Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Sztár voltam: Wesley Snipes

2009.06.28. 17:45 koimbra 6 komment

Wesley Snipes már gyerekkorában színész szeretett volna lenni, azon belül is leginkább a musical karriert nézte ki magának. A középiskola után a manhattani színművészeti főiskolára ment, ám szülei elváltak és Floridába költözött anyjával és három lánytestvérévell. Később visszatért New Yorkba és beiratkozott a New York- Purchase Állami Egyetem (State University of New York at Purchase) dráma tagozatára.

 

26 évesen fedezte fel egy ügynök, mikor Snipes egy versenyen vett részt. Először 1986-ban tűnt fel a vásznakon a Vadmacskák (Wildcats) vígjátékban, majd még ebben az évben játszott Az arany utcában (Streets of Gold) filmben és még a Miami Vice egyik epizódjában is látható volt. A következő évben szerepet kapott a Bad klipben, amelyet Martin Scorsese rendezett (Michael Jackson volt az előadó), Snipes csak a hosszabb verzióban látható. Ebben a klipben látta meg Spike Lee, aki később két alkotásához is, a Mo' Better Blues-hoz és a Dzsungellázhoz (Junge Fever, amerikai bevétel: 32,4 millió dollár) is szerződtette a színészt. 1991-ben játszott a New Jack City-ben , amerikai bevétel 47,6 millió dollár) a rendező és az egyik főszereplő Mario Van Peebles volt, aki ezek után sikeresen el is temethette karrierjét.

 

A gettófilmek után 1992-ben kipróbálta magát akció műfajában, a közönség pedig leginkább az ilyen alkotásairól ismeri őt. Az 57-es utas (Passenger 57, amerikai bevétel 44 millió $) után '93-ban Sean Connery oldalán nyomozhatott a Gyilkos napban (Rising Sun, amerikai bevétel: 63,1 millió $, összbev 107 millió dollár) és verhette szét pár japán képét, megmutathatta a harcművészetekben való jártasságát. Majd következett A pusztító (Demolition Man, am bev 58 m $), amelyben egy másik nagy akciósztárral, Sylvester Stallone-val feszültek egymásnak. A Halálugrást (Drop Zone, am bev 28,7 m $)követően női ruhában láthattuk őt a Wong Foo, kösz mindent! - Julie Newmar-ban (To Wong Foo, Thanks for Everything, Julie Newmar, am bev 36,4 m $) Patrick Swayze és John Leguizamo mellett. A kis kitérőt követően ismét Woody Harrelsonnal játszhatott, korábban már együtt kosarazhattak a Zsákolj, ha tudsz produkcióban. A Pénzvonatban (Money Tran, am bev 35,4 m $) Snipesnak és Jennifer Lopeznek volt egy szexjelenete, amit kivágtak a filmből, viszont állítólag nem megrendezett jelenet volt, hanem teljes mértékben durrbelebumm, azaz élesben ment az egész.

 

Hiába állt a kamera mögött Tony Scott és hiába volt A rajongó (The Fan, am bev 18,6 millió $ )másik főszereplője Robert De Niro a film nem aratott a pénztáraknál. 1998-ban elkészült A szökevény második része, Az életre-halálra filmben (U.S. Marshals, 57,1 m $) ebben Tommy Lee Jones rendőrbíró Snipes-ot üldözte árkon-bokron keresztül, aki megpróbálta az igazát bizonyítani. A film összbevétele átlépte a 100 millió dollárt, ám Amerikában az első rész 60 %-át tudta csak hozni a kasszáknál. Ebben az évben jött a kemény képregényfigura, a Penge (Balde, am bev 70 m $), gyakorlatilag az utolsó nevesebb szerepe. Következett a lejtmenet, amiből kiutat a Penge (am bev 82,3 m $) második része jelentette volna, a folytatás jobb és sikeresebb volt, mint az első rész. Sajnos ebben az évben érkezett a Vitathatatlan (Undisputed, am bev 12,7 m $) egy régebben nagy nevű rendezővel, Walter Hillel, az alacsony költségvetés ellenére a film megbukott (ám elkészült egy folytatása és idén jön a harmadik része is).

 

Befutott a harmadik Penge kaland is, úgy gondolták, hogy a főhőst segítő csapatról, a Nightstalkers csapatról készítenének egy spin-off-ot a , sajnos Amerikában gyengén hozott a film (összbevétele azért 129 millió dollárra rúgott), így ebből nem lett semmi. A Penge sorozat (Snipes nélkül) pedig csak 12 epizódot élt meg.

 

Ezek után Snipes követte a többi egykor volt akciósztár kitaposott ösvényét és DVD piacra szánt produkciókban vállalt szerepeket ilyen művek pl. A detonátor, A mesterlövész vagy A harc mestere 2. Idén ismét láthatjuk őt mozifilmben, a Brooklyn's Finest alkotást Antonie Fuqua rendezte, bemutató télen várható. 2009-ben elvileg még három filmje érkezik, a Gallowalker már elkészült, a másik kettő jelenleg előkészületi fázisban van. Stallone felkérte őt, hogy játsszon a The Expendablesben, de elutasította.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr731213834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2009.06.28. 20:12:59

Voltak nagyon jó filmjei Snipes-nak, de a Penge 3 buktája után (pedig szerintem nem volt rossz), már ő is csak DVD-re dolgozik. A "Vitathatatlan"-nak viszont szerintem a második része jobb lett, mint az első.

Brüsszeli csipke 2009.06.29. 12:21:44

Bocs, hogy szólok, de '98-ból nem Az ügyfél 2. része az Életre-halálra, hanem A szökevényé (igaz mindkettőben az isteni Tommy Lee Jones játszik)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.06.29. 12:26:46

@Brüsszeli csipke: Nem kell bocsánatot kérni, nyugodtan lehet szólni:) Köszönöm, hogy szóltál.
Bekavartam a kettőt, mindkettőben szinte ugyanazt a karaktert hozza Jones szerintem.

Brüsszeli csipke 2009.06.29. 12:47:48

@koimbra: Az ügyfélben sokkal gerinctelenebb és piperkőcebb figurát hoz az ügyész szerepében.
Egyébként nem csodálom, hogy néha összecsúsznak a dolgok, ilyen mennyiségű film mellett megesik(én is csak olvasok, és nem kell írnom:))

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.06.29. 13:32:47

@Brüsszeli csipke: Ha akarsz írni filmekről, akkor tudok lehetőséget biztosítani:)

Brüsszeli csipke 2009.06.29. 14:40:19

@koimbra: Köszönöm :)
Ha elég erőt és bátorságot érzek hozzá, ígérem, jelentkezek
süti beállítások módosítása