Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Az igenember (Yes Man)

2009.02.20. 16:51 koimbra 1 komment

 

Tele a világ különféle szektákkal, ahol a jó beszélő képességekkel megáldott műsorvezető és vezéregyéniség szövegel a hallgatóságnak, azok pedig magukévá teszik a mondandóját, hisznek a szavaiban, követik az elhangzottakat fanatikusan. Carl (Jim Carrey) életunt, rezignált ember, esténként pedig egyedül nézi otthon a tékából kikölcsönzött filmeket. Egy nap eljut egy ilyen összejövetelre ő is, ami teljesen megváltoztatja az életét. Megtanul koreaiul vagy megiszik egy este több doboznyi energiaitalt, ha úgy hozza a helyzet, semmit sem hagy ki, a nem ezentúl nem szerepel a szótárában. Össze is fut Allisonnal (Zooey Deschane), aki felszabadultan él, élvezi az életét, vidáman zenélget egy néhány rajongóval rendelkező zenekarral élvezi az életet, hajnalonként fényképezős futóversenyeket szervez

 

Képzeljük el, ha soha nem mondanánk nemet semmire, mindenre igent mondanánk, jelentkeznénk az összes lehetséges hirdetésre, amivel összefutunk. Rövid idő alatt odalenne a házunk, különféle alapítványoké lenne a pénzünk, életünk anarchiába fordulna, de ki tudja, talán mi is átélnénk sok kalandot. A filmben Jim Carrey az unalmán kívül nem veszít semmit, a való életben akár mindent bukhatunk, de mivel ez vígjáték, így ezzel nem foglalkoznak, én szívesen megnézném a drámai változatát is.

 

 

Ha Jim Carrey leragadt volna az Ace Ventura-szintű filmeknél talán elég gyorsan beleunt volna a közönség, ő képes volt megújulni, drámai szerepeket vállalt be, amivel csak az elismerések számát gyarapította. Az igenemberben ismét visszanyúl a kezdetekhez, néhány ponton nem bírja megállni, hogy különféle grimaszokat, hülye arcokat vágjon, pedig szerintem nem minden esetben indokolta meg ezt a jelenet, de nem volt annyira zavaró, mintha még vissza is fogta volna magát a színész ilyenkor. Carrey visszanyúlt egy korábbi filmjéhez, a Hanta Boyhoz, ahol egyszerűen nem tudott hazudni, itt pedig képtelen nemet mondani. Szerencsére több, mint egy évtizede volt már az említett alkotás, nem is emlékezhet mindenki annak részleteire, így elkerüli azt, hogy a körmére koppintsanak. És különben is, ha más ugyanazokat a filmeket gyártja évtizedekig, akkor ő is megteheti ezt a kis önlopást. Lenne még egy észrevételem a figurával kapcsolatban: mikor alszik, mikor megy munkába? Annyi dolgot vállalt magára, hogy ahhoz nem elég szűk 24 óra. A női főszerepre Zooey Deschanelt sikerült megnyerni, aki szép nagy szemeivel akár egy anime/manga figura is lehetne, mellesleg egyenértékű partnere Carreynek és üde színfoltja a filmnek.

 

 

Az igenember korrekt darab, nem röhögős, inkább csak megmosolyogtatja az embert, ez pedig nem csak egyszer fordul elő, de nem minden esetben sikerül a próbálkozás, olykor erőltetett volt a humor, pozitív viszont, hogy néha ugyan elmennek a gusztustalanság irányába, onnan viszont sikeresen vissza is térnek a helyes vágányra. A film nem a legjobb alkotása Carreynek, ám nem rossz, élvezhető darab volt, kellett volna pár tréfa, amin nagyokat nevethetett volna a mozi közönsége, akkor nem csak 65 %-ot adnék rá. Nem tudom ki az, aki a játékidő végén felkeresett egy hasonló IGEN szektát, én inkább szívesen mondok olykor nemet, mint eszelősen igent.

 

imdb: 7,3

rottentomatoes: 43 %

 

Büdzsé: 70 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 96,8 millió dollár

Eddigi összbevétel: 210,2 millió dollár

 



Címkék: iromány vígjáték yes man 65 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr79955053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2009.02.20. 18:34:47

hupsz, pont most értekzetem róla én is...:D
a pontszám egyezik, és még kb egyet is értek veled...ez már valami:D
süti beállítások módosítása