Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Judd Apatow, napjaink legsikeresebb vígjáték producere

2009.08.02. 20:08 koimbra 4 komment

Judd Apatow napjaink egyik legsikeresebb vígjáték producere, olykor pedig rendezésre is adja a fejét. Jómagam nem kedvelem a művei nagy többségét, a bevételek viszont magukért beszélnek és természetesen rengetegen kedvelik filmjeit. Az alábbi iromány létrejötte annak köszönhető, hogy ezen a hétvégén mutatják be a Ki nevet a végén? filmet, ami valószínűleg a box office lista élén fog csücsülni, szóval most Apatow karrierjéről ejtenék pár szót.

Apatow már a Syosset gimiben is megcsillogtatta komikusi vénáját, ugyanis ő vezette a suli Club Comedy műsorát. Anyja kapcsolatainak a segítségével sikerült interjút készítenie többek között Steve Allennel, Howard Sternnel, Harold Ramisszel és John Candy-vel is.17 éves korában a stand-up comedy felé fordult. Az érettségi után az egyetemen rengetegszer vezette a Comedy Night eseményeket. Az egyetemet két év után abbahagyta és egy lakásba költözött, amin Adam Sandlerrel osztozott, akivel egyébként a The Improv klubban találkozott. Apatow folytatta a stand up comedyt, majd miután ezen a téren sikereket könyvelhetett el, felkérték, hogy írjon vicceket másoknak is. 1990-ben találkozott Ben Sillerrel, akivel összehaverkodott és 1992-ben már Apatow állt procuerként a The Ben Stiller Show mögött, ami hatalmas sikert aratott a kritikusok körében és Emmy-díjra jelölték az írókat. Azonban a Fox 1993-ban mégis levette a képernyőről a műsort.. Egy évre rá Apatow a The Critic animációs sorozatnál volt tanácsadó producer és az írói teendőket is bevállalta.

 

Majd Garry Shandling komikus kérte felApatowot, hogy a The Larry Sander Showban vegyen részt producerként és íróként. Az együttműködés egészen 1998-ig tartott, ez alatt az idő alatt emberünk 6 Emmy-jelölést is begyűjtött.

 

Majd megbízták meg azzal, hogy írja meg A kábelbarát forgatókönyvét, a film elkészülését producerként felügyelte, a produkciót pedig 1996-ban mutatták be. Hatalmas sikert vártak az alkotástól, főleg, hogy Jim Carrey volt az egyik főszereplő (aki szerintem teljesen ellenszenves és humortalan alakítást nyújtott a filmben), aki éppen ekkoriban volt túl a A maszkon és az Ace Ventura folytatásán. A kábelbarát gyenge kritikákat kapott és a kasszáknál nem hozta a várt eredményt, de legalább a forgatáson megismerte Leslie Mann színésznőt, akit 500 jelentkező közül választottak ki a film női főszerepére. Mann-t egy évre rá vette el Apatow és a mai napig együtt vannak.
(A kábelbarát 47 millióba került, Amerikában 60,2 milliót hozott, világszerte pedig 102,8 milliót).

Apatow következő forgatókönyve a Making Amends névre hallgatott, a főszerepben pedig Owen Wilsont láthattuk volna...de a film soha nem is készült el. A történet egy olyan fickóról szólt, aki a Névtelen Alkoholisták terápiáin vesz részt, majd később eldönti, hogy bocsánatot kér mindenkitől, akit valaha megbántott. 1998-ban pedig részt vett a Nászok ásza forgatókönyvének a megírásában, de a stáblistán nem szerepel a neve.

1992-től 2002-ig a producere volt a Freaks and Geeks és az Undeclared sorozatokbank. Mindkét szériát kedvelte a kritika, de mindkettőt levették a műsorral egy évad után a gyenge nézettség miatt. Apatow három sorozat első részét írta meg (North Hollywood, Sick in the Head, Life of Parole), ám ezek egyike sem került adásba, de a The Other Network fesztiválon levetítették őket (ez egyébként a be nem mutatott pilot-ok fesztiválja).

2004-ben mutatták be A híres Ron Burgundy legendája vígjátékot, amiben Will Ferrell játszotta a főszerepet (Ben Stiller is feltűnt benne), Apatow producerként működött közre a filmben. A produkció Amerikában 85,2 milliót dollárt hozott (nemzetközi szinten pedig alig több, mint 5 milliót termelt).

Apatow ezek után Steve Carrellel megírta a 40 éves szűz forgatókönyvét, majd le is dirigálta a filmet. Az alkotás az év meglepetés sikere volt, 109 millió dollárt szedett össze a mozikban Amerikában, az összbevétele pedig elérte a 177 milliót.

Még ebben az évben (2005) mutatták be a Dick és Jane trükkjei vígjátékot, amelyet Apatow írt Nicholas Stollerrel közösen, a főszerepet Jim Carrey játszotta. Annak ellenére, hogy a film gyengén nyitott (14,3 milliós nyitóhétvége) végül 110,3 millióval zárt Amerikában (plusz ehhez még 91,6 milliós nemzetközi bevétel is társul).

A Ron Burgundy után után ismét együtt dolgozhatott Adam McKay rendezővel és Will Ferrell-lel a Taplógáz vígjátékon. 72 millióba került a produkció, Amerikában 148,2 milliót hozott.

Apatow ismét beállt a kamera mögé és megcsinálta a Felkoppintva filmet, a forgatókönyvet is maga írta. A 30 milliós alkotás világszerte 219 milliót hozott. 2007-ben még producerként felügyelte a Superbad - Avagy miért ciki a szex? Filmet, ami megint csak sok pénzt hozott a konyhára. 20 millióba került csupán és közel 170 milliót hozott (Amerikában 121,4 milliót). Seth Rogern és Evan Goldberg írta a forgatókönyvet, de nem találtak forgalmazót, Apatow ezek után bízta meg a párost, hogy az Ananász Expresszt is írják meg, de Apatow ehhez sem talált olyan stúdiót, ami érdeklődött volna a szkriptek iránt. Csak a Taplógáz nagy sikere után döntött úgy a Sony Pictures, hogy zöld utat adnak ezeknek.

Hogy ne legyen oly nagyon boldog ez az év összejött egy bukta is. Jake Kasdannal írta a A lankadatlan - A Dewey Cox-sztori forgatókönyvét, a film csupán 20,5 milliót szedett össze.

 

A 2008-as év ismét sok dollárt hozott Apatow számára. Először is jött a Lepattitnva Kristen Bell, Mila Kunis és Jason Segel főszereplésével (105 millió dolláros bevétel világszerte, ebből Amerikában 63 milliót szedett össze), majd a Tesó-tusa dettó jól hozott (am. Bevétel 100,4 millió dollár, nemz. Bev. 27,6 millió dollár), az Ananász Expressz pedig 87,3 milliót tett bele a kasszába (Amerikában, nemz. bev. 14,2 millió dollár). Az Adam Sandler nevével fémjelzett Ne szórakozz Zohannal film 199,7 milliót termelt a mozikban (ebből Amerikában 100-at).

Megbukott a Fúrófej Taylor, ez sokak szerint annak köszönhető, hogy Owen Wilson volt a főszereplő, aki ekkoriban követett el sikertelen öngyilkosságot (am. bev. 32,8 millió, nemz bev. 16,8 millió dollár) és a nézők nem szeretnek olyan emberen nevetni, aki ilyesmit csinál.

Nem indult jól a 2009, producerként felügyelete a Year One-t, a főhős Micahel Cera és Jack Black volt, a direktori székben pedig egy rutinos vígjátékkészítő, Harold Ramis ült, ám mégis megbukott a Year One (am. bev 42,3 millió dollár).

Amerikában pénteken mutatták be a Funny People filmet, amit Apatow rendezett és maga írta a forgatókönyvet. Ismét Adam Sandlert láthatjuk a főbb szerepben, de a korábbi műveiben is szerepelt színészek közül is látható lesz benne néhány, mint pl. Jonah Hill, Seth Rogen.

Apatow filmjei rengeteg színésznek adta meg a kezdő lökést a sikerre vezető úton, Steve Carrell, Paul Rudd, Seth Rogen Jason Segel vagy éppen Jonah Hill leginkább neki köszönhetik, hogy most ismer arcoknak számítanak. Mindazonáltal Apatow szeret a jól bevált emberekkel dolgozni és mindig megpróbálja alacsonyan tartani a költségvetést. Ezen kívül létrehozta az Apatow Production cégét, az Undeclared sorozaton dolgozott írókat pedig leszerződtette, hogy írjanak forgatókönyveket számára.

Az iromány összeállításában segítségemre volt a wikipedia és a boxofficemojo.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr871283295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b0lha 2009.08.04. 03:55:56

vmiert annyira en se szimpatizalok ezekkel a filmekkel, az ananasz expressz kifejezett csalodas, egy mocskos 2est adnek ra, csak h el ne doljon, seth rogen gyakorlatilag (sztem) egy fos az egesz filmben, tulspilazza a szerepet, james francot nem tudom ennyire fikazni mert ot kifejezetten csipazom :D de a film akkor is borzaszto volt, kikapcsoltam a vege elott 20perccel. ugylatszik mi vagyunk kevesebben ien velemennyel :)

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2009.08.05. 06:34:17

az Ananász expressz nekem se jött be annyira, a Superbad-et viszont végig visítottam/nevettem. CSípem ezt a gárdát!
De koimbra, elírtad, nem Lekoppintva, hanem Felkoppintva(ez a Katherine Heigl-es, teherbeesős), és Lepattintva (Forgetting Sarah Marshall, ez tényleg a top 10-emben van).
ja, és a Fúrófej tényleg nem volt jó a fütyiorrúval:D

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.08.05. 10:01:25

@Krizzta: Fu, hát ezt se javította akkor át a rendszer. Alig tudtam kitenni a posztot, mert először a videók valamiért nem jelentek meg, aztán meg a szöveget nem mentette el. Na mikor végre sikerült, akkor ezt is átjavítottam, de erre már nem figyeltem, hogy elmenti-e. Ezek szerint mégse.
Köszi, hogy szóltál:)
süti beállítások módosítása