió dollár
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr44904523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lowfast 2009.01.26. 21:33:31


Amikor az óráján nézte mindig, hogy nem golyózott e még be... :)
És mindehhez az a gagyi, de mégis felejthetetlen zene... :)

Spawn85 2009.01.26. 23:53:22

Huhú...Nem is tudom megmondani, hogy hányszor láttam már ezt a filmet. Bár jó régen volt már. De szerintem nagyon jó film volt a maga idejében.

disfear 2009.01.27. 23:22:10

"Csoda, hogy ebből a klasszikusból még nem készítettek feldolgozást."

HeliCops..Légizsaruk. Anno tv2n:) Jo nem pont mozis feldolgozás de akkoris. Emlékszem anno nagyon birtam elég hight tech akciosorozat volt és bejött.

Ja és ebből a filmből az a rész rémlik amikor a jógázo meztelen nőt lesték folyton:D

Labasmaz 2009.03.22. 17:29:06

Negy probalkozasra harom valtozatban sikerult leirni Roy Scheider nevet, de mindossze egyszer helyesen. Ennel mar csak ezert az egy filmjeert tobbet erdemelne.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.03.22. 17:39:42

@Labasmaz: köszönöm a korrigálást, totálisan igazad van, már egy is sok lett volna

victor vacendak 2009.03.22. 18:22:11

A 2010 meg a Meztelen Ebéd azért elég kultfilm-szagúak, és mindkettő a Kék Villám után született. Persze süllyesztő meg minden, de ezt a két filmet azért jegyzik szerintem.
süti beállítások módosítása