Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Másnaposok (The Hangover)

2009.06.19. 18:25 koimbra 3 komment

 

Aki fogyaszt alkoholt az bizonyára öntött már fel úgy a garatra, hogy másnap az iddogálás egyes részleteire vagy esetleg esetleg a piálás teljes egészére nem emlékezett és később az újdonság erejével hatott rá, mikor egyes részletek a tudomására jutottak. Egy legénybúcsú pedig nem abból szokott állni, hogy szörpöt szopogatnak a résztvevők, hanem keményen, amolyan mindent bele stílusban folyik le a szesz az ember torkán (ez a minimum), másnap pedig egyesek rimánkodhatnak, hogy a róluk készült videó ne kerüljön fel a youtube-ra. Filmekben is láthattunk már elég ittas embert, legénybúcsús alkotásokkal azonban nem vagyunk eleresztve, így tudnak újat mondani ebben a témában.

 

Az első előzetes láttán széles mosoly ülhetett ki képünkre, jómagam konkrétan az év vígjátékát láttam benne, erre azonban árnyékot vetett pár tényező. Todd Phillips kilenc éve jelentkezett utoljára igazán jó produkcióval, a Cool-túra személyében, azóta csak nézhető vagy rossz alkotásokat hozott össze. Jon Lucas és Scott Moore eddig nem éppen élvezhető filmek forgatókönyveit tették le az asztalra. Az Újra a pályán, a Full of It és a Négy karácsony közel sem nevezhetőek élvezhetőnek, az év legjobb xy címétől pedig olyan messze volt mindegyik, mint Makó Jeruzsálemtől. De lőn csoda és az alkotók most az egyszer megemberelték magukat.

 

 

Doug (Justin Bartha) esküvőre készül, előtte pedig a kötelező legénybúcsú „szertartásán” kell átesnie. Ezen az eseményen vesz részt Phil (Bradley Cooper), aki a diákjai pénzét teszi zsebre erre az alkalomra; a soha le nem engedő, merevnek tűnő és egy nem túl megértő barátnővel rendelkező, Stu (Ed Helms); no meg a csöppet zakkantnak látszó Alan (Zach Galifianakis). Ők négyen együtt indulnak egy feledhetetlen éjszakára Las Vegasba, ám a party olyannyira jól sikerül, hogy másnap a „királyi” hotelszobában magukhoz térvén nem lelik Doug-ot. Ám van egy tigris a klozetben, egy csecsemőre akadnak a szekrényben, no meg a helyiség bútorzata is teljesen tropára ment. A trió megpróbálja összerakni mi is történhetett az előző este és fellelhető nyomokon elindulva megpróbálják felkutatni a leendő férjet.

 

 

Szerencsére ezúttal nem butították le a történetet ejnye-bejnye szintre, egy ütős másnapossághoz durva besorolás dukál, ezt pedig meg is kapjuk. Másnaposaink egyik kellemetlen szituból keverednek a másikba, követik a nyomokat. Van némi krimi, akció, gengszterfilm beütése néhány ponton, ezeket azonban nem veszik komolyan, a néző elé poénos körítéssel kerülnek. El lehetett volna tolni az undorító irányba is a sztorit vagy néhány jelenetet, de a készítők tisztában voltak vele mi a határ, meddig vicces az adott szituáció, mellesleg lefogadom nem kellett utánajárni nekik a macskajaj fogalmának.

 

Hogy teljes mértékben működjön a film az a színészeken is múlik. Az összes szerepre kiválóan válogatták ki az embereket. Zach Galifianakis úgy néz ki, mint egy beszívott Rumcájsz, olybá tűnt, mintha nem is játszana, csak magát adná. Mike Tyson Phil Collins előadása zseniálisra sikerült, csak aztán szegénynek meg kellett szólalnia és nagyon látszott, hogy nehezen megy neki, mindazonáltal ez a pár perc is okozott néhány vidám pillanatot. Úgy hiszem csak jót tett a filmnek, hogy a csajok (Rachael Harris, Sasha Barrese, Heather Graham) csak mellékszereplők voltak, pont annyit vannak jelen, mint amennyi szükséges.

 

 

Szépen, ügyesen felépített film, nem volt egy percnyi üresjárat sem benne, végig lehet mosolyogni vagy nevetni, ennek ellenére valami kellett volna még bele, de nem tudom megmondani mi, de hiányérzetem van, ezért 85 %-ot adok rá. Talán a csirkével kellett volna kezdeni valamit vagy szoba leamortizálódását bemutathatták volna még? Nem tudom. A végén az estéről készült képek bemutatása viszont van olyan jó, mint a film egésze. Mindenesetre valóban az év eddigi legjobb filmje.

 

imdb: 8,4  a 130. legjobb film jelenleg

rottentomatoes: 78 %

 

Büdzsé: 35 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 121 millió dollár

Eddigi összbevétel: 133 millió dollár
(a végösszege szerintem jóval 250 milla felett lesz)

 

Érdekesség: A film sikere után bejelentették a folytatást, Bradley Cooper elmondása szerint ősszel indul a forgatás és ebben még furcsább dolgok fognak történni, a világűrbe is kimennek majd. Cooper  mondott már marhaságokat, mikor kiderült, hogy ő lesz Szépfiú a Szupercsapat moziváltozatában azonnal megcáfolta, majd a Másnaposok sikere után meg beismerte, hogy mégis.

 



Címkék: iromány vígjáték 85 % the hangover

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr791195825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gargamel 2009.06.19. 20:45:48

Akkor nagyjából egy véleményen vagyunk kolega! :)

madárijesztő 2009.06.21. 14:02:40

A végén lévő képeken szakadtam, a film se volt semmi. Folytatás viszont nem kéne, csak elrontaná az elsőről kialakult képet.

Elanor_ 2009.07.29. 08:40:02

én is a napokban láttam, nekem is hiányérzetem maradt tőle. jó film, csak olyan súlytalan.
nekem pl. egy vígjátéki ökörködésbe valahogy nem fér bele, hogy majdnem megölnek egy csecsemőt, majdnem összeaszalják a barátjukat, majdnem szétmarcangoltatják magukat egy tigrissel, majdnem sivatagba ásatják/feszítővassal agyonveretik magukat egy maffiózóval, majdnem sittre kerülnek stb.
semmi nem volt rendesen kibontva és egy más műfajú (célú) filmben ezek az elemek/fordulatok elég kemény irányba vitték volna a filmet, de itt - csak önmagamat ismétlem - súlytalanok maradtak. szóval zavaros az egész :)
süti beállítások módosítása