Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Fanboys

2009.05.11. 20:52 koimbra 4 komment

 

 

Nehéz szülés volt, a bemutató 2007 augusztusában lett volna, de többször eltolták a premiert, pedig még Lucasnak is tetszett a sztori és áldását is adta a filmre. Csakhogy időközben a stúdió úgy gondolta, az eredeti történet, miszerint pár fanatikus betör a Skywalker Ranchra, hogy haldokló barátjuknak megszerezzék a Baljós árnyakat bemutató előtt mégsem olyan jó ötlet, szóval utóforgatást rendeltek el, több csöcsöt, vulgáris poént akartak a filmbe és néhány jelenetet úgy ahogy van kivágtak volna. Csakhogy végül az eredeti elképzelés került még a mozikba.

 

A nyolcvanas évek vége felé szüleim megvették az első videólejátszót, ebben igen sokszor megfordult a Star Wars trilógia. Néztük reggel, délben és este, sokszor csak ez ment napokig, a harmadik rész egy ideig csak hangalámondással volt meg, egy idő után már kívülről fújtuk a szövegeket öcsémmel. Az SW-mánia nem csak otthonunkban ütötte fel a fejét, sok millió ember tekintett rá áhítatosan. Mi azért kordában tartottuk ezt a rajongást és nem beszéltünk erről lépten-nyomon, nem használtuk az Erőt se a suliban, se az utcán, ám léteznek olyan egyének akiknek rögeszméjévé vált a George Lucas által megteremtett világ és a Csillagok háborúja részesévé vált mindennapjainak, lelkesedésük nem csökkent az évek során. A Fanboys néhány hardcore rajongóról szól.

 

 

Eric (Sam Huntington), Hutch (Dan Fogler), Windows (Jay Baruchel), Linus (Chris Marquette) és Zoe (Kristen Bell) régi barátok, mindannyian fanatikus hévvel kedvelték a Star Warst , de idővel Eric elhagyta a csapatot és apja autókereskedésében vállalt munkát, a trilógia iránti lelkesedése megcsappat. 1998 végén kiderül, hogy Linus rákos, nem sok van hátra neki, így biztosan nem láthatja a bő hat hónap múlva mozikba kerülő Baljós árnyakat. Hutch és Windows pedig ezt nem hagyhatja annyiba, újra összeáll a régi haveri kör és közösen valósítják meg őrült tervüket, miszerint betörnek a híres-nevezetes Ranchra, ami a világ negyedik legjobban őrzött létesítménye (a trailerből kiderül, mi az első három) és ellopják a Baljós árnyakat. Útjuk során belebotlanak egy rakás Star Trek rajongóba, meggyűlik a bajuk a rendőrökkel, egy stricivel és hát ugye a film megszerzése sem olyan egyszerű.

 

Eddig fogalmam sem volt, hogy a Star Trek és a Star Wars rajongói ennyire nem kedvelik egymást. Mindkét tábor kiröhögi a másik oldal rajongásának a tárgyát és válogatott hülyeségeket dobálnak egymáshoz (pl. „Han Solo meleg” vagy „Klingonul miként hangzik, hogy szűzen fog meghalni?”) . Feltűnik még Kirk kapitány, azaz William Shatner is, okozva ezzel néhány vicces pillanatot.

 

Azért a Star Wars oldalról is láthatunk néhány cameot, Carrie Fisher egy doktornőt alakít, Billy Dee Williams pedig bíróként tűnik fel és Ray Park (Darth Maul) sem maradhatott ki. Jelen van Kevin Smith is, aki műveiben olykor felhozza a Star Warst, mint az egyetlen igaz trilógiát. Danny Trejot is muszáj megemlíteni, nélküle hőseink nem tudnánk tovább haladni céljuk felé. A mindig mogorva figurát játszó Trejo ezúttal végig vigyorog, mint a tejbetök, ezzel is szerezve a nézőnek pár röhejes momentumot.

 

A film tele van Star Wars utalással (még jó!) és láthatunk sok-sok relikviát is. A fénysebességre beállított (Artuval a tetején) furgon is elég jól eltalált. A Fanboys jó szórakozás, bár érzésem szerint ebből többet is ki lehetett volna hozni. Az évek során már elfelejtettem ezt-azt, nem tudnák fejből idézni a trilógiából, valószínűleg ezért nem ütött jobban néhány poén, ám így is eléggé élveztem az alkotást, akadt rendesen nevetnivaló a játékidő alatt, de néhol leült a film. 70 %-ot tudok rá adni. A végén az egyik főszereplő a Baljós árnyak előtt megkérdezi a többiektől: ”És mi van, ha rossz lesz?”. Na igen, ez nem is fordult meg sokak fejében, én is vártam az első részt, néztem a werkfilmeket, előzeteseket, aztán csak egy közepes alkotást kaptam, amiben már nem volt meg az, ami elődeit naggyá, élvezhetővé tette.

 

imdb: 7,2

rottentomatoes: 31 %

 

Büdzsé: 8 millió dollár

Amerikai bevétel: 688,529 dollár

Eddigi összbevétel: 763,708 dollár
 

 

Címkék: star wars iromány vígjáték fanboys 70 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr41115815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

icevox 2009.05.11. 21:14:57

Nekem tökre bejött a film ajánlom mindenkinek ha szereti a starwarst azért ha nem azért.
Nemtom ki hogy van vele de nekem a csaj is bejön :D

Llew 2009.05.12. 09:27:40

Vicces, hogy annyit húzták a bemutatót, hogy több szereplő azóta más filmek miatt ismertebb, mint a forgatáskor.
Én marha jól szórakoztam rajta, de ha miden poént maximálisan élvezni akarunk, akkor tényleg képben kell lenni a filmekkel, na meg a Star Trekkel is. Egyébként ez a rajongó táborok közötti "háború" szerintem csak a poén miatt volt. Legalább is én amennyire látom van közös metszete a két halmaznak. Fisher és Williams cameoi dícséretesek. Régebben nem értettem mi ez a mindenhol tapasztalható nagy rajongás Kristen Bellért, de mostanában több dolgot néztem vele, és tényleg van a csajban valami. Ami sok mínuszt jelentett a filmnél, az a borzasztó utánzat zene. A hangeffekteket viszont jól használták.

ErEr 2009.08.06. 15:44:41

Többet vártam ettől a filmtől, maradjunk annyiban hogy aranyos volt, de tényleg semmi plusz.
Kristen Bell-ről meg kiderül hogy egy törpicsek átlagos kinézetű kiscsaj :-)

a8zoli 2010.02.21. 19:39:51

én most láttam magyar szinkronnal előtte angolul nem volt akkora nagy szám. pl. a trekkerek vs stra warsosok jelenetet kicsi ki is egészítették a magyar szinkronban és ettől jobb is lett. viszont sztem a film 3/4-énél mindha elvágták volna a poénokat és elmennek drámásabb utakra de amúgy akár star wars akár star trek ezt kötelező a fanoknak megnézni :D
süti beállítások módosítása