Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Elcserélt életek (Changeling)

2009.02.26. 21:16 koimbra 3 komment

Múltkor kezembe került a tévétávirányító és az égi csatornák között flangáltam, az egyiken éppen az Űrcowboyok ment, néztem egy ideig, majd mentem tovább, egy másik helyen pedig a Tökéletes világ futott éppen. Talán sokakban fogalmazódott már meg, bennem még csak most (lehet el is vagyok maradva ezzel): Clint Eastwood kiszámítható fazon. Az emlegetett filmekben láthatjuk az egyik főszereplő halálát, mondhatnám, hogy a Titokzatos folyóban is van ilyen, a két háborús alkotásában pedig szintén, a Millió dolláros bébiben meg pláne. Nem tudom mióta tart nála ez a folyamat, de szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy Eastwoodnak ez a védjegye lett. Az Elcserélt életekben is van halál, az események elindítóját akasztják, gyakorlatilag a főszereplőt, ha ő nem lenne, akkor a film se haladt volna semerre.

 

A produkció igaz történet alapján készült, a sztori 1928-ban kezdődik, Christine Collins hazaér a melóból és döbbenten tapasztalja, hogy nem leli a fiát. A rendőrség néhány hónapnyi keresés után egy másik gyerkőcöt ad át az asszonynak, aki emiatt érthetően sokat problémázik és nagy igyekezettel próbálja bizonyítani igazát. A hatóság természetesen nem ismeri el a hibát, a nőt rossz anyának bélyegzik és elmegyógyintézetbe küldik. Eközben egy másik szálon egy rendőrnek hátborzongató történet ad elő egy srác.

 

 

Ki élhetné bele a szerepbe legjobban magát, mint egy anya? Jolie több gyermeket nevel, ezért tűnhetett jó választásnak szerepeltetése, nem is kell csalódnunk benne, közben nem gondolunk a Wanted vagy a Mr. És Mrs Smith akciókra, ahol dögösen festett. A többi színész esetében sem érheti szó a ház elejét, kiválóan hozza mindenki az általa megformált karaktert, John Malkovich alakítja Gustav Briegleb tiszteletest, aki ahol csak teheti szidja a korrupt rendszert és tönzetlenül, teljes mellszélességgel áll ki Christine Collins mellett, akinek az az életfilozófiája, hogy ne ő üssön először, de mindig ő fejezze be. Mellesleg  Jolie örül a segítségnek, mivel ő nem rendelkezik olyan ügynök múlttal, mint Liam Neeson a Takenben. A mellékszereplőkre sem lehet panasz, Jason Butler Harnert tárgyalás nélkül küldenénk a vesztőhelyre, hiszen mikor belevigyorog az ember képébe, akkor bizony elkapja az embert a düh (ezzel pedig a készítők el is érték a céljukat, helyes). Megemlíteném még Jeffrey Donovant, aki már a kezdet kezdetén sem volt szimpatikus, később pedig azt kívánjuk, bárcsak elektrosokk kezelést kapna az elmegyogyóba. A felderítendő esettől könnyen megszabadul, nem törődik semmivel, csak hagyják nyugton végre.

 

 

Eastwood is hozza a szokásosat, lassan építi a filmet, ráérősen mesél, nem kapkod, nem siet, apró léptekkel jutunk el a stáblistáig. Biztos kézzel mutatja be a 20-as évek Los Angelest, amely nem az Angyalok városa, hanem a Bűné, láthatjuk a saját vállát veregető rendőrséget, azt, hogy hogyan is használják fel őket a konkurencia eltakarítására és szintén láthatjuk a szemet hunyó városvezetést, ezek az embereket csak a saját poziciójuk megtartása érdekli.. Ebbe a kicsit film noiros környezetbe keverte bele az elveszett gyerekét kereső anyát, amivel aztán előkerültek az erkölcsi problémák is. A rendező az olykor több szálon futó cselekmény szálait is biztos kézzel fogja, egyik se válik érdektelenné vagy unalmassá és a megfelelő időben keresztezi is ezeket.

 

A kritikusok kedvelik Eastwoodot, csináljon bármit nekik az tetszeni fog és Oscaráért sikoltanak, már azt is díjra jelölnék a legjobb zene kategóriában, ha csak nyekereg a szék alatta. Szerintem nem készített nézhető filmet a Titokzatos folyó óta, (bár ezzel ellenkezni fognak sokan), örülök, hogy végre valami jót is láthattam tőle. Az Elcserélt életekre 80 %-ot adok, ha lenne gyerekem, jobban átéreztem volna a helyzetet.

 

imdb: 8,1 233. legjobb film

rottentomatoes: 61 %

 

Büdzsé: 55 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 35,73 millió dollár

Eddigi összbevétel: 97,26 millió dollár

 



Címkék: iromány dráma changeling 80 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr58968259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszisz 2009.02.28. 22:24:58

Megnéztem, a hatásvadászat ellenére nem sajnálom a 10 pontot tőle, mert rám nagy hatással volt. Fogok is írni róla.

Jobb, mint a Button és a Slumdog.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.01.03. 17:49:02

Kissé vontatott, Jolie nem biztos hogy jó választás volt, ezt más lehet, h jobban el tudta volna játszani. Örültem h nem lett happyend. 10/6 (ennél nem ér többet), akkor már inkább a Gran Torino.

nikodémus 2010.02.27. 20:33:04

Clint Eastwood nagy mesélő. Nem tett mást, mint használta a rutinját.
Féltem, hogy John Malkovich lelkészéből valami borzasztóan elcsépelt "liberális" egyházkritika lesz, de szerencsére nem.
Azért nekem végig a fejemben járt a Gone Baby Gone: www.imdb.com/title/tt0452623/. Az még erősebb.
süti beállítások módosítása