Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Samaria- Az irgalmas lány

2009.02.15. 12:48 Armida 4 komment

Gondolom már sokan látták Kim Ki-duk eme alkotását, ezért nyugodtan írok róla. Két diáklány európai utazásra gyűjt pénzt. Az egyik telefonon rendezi az ügyfeleket (az ő apukája rendőr), a másik a prosti melót végzi. Biznisz működik egy darabig, aztán mikor lebuknak, a prosti lány nem bírja elviselni a szégyent, kiugrik az ablakon. (Ez a jelenet nagyon félelmetesre sikerült, ahogy csattant az aszfaltban, az nem volt semmi, a hideg is kirázott.) A lány a kórházban meghal, a társa pedig valami számomra megmagyarázhatatlan oknál fogva, felkeresi az eddigi kuncsaftokat, szexel velük és visszaadja nekik a pénzt, amit a barátnője gyűjtött össze.
Egy gyilkossági nyomozás kellős közepette, a nyomozó papa, kitekint az ablakon és kit lát meg, kit ölelgetnek a szemben lévő tömbben? Naná, hogy az ő tini lányát. Ekkor kezdődik számomra az igazi kín, a szörnyű és idegesítő tehetetlenség érzése. Az apa, még véletlenül sem kérdi meg a lányát, hogy idefigyelj kiscicám, mit csinálsz suli után, nem, ez az apa nem olyan. Ő inkább követi suli után a szemefényét, megvárja még végez, és még ilyenkor sem tesz semmit a lányával, inkább a kuncsaftokkal beszél.
Helyesebben először csak beszél. Az idő előrehaladtával az ő türelme is fogy és nem áll meg az egyszerű eszmecsere szintjén, a végén már szó nélkül üt. Utcakővel.
A film végén az apa egy patak mellett tanítja vezetni a lányt, tök aranyos, még sárgára festett kövekből pályát is épített neki, egy telefon, rendőr papa beszáll egy másik autóba és otthagyja a lányt aki épp a tolatást gyakorolja. Sztori vége.
Nekem nem derült ki, miért ez a cím vagy miért ilyen a posztere? Máshol olvastam, az is milyen könyörületes dolog volt, hogy az apa csak otthagyta a lányt a kocsiban. Nekem kegyetlennek tűnt, főleg azok után, ahogy eddig bánt vele. Semmi jelét sem adta, hogy tudja mit művel a csajszi, szó nélkül otthagyta a francban.
Aki mély, kínzó érzelmekre vágyik az nézze meg, nem fog csalódni.
Nekem nem tartozik a kedvenceim közé, amilyen magasan van nálam a Bin Jip, olyan alacsonyan van ez a film.

 

 

Címkék: távolkeleti filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr10944288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sjbee 2009.02.15. 13:18:51

Nem bántásból, de nem lett egy kicsit túlspoilerezve ez a leírás? Mondjuk engem nem zavar, úgysem akartam megnézni :)

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2009.02.15. 13:28:06

@sjbee: Ez egy 5 éves film, feltételeztem hogy sokan látták már, így csak a véleményem írtam meg róla. :)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2009.02.15. 19:38:00

Jó film, nem annyia mint az Oldboy, meg a binjip ez igaz, de a sok vacak amcsihoz képest még mindig remek. 8/10

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2009.02.15. 23:26:00

@ChrisDry: Az bizti, hogy amcsi filmek csak ritkán hozzák ki belőlem azokat az érzéseket, melyeket kell. Ez a film annyiban tényleg jó, hogy hozza (tehetetlenség, kihasználtság, közöny, düh stb...) de mégsem győzött meg. :)
süti beállítások módosítása