Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Watchmen: Az Őrzők (Watchmen)

2009.03.06. 21:21 koimbra 16 komment

 

Alan Moore nagy névnek számít a képregényszakmában, Hollywood pedig már korábban lecsapott műveire, amit aztán olykor megváltoztatva, kiherélve láthattak a rajongók a vásznakon. Moore Hollywood neve hallatán pedig rosszul lesz, köszöni, de elvan a saját kis világában, a producerek pedig hagyják csak békén. Nekem csak A szövetség képregény pár oldalához volt szerencsém (ki fogom olvasni, ha egyszer eszembe jut), ami köszönőviszonyban sincs a Sean Connery nevével fémjelzett adaptációnak.

 

Néhány héttel ezelőtt azzal a szándékkal érkeztem a könyvesboltba, hogy megvegyem a Watchment , vásárlás előtt még lapozgattam, beleolvasgattam, az elhatározást végül tett nem követte, a képregény nélkül sétáltam ki az üzletből, ugyanis valahogy nem fogott meg, amit láttam. Belegondolva jobban tettem, hogy nem vettem meg, a filmesek csak nagyon ritka esetben tudják ugyanazt visszaadni, amit a grafikus novellákban vagy könyvekben láthatunk, ha nem tetszett volna a képregény, akkor el kihagytam volna a filmet, ha pedig kedveltem volna, akkor a moziban előfordulhatott volna az is, hogy a mérgemben véletlen kirúgom az előttem ülő háttámláját. Szóval szerintem mindenképpen jól jártam az ezer forintos jeggyel, mint a 3*2500 Ft-os képregénnyel.

 

 

Zack Snyder ígérete szerint kockáról-kockára adja vissza azt, amit Alan Moore megalkotott, ami végül csak hazugságnak bizonyult, mivel szépen megváltoztatták a sztori végét, hogy ez jó vagy nem jó, majd eldöntik a rajongók. Személy szerint nem csalódtam eddig azokban a képregényfilmekben, ahol hasonlót ígértek, a 300 szórakoztató volt, a Sin City pedig a 2005-ös év legjobbja, tehát nem voltak negatív előjelek.

 

A Watchmen egy alternatív világban játszódik, az USA történelmében a második világháború után minden fontos eseményében részt vettek a szuperhősök, közülük csak egy rendelkezik szuperképességgel.. A 80-as években a nagyhatalmak a harmadik világháború szélén lavíroznak, Nixon ötödjére is az elnöki szélben ülhet a nagy orrával és a kormány már betiltotta a hősők tevékenységét, többségük fel is hagyott az igazságosztással. Valaki azonban meggyilkolja a Komédiást, Rorschach pedig úgy véli valaki az összes maszkos hőssel le akar számolni, ezért nyomozásba kezd.

 

 

Snyder látványos, erőszakos filmet hozott össze, látszik a nagy igyekezet, bár olybá tűnik, mintha a rendező akkor érezte magát elemében, amikor a véres vagy verekedős jeleneteket forgatta. Csak néhány karakternél tudott igazán megragadni, Carla Gugino mintha kilógott volna a sorból, haloványnak tűnt, Jackie Earle Haley és Jeffrey Dean Morgan viszont igencsak lejátszotta a vászonról a többieket. Snyder (és ezek szerint Moore se) nem mutatott sok fel sok újat, „a felvegyem-e még egyszer a kosztümöm” kérdés már a Marvel képregényekben is előjött pár karakternél, többségük nézett már szembe saját felelősséggel, gondolkodtak már azon, hogy saját erejük tudatában meddig mehetnek el a béketeremtéssel, a bűnözők elfogásával kapcsolatban, morális kérdésekkel kerülnek szembe nap, mint tevékenységük közben.

 

A két és fél óra után sem éreztem azt, hogy nekem most meg kell vennem a képregényt, tetszett a film, de nem annyira, hogy ezek után még Moore alkotására is rááldozzak temérdek pénzt, nekem nem ér meg ennyit, nem érzem különlegesnek a sztorit (ezért még kapok a fejemre, érzem). Értem én, hogy mondanivaló, de valahogy nem éreztem át, nem éltem bele magam a filmbe. Ettől függetlenül nem éreztem azt, hogy mennyi időt is ülök a moziban, lekötött a film, ezért megadom a 70 %-ot a Watchmennek. Mellesleg Zack Snydert látnoki erejű rendezőnek nevezni elég erős dolognak tartom.

 

imdb: 8,5

rottentomatoes: 63 %

 

 Magyar honlap


Címkék: akció iromány watchmen képregényfilm 70 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr17986206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2009.03.06. 22:24:33

Én 8.5 pontot adtam rá. (A véleményemet meg már egy előző post-ban bekommenteltem)

A "látnoki erejű" az tényleg erős fordítása a "visionary"-nek, nem is értem, kinek jutott ez eszébe.

Abban (is) tökéletesen egyetértek, hogy Jackie Earle Haley és Jeffrey Dean Morgan nagyon odatették magukat.

mozinauta · http://mozinauta.blog.hu/ 2009.03.07. 00:34:14

"Szóval szerintem mindenképpen jól jártam az ezer forintos jeggyel, mint a 3*2500 Ft-os képregénnyel." Nem akarok kötekedni, de ha tényleg fordítanál egy kis időt a képregényre valószínűleg megváltozna a véleményed.

„a felvegyem-e még egyszer a kosztümöm” Talán ez a legjelentéktelenebb kérdés az egészben, és ezen is csak Éji bagoly filózik. Ez a történet sokkal nagyobb dolgokról szól, és ha ezt a film alatt nem érezted át, akkor még egy okod van, hogy elmerülj a képregényben.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.03.07. 03:13:38

"nekem nem ér meg ennyit, nem érzem különlegesnek a sztorit"


Hát igen, ma már ez nem különleges, sőt, az antihősök menők, a "gonoszok" relativizálódtak, jellemük egyre kidolgozottabb, cselekedeteik mozgatórugója egyre (meg)érthetőbb. Ma már minden gyerek Vader akar lenni, és nem pedig a puhapöcsű Luke Skywalker.

De a 80-as években azért még elég nagy szó volt, hogy valaki az egész superman-mítoszt kifordítja, és az arcunkba tolja, mint egy büdös zoknit.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.03.07. 12:14:17

Ha ad rá valaki pénzt, eskü megveszem a képregényt:)

nyuszisz 2009.03.07. 14:03:22

@koimbra: szerintem sem olcsó a három kötet egyben, mostanában én sem tervezem, és legfeljebb ha megveszem sem biztos, hogy egyszerre. Kicsit elgondolkodtató, hogy ezért a pénzért, vehetnék regényeket is, ugyanakkor talán szép rajzok lehetnek a képregényben, még nem láttam :)

mozinauta · http://mozinauta.blog.hu/ 2009.03.07. 19:11:14

@koimbra: Ha debreceni vagy, kölcsön tudom adni:)

Simson 2009.03.08. 09:32:55

Nanana Vadert ebből hagyjuk ki... köztudott, hogy a Sithek hatalomátvétele gazdaságilag pozitív fejlődést hozott a birodalomnak :D A lázadók csak azért lázadoztak, mert akkor nem lett volna film :D

1443t 2009.03.08. 10:29:58

Hát nem tudom. Tegnap néztük meg a filmet. Érdekes volt. Az első fél óra az dögunalom, utána viszont beindul a film. Az akciók a helyén vannak, néhol brutálisabb mint a 300. Van vmi a filmben ami miatt megnézném még egyszer, de egyelőre nem tudom megfogalmazni mi az.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.03.08. 15:22:31

@Simson:

Pont ezt mondom... Figyelemreméltóan sokat változott az emberek szemlélete pár év alatt, (gondolom 2001 szeptembere keményen közrejátszott)
Mai szemmel a birodalmiak már nem megtestesült gonoszok, a felkelők se azok a jó fejek többé, hanem sokkal inkább terroristák, meg lázongó csőcselék. :)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.03.08. 15:25:38

@koimbra:

Olvasd el, nagyon megéri.
Amúgy le lehet torrentezni pdf-ben :P Nem kell hozzá nagyon erős angol (az enyém nem az)

Thom Yerk 2009.03.10. 00:02:52

hát nemtudom, a film teljesen kiherélte a képregényt, a hangulatát felváltotta dugásra meg lassított szétveremafejedre. nem a rajzok szépsége miatt érdemes elolvasni, hanem mert annyira összetett és jól felépített a világ/hangulat stb, amit még sosem láttam képregényben, bár csak populáris dolgokat ismerek belőle. a drámaiság a filmben absz el van bagatellizálva és az egész köszönőviszonyban sincs a képregénnyel. szerintem nem bánnád meg, ha elolvasnád, bár lehet tévedek, emberi dolog.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.03.10. 07:53:05

@Thom Yerk:

Ráadásul a rajzok is szenzációsan jók a képregényben, pont ilyen stílus passzol hozzá.

Thom Yerk 2009.03.10. 22:10:01

@lowfast: ha az "új" stílus lenne benne, vagyis amiket én mostanában látok, akkor biztos h kezembe se venném :D pont illik hozzá, nagyon is, és ugye újabb ellenpont a régi történetekhez (sztem ha tudta volna se akarta volna moore más rajzokkal csináltatni) :)

KitorlásVapitány 2009.03.31. 09:18:02

Szerintem ez a "film" minden hibát felvonultat, amit egy "filmrendező" képes elkövetni. Olvastam a képregényt, nagyon tetszett, de a film maga katasztrófális. Unalmas, érdektelen, semmit, de semmit nem tesz a figyelem fenntartásáért. Előre lehet látni szinte minden lépést, borzalmasan hosszú és vagy 12X van vége. Minimális energiát sem fektettek abba, hogy megfelelő filmet csináljanak belőle. És mielőtt vki elkezdené ajnározni a képi világot, könyörgöm, egy képregény megfilmesítésénél (főleg ilyen szolgai másolatnál) szinte semmi dolga nincs a rendezőnek a képi világot illetően. Amin lehetett volna csiszolni az a story, a vágás, a szinészi játék. (én úgy látom, ez a csávó csak kúrós jelenetet tud jól csinálni, na ebben kéne utaznia...email Kovi please, Zack!) Ezek azonban annyira ostoba, gyermekded, béna módon lettek megoldva, hogy szerintem a világ 20 legszarabb filmje közé "emelték" a Watchment, ami pedig tényleg nagyon jó képregény.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.03.31. 16:54:31

@KitorlásVapitány: ebből a kommentből világosan látszik, hogy te még életedben nem láttál igazán szar filmet :D
süti beállítások módosítása