Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Hullajó (Braindead)

2009.06.11. 20:37 koimbra 11 komment

Peter Jackson nevét mára mindenki megismerte, de hol voltak még a hobbitok, Aragorn meg az Egy Gyűrű mikor még jóval kisebb költségvetésű, gusztustalannak tűnő és groteszk produkciókat készített? A Hullajóval 20 éve találkoztam a tékában, többször leemeltem a polcról, nézegettem, egy alkalommal, mikor épp semmi engem érdeklő alkotás nem volt benn a kölcsönzőben jó 10 perces gondolkodás után kihoztam. Nem bántam meg, a vérben tobzódó filmet néhányszor megnéztem akkoriban, bár a piros 18-as karikától még igen messze voltam. A minap sikerült újra megtekintenem, ugyanúgy nevettem rajta, ugyanúgy élveztem, mint anno.

A filmben a Koponya-szigetről kerül egy új zélandi kisváros állatkertjébe egy ocsmány kinézetű és vérengző patkánymajom. A legenda szerint ezek úgy „jöttek létre”, hogy a kalózhajók patkányai elözönlötték a szigetet és megerőszakolták a helyi majmokat, majd a bennszülöttek fekete mágiát űztek az ivadékaikkal, talán még szűzlányok vérét is itatták velük. Akit ez a szerzet megharap, annak már nincs sok hátra, zombiként azonban tovább létezhet. Lionel házisárkány anyukája is áldozata lesz a lénynek, később az otthonukban egyre csak sokasodnak a jobb létre szenderült, ám feltámadt népek, akik nem csak vérszomjasak, de virgoncak is.

 

A Hullajó egyetlen percét sem lehet komolyan venni, már rögtön a legelején a szakadtaknak titulált bennszülöttek feltűnésén jókat lehet mosolyogni. A későbbiekben jó néhány egyedi módon kinéző egyén esetében szaladhat a szánk széles mosolyba. A cigerettás állatkerti gondozó, a bársonyköntösben karatézó pap vagy a nagy örökségét megszerezni akaró fickó sem a szokványos viselkedést vagy ruházatot mutatja be.

 

 

A Hullajóban még nem lehet kiváló, látványos trükköket látni, a kezdetlegesnek ható stop-motion vagy a bábok alkalmazása viszont egyáltalán nem zavaró. A randa patkánymajom esetében mindkettőt alkalmazták, a figura eléggé torz és vérengző, két zombi közös szerelmének a gyümölcse is csak egy bábú, de még milyen. Leginkább egy mutáns Quasimodora hasonlít és két hangot tud kiadni magából, egyrészt kárörvendően nevetgél, másrészt pedig gyermeki hangon sírdogál.

 

A zombik itt is ugyanúgy viselkednek, mint általában, tehát az élőket előszeretettel trancsírozzák fel, de rettentő lassúak, viszont még darabokban is támadnak. A többi horrorral ellentétben viszont egyáltalán nem félelmetesek, nem ijesztőek, csak gusztustalanul néznek ki és az elején még kapnak egy kis nyugtatót, később már annyi lesz belőlük, hogy lehet őket aprítani. Apropó, aprítás! Az utolsó fél órában a fűnyíróval véghezvitt mészárlás mocskos szórakozás, mint nekünk, mint a főhősnek.

 

 

A főszereplő pedig Lionel, aki a film elején még egy kis félénk és esetlen figura, aki gondoskodik a házsártos anyjáról, később ez a törődés mutatkozik meg abban a jelenetben, mikor az élőholtakat próbálja normális kajával etetni és rászoktatni az étkező eszközzel való bánásmódra. Ahogy telik az idő hősünk átesik némi változáson, amikor pedig rájön az anyjával kapcsolatban egy bizonyos dologra és a nyámnyila kisegérből bátor harcos zombiírtó harcos lesz.

 

 

A film kellően vicces, mégis erős gyomor szükségeltetik hozzá. Mert azért vannak itt rendesen gyomorforgató jelenetek, csak hogy párat említsek: a tejsodóba belefröccsenő genny bekajálása, fejbedarálás vagy a zombik által egy élő ember kinyírása láttán a nem ehhez szokott néző nagy eséllyel teheti ki a lavórba a reggelit és amit még azóta megevett. Ezek az öldökléseket és durvulásokat nagy adag humorral vegyítették, csak kevés alkotás esetében lehet tele szájjal röhögni, mikor ömlik a bél meg a vér. Peter Jackson bámulatosan és csodálatosan és nagy kreativitással figurázza, parodizálja ki a zombifilmeket és mint ahogy írtam is egy másodperc erejéig sem lehet komolyan venni. Ez az alkotás megérdemli a 100 %-ot, nem hiába lett klasszikus, megérdemli ezt a címet.

 

imdb: 7,6

rottentomatoes: 86 %

 

Az első négy perc, szingaja

 

 

Címkék: horror paródia klasszikus 100 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr361179702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2009.06.11. 21:43:04

Köszi a tippet, mielőbb beszerzem megtekintésre. A leírásod, meg az első 4 perc alapján tényleg kihagytatlan. Szingaja! :)

a8zoli 2009.06.12. 09:05:39

megvan ez a film. sztem az akkori technikáknak egy csúcs filmnek lehet mondani csak ez egy kissebb közönséget vonzó műfaj. ma egy c-d kat. gagyinak menne el. engem annyira nem nyűgözött le.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.06.12. 10:59:23

@a8zoli: minden filmet a saját korához kell mérni....

Óriási móka, veszettül szórakoztató ez a film, bár a végére már kezd kicsit sok lenni a vér és az őrület :D

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2009.06.12. 12:30:16

Imádom, hatalmas klassziker. :)

desmond wallace · http://desmondwallace.freeblog.hu/ 2009.06.12. 20:19:38

Én csak egy-két éve láttam, de jó kis móka volt még így is.

Andrews 2009.06.12. 20:21:16

Ez a jelent mint látjátok a Gyűrűk Ura Király visszatér holtak ösvényéhez vezető útján játszódik. :D Meg is említik a bővített GYU dvd-n. :D

Rolee83 2009.06.13. 08:16:13

Király film! Már régen láttam, de imádom!
süti beállítások módosítása