Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Dragonball: Evolúció (Dragonball: Evolution)

2009.04.14. 20:06 koimbra 6 komment

A 90-es évek második felében sugározta itthon a tévé a Dragonball anime-sorozatot, amely hamar megtalálta a közönségét, nézte kicsi és nagy egyaránt. Son Goku, Bulma, Zseniális teknős és a többiek kalandjait és bunyóit sok ezren követték figyelemmel. A szériára jellemző volt, hogy a szereplők sokszor keveredtek harcba, bunyóba, ezeket az ütésváltásokat pedig nem pár perc alatt rendezték le a felek egymás közt, hanem bizony olykor 10 epizód után maradt abba a csitt-csatt, piff-paff, adok-kapok. Néha mikor a harc résztvevői szétváltak egymáshoz vágtak néhány mondatot, valami olyasmit, hogy „Csak ennyit tudsz? Nem vagy ellenfél számomra! Hamarosan feltörlöm veled a földet!” A nagy haddelhadd közepette néha az egyik megingott ugyan, rogyadozó lábakkal állt, de pár másodperc múlva már újra teljes erőbedobással csépelte a másikat. Szerintem sokan mutatták fel a középső ujjukat az ORTT felé, mikor az egyik határozatával egy lehetetlen időpontra száműzte a sorozatot.

 

Mivel a szériának még most is hatalmas rajongótábora akad Hollywood be is rendelt egy Dragonball filmet és a készítők bele is pumpáltak 100 millió ropogós dolcsit a produkcióba. Mit is hoztak ki ebből?-kérdezheti az anime rajongóinak népes tábora, miközben a mozi felé baktatnak és ffelidézik magukban a sorozat intróját („Dragon Ball, Zed a kedves Songohan, Dragon Ball, Zed és a gonosz elrohan, Dragon Ball, Zed csodás a hatalma, Dragon Ball, Zed ereje s tudása, Az apja is nagy hős volt, Songoku, ki bátor s nagy, És titkon mindenki arra gondolt hogy szelleme fennmarad,Dragon Ball Zed, győzni fog a jóság, Dragon Ball Zed, szeretet és barátság”)

 

 

Rögtön a film elején megtudjuk, hogy néhány ezer évvel ezelőtt Piccolo és társa végiggyepált a Földön mindenkit, pusztulás és káosz járt a nyomukban. Végül azért sikerült megfékezni őket. Teltek-múltak az évszázadok és Piccolo visszatért, hét darab sárkánygömböt szeretne összegyűjteni, ha ezek megvannak, akkor kívánhat egyet. A jó oldal bátor vitézei is összeverődnek, hogy megakadályozzák a gonoszt tervében.

 

Gokuból (a szinkronhangja totális tévedés) egy amcsi gimis tanulót csináltak, akit a gazdag és menő srácok folyton szekálnak, de hiába is dagad ki a fején a sok ér a haragtól, visszafogja magát, nem mutatja meg nekik ki is az igazi legény. Naná, hogy adott egy jó csaj is, Chi-Chi, aki ugyan a gazdag és az ász figurákkal lóg, de azért tetszik neki a lúzer gyerek. A képbe fokozatosan lép be a többi, animéből megismert figura. Jelen van Bulma, aki saját maga által készített pisztolyával lövöldözne folyton és a „pénzért bármit” jelmondatú Jamcha is bekerült a produkciókba. Roshi mesteren az animében elég sokat lehetett mosolyogni, a filmben belőle sikerült félig-meddig buggyantat csinálni, aki inkább idegesítő, mint vicces. Piccolo pedig úgy néz ki, mint akit anno békává változtattak, de már elmúlt, ám a színe azért megmaradt, mellesleg csöppet sem félelmetes és hiába is mondják az elején, hogy mennyire rémisztő és pusztító egyén valahogy nem tudtam utálni őt és a jó oldalnak sem tudtam drukkolni a legyőzéséhez. Egyébként pedig a szereplők többsége inkább csak téblábol a filmben, a karakterek csak úgy lógnak a levegőben.

 

 

A résztvevőkkel tehát nagyjából mellélőttek, de vajon mi a helyzet akció terén? Egy Dragonball film nem működhet az animére jellemző látványos küzdelmek és Kame Hame nélkül. Nos, ezen a fronton is abszolút melléfogtak a készítők. Az elején látható kötélpályás összecsapás még nem is volt rossz, de ami utána következett azt már csak hatalmas csődként tudnám jellemezni. A harcok nem tartanak pár másodpercnél tovább és azokra sem lehet ráfogni, hogy látványosak lennének, még csak nem is mutatnak jól. A végső harc Piccolo és Goku között pedig szépen idomul a filmez: erőtlen, pocsék és gyenge,

 

Nem támasztottam nagy igényeket, csupán szórakozni szerettem volna, szerencsére én még egy családi bárgyú, klisével teli fantasyn is el tudok lenni, ha az jól, hangulatosan van megcsinálva. Ellenben ez az alkotás nem nyújtotta az alapvető követelményeket, élvezhetetlen, bárgyú alkotást produkciót láttam. A Dragonball: Evolúció egy drága melléfogás, felesleges film, a készítők nem aknázták ki a kínálkozó lehetőségeket. Ennek tetejében olyan párbeszédeket írtak, amelyek hallatán (szerintem nem csak) én néztem nagyokat, néha nem nagyon tudtam, hogy az elhangzottak miért is csúsztak ki a szereplők száján. Azt hiszem ezt a filmet csak az ovisok tudják maradéktalanul élvezni. 20 %-nál többet nem ér a Dragonball: Evolúció, gondolatban a játékidő vége felé (75 perc kb) elsütöttem a készítők (agya) felé egy Káme-Hámét.

 

imdb: 3,2

rottentomatoes: 15 %

 

Büdzsé: 100 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 5,27 millió dollár

Eddigi összbevétel: 30,59 millió dollár

 

 


Ez pedig az introja a Dragonball Z-nek

Címkék: akció fantasy iromány dragonball 20 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr181065247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haveavoice · http://www.haveavoice.blog.hu 2009.04.14. 22:31:57

gyerekkorom legmeghatározóbb sorozata volt a DBZ, és talán életem egyetlen igazi "hőse" Goku. aztán mikor "felnőttként" újra megnéztem, még jobban tetszett:) szoval százezerszeresen is kötődöm a dragonballhoz, na pont ezért nem is nézem meg ezt a filmet:) már a bemutatókból is láttam, hogy ez ocsmány, főleg miután láttam, hogy Goku-t ez a srác alakítja, meg, hogy Bulmának nincs kék haja:D és amugy is hol van krilin? meg tien? meg a kicsit meleg kispajtása?:D
nem is értem, hogy ezt, hogy képzelték.

Spawn85 2009.04.14. 23:28:35

Nos hát én megint jószívű voltam és adtam rá 50%-ot. Azt pedig csak szemlesütve merem bevallani, hogy minden hibája ellenére egész jól elszórakoztam a filmen.

Amúgy szerintem az anime rajongóinak semmiképp sem tetszett volna a film, bármilyenre is csinálják meg. De persze lehet, hogy tévedek, szóval nyugodtam meg lehet cáfolni :)

Zed89 2009.04.15. 03:18:21

Szerintem a film valóban nem egy filmtörténeti remekmű (nem is feladata), viszont nagyon is szórakoztató! Sok baja volt, de az biztos, hogy szórakozni lehetett rajta. És nem csak én gondolom így, mikor én néztem, a moziban a közönség folyamatosan tárgyalta épp mi történik, kommentálták az eseményeket, együtt haladtak a filmmel, sőt, 2 helyen még kisebb taps is volt, illetve nevetés. Már rég nem láttam ilyen aktív közönséget a moziban, látszott h senki nem veszi komolyan, és hogy a többség jól szórakozott rajta.
Ja, és szerintem (meg akikkel néztem a filmet) Goku szinkronhangja zseniális, különösen eltalált. :)
De talán csak én voltam jó passzban mikor néztem a filmet, ill. kifogtam egy jó közönséget... Mindenesetre nekem nagyon szórakoztató volt! Nem több, de szórakoztató. :)

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2009.04.15. 14:03:08

Hát, én pozitívan csalódtam, bár nálam 15%-ról indult a film, és onnan duplázott:-)
Erős a gyanúm, hogy valami irtózatosan vágott változat ez (89 perc? ez valami vicc, tuti...) Kiegyeznék egy vágatlan, 30 perccel hosszabb változattal. Persze 30 perc akciót kérek..
És a Sugár moziban annak a galád fazonnak, aki két komplett filmelőzetes-egyveleget adott be a film előtt, külön jár egy Kamehameha. Nekifutásból, hogy jobban fájjon.

Zalay · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.05.15. 11:31:56

Ez egy akkora vérszegény f*s, hogy az egyszerűen botrány. Ehhez ezt a nevet hogy lehetett adni? Komolyan, ebben MINDENKI tök unszimpatikus, hulladék gány az egész. Leszedtem, megnéztem valamennyit és úgy töröltem, mint egy vírust.
Borzalom. Ez lesz a filmezés jövője. Asszem Anime marad.

Neooo 2009.05.18. 22:24:02

Najah, eléggé melléfogtak ezzel a filmmel, de ahogy írtam is nem a film miatt volt olyan jó élmény, hanem, hogy kicsit visszahozta azokat a régi szép időket, amikor minden nap ment a DBZ.

Mellesleg sztem Goku karaktere nagyon passzol és noha zseniális teknős se hasonlít, mégis remek volt egy-két jelenet poénja. Szóval igazán sikerült visszahozni kicsit a Dragonball feelingből és nekem már ezért megérte.

5/10
(megjegyzem, ha nem lennék oda a rajzfilmért, meg sem néztem volna)
süti beállítások módosítása