Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A zene világából a vászonra

2009.03.28. 22:35 koimbra 6 komment

A régi időkben azért aki színész volt nem ment el énekelni, aki pedig énekelt nem ment el filmezni. Akadt persze néhány kivétel, Elvis Presley szerepelt jó pár produkcióban, volt annyira közismert és népszerű, hogy simán lehetett rá építeni egy produkciót. Régebben láttam pár művét, bennem a Jailhouse Rock ugyanezen című száma maradt meg.
 

Vagy említhetném akár a Beatles-t is, akiknek a rajongóbázisa akkora volt, hogy simán lehetett rájuk alapozni egy filmet, no meg azért ők is gyakran darlra fakadtak ezekben az alkotásokban. Ahogy telt-múlt az idő a zenei világból egyre gyakrabban tűntek fel ismert arcok a vásznakon is, némelyikük igen szép sikert ért el, másoknak pedig nem jön össze, de nem adják fel és próbálkoznak.

 

 

 

Régebben ott csüngtem az MTV-n (Music Televison, nem a magyar adó), folyamatosan néztem a klippeket, ma már csak elvétve látok ilyesmiket. Az alábbi összeállításba nem szedtem össze mindenkit, aki az éneklés/rappelés mellett filmekben is játszott, csak az ismertebbek közül gyűjtöttem össze néhány nevet, a lista több száz oldalas lenne szerintem, ha pontosabban utánanéznék és csak a  mostanság filmekben tevékenykedő vagy nemrégiben filmben szereplő "énekeseket" gyűjtöttem össze. Egyesek neve után próbáltam olyan klippet betenni, amely ahhoz a filmhez kötődik a zenész-színész is szerepel, de előfordul majd olyan is, hogy csak egy olyan alkotás főcímdalát rakom be, a dalos emberünk pedig nem játszik benne.

 

Will Smith sikeres rapkarriert tudhat maga mögött, 1990-ben pedig indult útjára a Kaliforniába jöttem sorozat, ami 146 részt élt meg. Smith próbálkozott pár filmben is (Made in America-ban pl. buzit játszott), majd 1995-ben végre főszerepet is kapott a Bad Boys-ban. Martin Lawrence és Michael Bay is áttörést ért el ezzel. Egy évre rá pedig egy igazi blockbusterben is játszhatott, A Függetlenség Napja hatalmas kasszasiker lett, Smith karrierje pedig szárnyalni kezdett, jött a Közellenség és a Men in Black. Karrierjében akadt néhány bukta, a Vadiúj vadnyugat 170 millióból készült, ha tudtak volna faragni a költségvetésből, akkor még sikeres is lehetett volna. Az Aliért begyűjtött egy Oscar jelölést, a dráma viszont érthetetlenül sokba került, 107 millió dollárba, a következő drámájával is elbukott, a Bagger Vance legendája is egy vagyon volt, 80 millió dollárt emésztett fel. Azóta ha drámára adja a fejét Smith, az 55 millió dolláros büdzsé szintet tartja. A rapper-színész a mai idők egyik legbiztosabb befektetésének számít.

Alább a Wild Wild West és a két MIB betétdala láthattó, hallható előadásában.

 

 

 

 

 

A 8 mérföldben (egy jelenet alább megtekinthető) Eminem volt a főszereplő, állítólag önéletrajzi ihletésű volt a produkció. Az alkotása 242 millió dollárt jövedelmezett világszerte. A siker azonban nem szállt a fehér rapper fejébe, visszatért a zene világába és nem is vállalt több szerepet, bár pletyka szinten szóba hozták a GTA filmváltozatával.
 


 
 

Britney Spears se bírta ki, hogy a kaptafánál maradjon, először 2000-ben játszott a Longshotban, majd rá két évre az ő főszereplésével készült az Álmok útján és a rajongói el is rohantak megnézni a mozikba őt. Az Arany-Málnát meg is kapta megérdemelten ezért, plusz még egyet kapott a Fahrenheit 9/11-ért, amiben ha jól emlékszem fél percet se volt jelen. Quentin Tarantino emlegette a nevét a tervbe vett Gyorsabban, cicababa! Ölj! Ölj! remake-jével kapcsolatban.

Három dal is felhangzik a filmben Britney-től (Overprotected, I'm Not A Girl, Not Yet A Woman és az I Love Rock 'N' Roll), az egyik jelenetet meg is nézhetitek.

 

 

Whitney Houston még 1992-ben kapott szerepet a Több, mint testőrben, a film blockbuster lett, a soundtrack számait pedig akkoriban minden fél órában leadta az MTV. Ez után jelentkezett még az Igazira várva és a Kinek a papné alkotásokkal, amelyek jól teljesítettek, de mindkettő rossz volt (szerintem). Egy 1997-es tévéfilm után maradt az éneklésnél.

Két betétdal a Több, mint testőrhöz:

 

 

Ice Cube sem tudott megmaradni a rappelésnél, lassan már két évtizede boldogítja a mozinézőket jelenletévél. Életművében megtalálhatóak a vígjátékok, akciók, és horror is akad. A Végre Péntek több részt is megélt, a Barbershop pedig talán az egyik legjobb filmje. Benne volt az Anakondában és szerepelt John Carpenter nagy égésében, a Mars szellemében. Akció terén pedig a Vassal és az xXx 2-vel próbálkozott, nem sok sikerrel.

Tőle a Péntek esti gázhoz készült zenét teszem be.

 


 

Jobb lett volna ha Mariah Carey is elkerüli a vásznakat, akadt néhány mellékszerepe, 2002-ben a Glitter - Ami fénylik vígjátékban játszhatott főszerepet, a kritikusok 6 %-ának tetszett a mű (gondolom azoknak, akiket lefizettek), Carey pedig kapott is egy Arany-Málnát, az imdb-n pedig a 87. legrosszabb film.
Először a Loverboyt raktam volna be videó gyanánt, ami Glitter soundtrackjén hallható, de úgy gondolom, hogy a Whitney Houstonnal készített duett az

 

 

 

Van itt még egy Ice, csak ő már T, a gengszter rap egyik nagy bástyája. Kezdetben még bele tudott nyúlni a tutiba, a Visszakézből jó akció volt, a New Jack City-t is sokan kedvelték és a nagy jeges T betű be is zsebelhetett egy MTV díjat alakításáért. Majd jött a Walter Hill által dirigált Trespass és a Játssz a túlélésért embervadászos film. Ezzel le is zárult a sikeresnek mondható mozis korszaka, érkezett a Tank Aranka, a Johnny Mnemonic - A jövő szökevénye és az Öld, ahogy éred! A videótékában biztos felfedezhetünk néhány olyan alkotást, amelynek a borítóján rajta van az ő neve is, leemelni szerintem már csak az igen bátrak szokták ezeket, mivel szórakozni nem igazán lehet rajtuk. Utoljára mozifilmben a Milliókért a pokolba Kevin Costner-féle buktában tűnt fel.

A Visszakézből egyik száma (a film jobb volt)

 

 

Van akinek nem elég a sok zenei díj és az Oscart is szívesen bezsebelné. Beyoncé ilyen teremtés, meg is mondta, a zenei életben elért minden, Oscarra gyúrna inkább. A gond csak az, hogy nem nagyon tesz ezért semmi. Először az Austin Powers harmadik részében kapott főbb szerepet, majd az egyre lejjebb csúszó Cuba Gooding Jr mellett drámázott a Kísértés két szólamban filmben. Benne volt a Rózsaszín párducban és a Dreamgirls-ben énekelhetett is, az Oscar pedig Jennifer Hudsonhoz került. Legutóbb a Cadillac Records-ban játszott, ez hozzánk még nem érkezett el.

Az Independet Woman a Charlie angyalai betétdala lett (bár itt még a Destiny's Child együttesben nyomta)

 

 

Ez pedig a Rózsaszín párducban lehetett hallani,



Madonna kezdetben még romantikus vígjátékokat részesítette előnyben (Kétségbeesve keresem Susant, Ki ez a lány?), majd a Dick Tracy képregényfilmmel szép sikert ért el, rá két évre pedig a Micsoda csapat ismét hatalmas bevételt ért el. Aztán A tanú teste erotikus thrillerrel csúnyán befürdött és ezek után csak az Evitával tudott még érdemleges eredményt elérni. Guy Ritchivel házasságot kötött, szerepelt a Hullámhegy rendezésében, a film pedig igencsak nagy völgy lett mindkettejük karrierjében. Mostanában inkább marad a zenénél.

A Halj meg máskor James Bond filmben is volt egy rövidebb jelenete, a főcímdalt ő énekelhette

 

No és az Evita sem maradhat ki


Jon Bon Jovitól nekem hirtelen a Vadnyugat fiai második részének a klippje ugrik be, ahogy áll egy gitárral a hegyen és mögötte pedig ott a kivetítő. Egyébként ebben szerepelt is pár másodpercet. A Holdfény és Valentinoban festőt alakított, később pedig az U-571 tengeralattjárós alkotásban és A jövő kezdetében is feltűnt. Kipróbálta magát vámpíros produkcióban (Vámpírok: A gyilkos csapat) és és a Cry Wold thrillerben is.
Szóval akkor jöjjön a Blaze of Glory

 

A legutóbbi Bond főcímdalért felelős Alicia Keys szexi bérgyilkosnőt játszott a Füstölgő ászokban, majd az Egy bébiszitter naplójában tűnt fel, tavaly pedig A méhek titkos életében volt mogorva Dakota Fanninghez. Ez nálnuk csa dvd-n jön ki, Amerikában azonban elég jó bevételt ért el és Will Smith volt az egyik producere.
 

 

Sokak által csak nagy seggűnek becézett Jennifer Lopez a mozi világában mutatkozott be, csak pár évre rá indult el énekesi karrierje. A Pénzvonatban tűnt fel, majd játszott a Jackben és a Halálnyarban, az Anakonda nagy siker lett és a Mint, a kámfort is kedvelték jópáran, A sejtet pedig még annál is többen. Utoljára 4 éve láthattuk a mozikban, akkor egy vígjátékkal (Anyád napja) és egy drámával (Befejezetlen élet) jelentkezett.

Az Alive száma a Most már elég thrillerhez készült.
 

 

 

LL Cool J -re sem nagyon bíznak főszerepet, hacsak az Edisont nem tekintjük annak, egyébként neki is csak a mellékalakok megformálása jut, többek között ő lehetett a vicces szakács a Háborgó mélységben, játékos a Rollerballban kommandós a SWAT-ban.

A Deepest Bluest a Háborgó mélység cápás film betétdala
 


Janet Jackson rögtön egy Arany Málnával lett gazdagabb a Hazug igazság után, mozifilmben ezután a Bölcsek kövére második részében tűnt fel. Tesója Micahel Jackson szerencsére elkerüli a filmeket, a Men in Black második részében volt pár másodperces szerepe (érdemes még megemlíteni a Leépített szépséget is, amelyben Eric Roberts volt a főszereplő és a 85. legrosszabb helyet foglalja el ez az alkotása az imdb-n).
Hazug igazság egyik száma után a Bölcsek kövére soundtrackjén lévő dalt is meghallgathatod.

 

Michael Jackson MIIB jelenete

 

Ha jól tudom Justin Timberlake a mai popipar egyik legfelkapottabb egyénisége (vagy ha ez a szó valakinek túl erős, akkor legyen helyette figurája). Neki aztán nem jött össze a siker a vásznakon, pedig próbálkozott. Főszereplő volt az Edisonban, ezzel nem aratott sikert, a többi már mellékszerep volt (Káosz Birodalma, A lánc, Alpha Dog, The Love Guru), ezek sem hoztak sokat a konyhára. Hangját adta a Shrek harmadik részéhez, ami sokat termelt a kasszáknál.

 

Aki kitalálta, hogy 50 Centnek a vásznakon a helye örökre el kéne tiltani a film közeléből. Neki még a csúnya nézés nem jön össze, de a bamba pofa vágása már jobban megy. A Pénzed vagy az életed drámában mutatta meg, hogy mit tud a színészetről (elárulom, hogy semmit). Majd jött A bátrak hazája háborús-dráma és A törvény gyilkosa mellékszerepe. Az imdb-n az van kiírva a The Ski Mask Way akciófilmhez, hogy az ő regénye alapján készül, ezért én is bamba képet vágtam. Ezen kívül még 5 produkcióban érdekelt. Rendezett is már egy rövidebb drámát a saját irománya alapján az egyik albumához.

 

A zeneipar egyik súlyos alakja, Meat Loaf temérdek filmben játszott, igaz csak mellékszereplőként. A Harcosok klubja talán a legismertebb alakítása, de ismerős lehet még a Bloodyrayne-ből vagy az Igazság helyett thrillerből.

 

Nem dörömböl a stúdiók ajtaján Natalie Imbruglia, a Johnny English hatalmas siker lett világszerte néhány éve, idén pedig a Closed for Winter drámával jelentkezik, aztán ki is fűjt.

 

Johnny Depp nagyon szerette volna, ha a Karib-tenger kalózaiban az Rolling Stones egyik tajga, Keith Richards alakítja az apját, kívánsága teljesült. Mick Jagger is feltűnt már pár filmben, a legismertebb talán a Szabad préda.

 

Kevesen énekes mondhatja el magáról, hogy rendelkezik a filmvilág egyik legnagyobb elismerésével fő-vagy mellékszereplő kategóriában, az Oscarral. Chernek sikerült ez a bravúr, a Holdkórosokban nyújtott alakításáért kapta meg a díjat. Golden-Globe-bal jutalmazták a Silkwoodért és A maszkért (nem a Jim Carrey-s) Cannes-ban is kapott egy elismerést. Az Eastwick-i boszorkányok is elég ismert lehet. Utoljára a Túl közeli rokonban játszott.

A Human című dal szerepelt a Túl közeli rokon soundtrackjén

 

Kylie Minogue elég sok sorozatban játszott, a Street Fighterben Van Damme oldalán ereszthetett meg néhány rúgást és a Moulin Rouge-ban is szerepelt egy keveset.

 

Fred Durst a nálunk csak videón megjelent Lélekszám 436 horrorban rendőrt alakított és már két produkciót is ledirigált (The Education of Charlie Banks, The Longshots).

 

Tupac Mickey Rourke-kal az Önpusztítókban, a Hosszú lében, amelynek a videókazettája kézről kézre járt a suliban. A legelismertebb műve az utolsó belövés volt. 2003-ban dokumentumfilm készült az életről Tupac: Resurrection címmel.
A California Love-ot talán mindenki ismeri, az Underclassman című filmben is elhangzott.
 

 

A haza filmekben ritkán találkozunk olyan produkcióval, amelyben egy zenész a főszereplő, de azért gyakran tűnnek fel zenekarok egy-egy cameo erejéig. Ganxta Zolee karrierje kezdetén még a kemény stílust képviselte, mostanában viszont egyre gyakrabban látni különböző műsorokban a tévében, a korábban felépített képet magáról a szögre akasztotta. Játszott a borzalmas Le a fejjel vígjátéknak nevezett valamiben, A kis Vukban a rappelő varjú hangját adta. No meg benne volt a Rosszfiúkban és a Noé bárkákában is. Idén pedig a Jack Jack doksifilmben láthattuk. Lovasi Andrása Kispál és a Borz frontembere a Csinibabában énekelgetett, a Sztornóban pedig ő volt a főszereplő, nekem ez a film nem jött be, de akivel néztem nagy rajongója a zenekarnak és élvezte. JJ Junior a hangját adta Nyóckerhez és a Megy gőzősben is játszott. Oláh Ibolya a Megasztárban döntőse lett, később szerepet vállalt a Casting minden filmben is, ami bizony elég unalmasra sikeredett.

Na és akkor a Nyóckerből nézzétek meg a Párbajt
 

 

és Oroszlán Szonjától (aki egyébként operett-musical-színész szakon végzett) a Tépj szét számot a Valami Amerikából

 

Sajnos mostanában a zenei életet nem követem annyira és a régi MTV előtt töltött órák emlékei is megkoptak már, szóval így hirtelen ennyi jutott eszembe.

 

A végére még írnék pár színészről, akiknek a színészet a fő hivatásuk, de mellette azért zenéltek is. Bruce Willis Bruno néven énekelgetett

 

Eddie Murphy a 80-as években 5 albummal is jelentkezett, ekkoriban volt leginkább sikeres a vásznakon is. Michael Jackson nagy rajongója és fel is tűnt az egyik klippjében.

 

 

 

 

Paris Hilton úgy gondolta unalmas a folytonos pénzszórás és szerepet vállalt néhány filmben is, sokak szerint bár ne tette volna. Aztán úgy érezte tud énekelni is. A Paris for President hatalmas poénnak tűnik, bár szerintem nem annak szánták.

 

 

A Knight Rider sorozattal futott be, majd a Baywatch-csal építgette tovább karrierjét David Hasselhoff. Néhány tévéfilm és videóra készített produkcióval jól elvan és nem nagyon fog kitörni onnan, az Anaconda harmadik részében alakította kígyóvadászt, legközelebb pedig a The Legend of the Dancing Ninja-ban fog játszani, már a címe is beszédes:). 1989-ben a Looking for Freedom száma listavezető volt Németországban, akárcsak Ausztriában és Svédországban. Több, mint egy tucat albuma jelent meg. A legutóbbi klippjein elég jól el lehet szórakozni. Szintén jót lehet röhögni a Jump in my car számon.

 

Hilary Duff is zenélésre adta a fejét

 

 

Na hirtelen ennyi, itt a vége. Azt még meg kell jegyeznem, hogy nem vagyok hatalmas raprajongó, mégis ezek a számok kerültek többsége, ez csaka  véletlen műve, ezek jutottak eszembe.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr961031680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tipca 2009.03.29. 11:08:01

Jó kis válogatás, de két helyen szemetszúrt valami. A Made in Americában Will Smith nem (hiszem) hogy buzit játszott volna, inkább úgy festett, mintha a főszereplő kiscsajra hajtana - mondjuk konkrétan nem jöttek össze, úgy emlékszem. Másodszor pedig, azért Michael Jackson is megfordult egy-két filmben, még a karrierje csúcsán, pl. az Óz a nagy varázsló zenésített verziójában (WIZ) Madárijesztőként, vagy a Moonwalkerben.

nyuszisz 2009.03.29. 11:19:18

Jó sok példát össze tudtál gyűjteni. Nekem hirtelen nem jutna eszembe csak Bob Dylan (Billy a kölyök), Tom Waits - Jim Jarmusch talán több filmjében is szerepelt és a Kávé és cigarettában Iggy Pop is. (Valószínűleg mert sosem tartoztam az MTV nézők közé, hanem a VH1-t szerettem, mostanában az is kimaradt). Úgy néz ki, a popsztárokat jobban rá lehet venni a filmszereplésre :)
Talán Mandy Moore, aki még elég ismert színésznőként és énekesnőként is, s mint zenész kezdte.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.03.29. 15:55:52

Kimaradt elég sok ember, Iggy Pop nem jutott eszembe, Mandy Moore se, no sebaj, így is vannak benne szépen:)

Tipca: A Made in Americát régen láttam, bennem csak az maradt meg, hogy mintha meleg lett volna. Jackson a Moonwalkerben magát alakította és mintha olyasmi lett volna mint a Thriller, csak hosszabb.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.29. 22:33:26

Kellemes válogatás. Mi több: jó! Egyre jobb lesz az oldalad, látszik a bele fektetett munka.
Gratulálok!

E-Sz-A 2011.05.12. 01:14:50

Azért Cher eléggé csak mellékesen lett megemlítve, amikor Barbra Streisand mellett ő az egyetlen előadó, aki mind Oscar-, Emmy-, Grammy-, Golden Globe-díj nyertes.

E-Sz-A 2011.05.12. 01:16:19

Azért Cher eléggé mellékesen lett megemlítve, amikor Barbra Streisand mellett ő az egyetlen előadó, aki Oscar-, Emmy-, Grammy-, Golden Globe-díjat nyert.
süti beállítások módosítása