Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Konvoj (Convoy)

2009.02.15. 19:56 koimbra 2 komment

A kamionok a filmekben általában a gonosz szerepét töltik be, vezetőjük arctalan vagy ha fel is tűnik fizimiskáját nem látni, mert sötét van vagy éppen kapucni van a fején, esetleg mindkettő. Akad azonban egy film, amiben a közönség a kamionosoknak drukkolhat és a rendőrök a negatív figurák.

 

Gumikacsa (Kris Kristofferson), Kocaól és Pók Mike nyugodtan haladnak együtt céljuk felé, mikor az egyik zsaru, kinek régóta begyében vannak a kamionosok beléjük köt. Kacsáék elmenekülnek a helyszínről, a zsaru pedig erősítést kért, azzal viszont nem számol, hogy az üldözöttekhez sorra csatlakoznak a bajtársaik, mindenki hozzácsapódik a saját kis 18 kerekűjével a menethez.

 

Peckinpah ezúttal hanyagolta a lovakat és a coltokat, de ez nem jelenti azt, hogy nem lelhetőek fel a western stílusjegyei a filmben, csak itt a cowboyok sofőrök lettek, a pacik pedig kamionok. 78-ban még tartott a hippi-korszak, az emberek a mozikban a lázadó hősöket akartak látni, akik persze győznek a legvégén. Ekkoriban vált klasszikussá A Smokey és a bandita és az Ágyúgolyó futam, a tévében is nagy sikerrel futott a Hazárd megye lordjai sorozat. A Konvoj végül 46 millió dollárt hozott és 12 millióba került (a tervezett költségvetés duplája), Sam Peckinpah legnagyobb sikerévé vált (aki sajnos ezután már csak egy filmet készített), annak ellenére, hogy ő a forgatás alatt sokszor a lakókocsijában tartózkodott részegen és belőve, helyette sok jelenetet a másodrendező, James Coburn rögzített (mellesleg 11 nap alatt el is készültek a produkcióval ). Amerikában annyira nem ölelte keblére a közönség, mivel a vége ha úgy nézzük nem teljesen happy end, Európában viszont klasszikussá vált. A színészi alakítás olyan amilyen, MacGraw szép barna, Kristofferson kigyúrt és kék szemeivel néz szomorúan, talán Borgnine az aki kilóg a sorból, de csak kicsivel, de cserébe szórakoztató filmet láthatunk, ami az első perctől az utolsóig szórakoztató.

 

Címkék: klasszikus akció

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr40945106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2009.02.16. 00:45:25

Jesszumpepi, hányszor hallgattam végi a filmet. Tesóm bele van buzulva, szerinte a legjobb kaminyonos film. :D

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.02.17. 11:00:59

'78-ban már csak Magyarországon tartott a hippikorszak, máshol már javában túrták az orrukat a punkok..:) Sőt, nagyon mélyen, undorgroundban már itt, nálunk is.

A Konvoj viszont tényleg alapfilm volt nekünk, a szabadság himnusza, a civil kurázsi non plus ultrája, a magányos hős piedesztálra emelése. Szerintem legalább 20x láttam. Volt ekkortájt, tán kicsit elébb?, a Száguldás a semmibe. Vanishing Point, Tanatino pl ebből kiindulva csinálta a Death Proofot. Na ez is hasonló filing volt a 70es évek magyar mozijában, bár asszem 18as korhatárral futott, és csak a Teri néni engedett be, mert ő a nagyanyám barátnője volt... Persze, a Száguldás a semmibe azért spkkal sötétebb film volt. A Konvoj egy nagy pozitív löket még ma is szerintem, rá is keresek...:)))
süti beállítások módosítása