Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Peter Jacksonról röviden

2009.08.15. 22:00 koimbra 1 komment

Pénteken mutatták be a District 9 filmet, melynek egyik producere Peter Jackson, az ő munkásságáról írok pár sornyit.

Jackson Ray Harryhausen filmjein nőtt fel, ezen kívül nagy rajongója volt a Monty Python Repülő Cirkusza és a Viharmadarak sorozatnak. Miután a család egyik barátja egy Super 8-as kamerával ajándékozta meg Jackson a barátaival együtt rövidfilmeket kezdett forgatni. 9 évesen a King Kong ramake-jével próbálkozott, amihez saját maga által gyártott figurákat és stop-motion technikával forgatott.. Nem volt filmes képzettsége, de elég hamar megtanulta, hogyan tud olcsón speciális effekteket és maszkokat gyártani, így nagy tapasztalatokra tett szert. Tiniként nagy rajongójává vált J.R.R. Tolkien munkásságának, miután megnézte a Gyűrűk ura animációs filmet. Mikor abbahagyta a sulit fényképészként dolgozott egy újságnál, közben pedig egy vámpír filmen dolgozott, amit végül nem fejezett be.

 

Ezek után egy 16 mm-es kamerával hozzákezdett egy sci-fi rövidfilmhez, amit nem fejezett be, később ebből saját pénzből, négy év alatt egy 90 perces produkciót hozott össze. A Bad Taste-ban saját haverjai színészkedtek ingyen, a forgatás pedig hétvégeken zajlott, mivel csak ekkor értek rá teljesen. Jackson szerepelt is az alkotásban, van egy olyan jelenet, ahogy saját magával harcol. Végül a filmet befejezték, köszönhetően annak, hogy az új-zélandi kormány is besegített a finanszírozásba. 1987-ben pedig még Cannes-ban is bemutatták a produkciót, ahol nagy sikert aratott és el is keltek a jogok, 20 országban mutatták be. Ma már kultfilmként tekintenek a Bad Taste-re. Ez után néhány forgatókönyvön kezdett ügyködni, dolgozott pl a Rémálom az Elm utcában folytatásának a forgatókönyvén, de ebből nem lett semmi, a több szkriptje pedig nem jutott el a megvalósításig és a Hullajó is átírásra szorult még ekkor.

 

 

 

 

Következett a Meet The Feebles, amelyen négy író is dolgozott . Egy rövid tévéfilmnek indult, ám nem várt befektetők érkeztek Japánból, így egy normál hosszúságú alkotás lehetett belőle. Azonban a film igen gyenge kritikákat kapott, ám később ez is kultstátuszba lépett.

 

 

Jackson ezt követően vágott bele a Hullajóba, ami egyes helyeken normál hosszúságában vetítettek le. Az ausztrálok és angolok úgy élvezhették, ahogy azt Jackson megálmodta, dee a németeknél már egy erősen megcsonkított verzió ment le, ott már csak 94 perces volt a film a 104 helyett. Ennél is rosszabbul jártak az amerikaiak, ugyanis a mozikban a 85 perces változatot mutatták, a vágatlan változat is csak 97 perces volt. Jackson a filmben hullaházi asszisztensként tűnt fel.

 

 

1994-ben Mennyei teremtményekkel jelentkezz, amiben az addig csak sorozatokban játszó Kate Winslet alakított nagyot, a színésznő tehát az első filmjével be is futott (Jackson hajléktalant alakított a filmben). Az alkotás elnyerte a Velencei Filmfesztiválon az Ezüst Oroszlánt és Oscarra is jelölték a legjobb forgatókönyv kategóriában. A Time, The Guardian, The Sydney Morning Herald, és a The New Zealand Herald az év legjobb tíz legjobb filmje közé válaszototta. Még ebben az évben mutatták be a Jack Brown Geniust, amelynél az egyik forgatókönyvíró Jackson volt. 1995-ben pedig egy dokumentumfilm, a Forgetten Silver társírója és társrendezője volt, a művet a tévében mutatták be.

 

 

A Mennyei teremtmények sikere segített Jacksonnak abban, hogy leforgathassa az első nagyköltségvetésű filmjét, a Törjön ki a frászt. Eredetileg a Mesék a kriptából horrorsorozat egyik epizódja lett volna, ám végül Robert Zemeckis úgy gondolta inkább filmet készítenek belőle. A produkciót Új-Zélandon forgatták, pedig a sztori egy Észak-Amerikai városkában játszódik. Michael J. Fox volt a főszereplő, Jackson annak ellenére kitartott mellette, hogy a színészen ekkor már sokszor elhatalmasodott a Parkinson-kór, így gyakran meg kellett szakítani a forgatást. Végül a Törjön ki a frász nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a kritikusok szerint pedig vígjátékhoz túl rémisztő, horror pedig túl vicces. Érdekesség, hogy a WETA itt mutatkozott be a trükkjeivel. Ekkoriban próbálta filmre vinni Jackson a King Kong remake-jét, azonban nem jött össze, mivel a Joe, az óriásgorilla is be volt tervezve már Hollywoodban és nem akarták még egy hasonló művet.

 

 

Ezek után Jackson a Gyűrűk urát akarta tető alá hozni, Tolkien trilógiájára korábban többen azt mondták, hogy megfilmesíthetetlen. Kezdetben még két filmben gondolkodtak, a költségvetés pedig 150 millió dollár lett volna. A Miramax azonban később meggondolta magát és azt mondták a fejesek, hogy ebből kell egyetlen 2 órás verziót csinálni, így rengeteg dolog kimaradt volna, többek között Rohan, Gondor és Mória bányái se lettek volna benne, akárcsak az Entek. Szóval Jackson végigjárta Hollywoodot a két film ötletével, majd a New Line Cinemánál azt mondták neki, hogy csináljon inkább egy trilógiát, hiszen a Tolkien műve is három részes. A stúdió 285 millió dollárt adott a megvalósításra, innentől pedig már minden filmtörténelem. A Gyűrű szövetsége, A két torony és A király visszatér három milliárd dollárt fialt a mozikban, rengeteg díj és elismerés mellett 17 Oscart söpört be, az utolsó rész pedig 11 Oscarnak örvendhetett, ennyit eddig csak a Titanic és a Ben Hur kapott.

 

 

A trilógia után Jackson belevághatott régóta dédelgetett álma megvalósításába, az 1933-as King Kong remake-jébe. 1996 és 2005 között a forgatókönyv néhányszor átírásra került, míg végül elnyerte végleges formáját. 150 millió dollárba került volna a produkció, végül azonban ez 207 milliónál állt meg, az alkotás összbevétele pedig 550 millió dollár volt, azonban DVD-n is igen szépen termelt, Amerikában az eladásokból 140 millió folyt be, a kölcsönzésekből pedig 38 millió. Jackson ezen kívül 20 milliót kapott kézhez a rendezésért és még a bevételekből is részesedett.

 

 

2007-ben Simon Pegg és Nick Frost akciófilm paródiájában játszott el egy rövid szerepet. Az alábbi videóban Jackson cameoó láthatóak.

 

 

Pénteken mutatták be Amerikában a District 9-et, amelynek Jackson a producere, a filmet Neill Blomkamp dirigálta, amelynek alapja a Alive in Joburg című kisfilmje. Blomkamp és Jackson a Halo mozifilmen dolgozott együtt, de az Universal végül jégre tette a tervezetet a nagy költségvetés után, ezek után vágtak bele a District 9-be. Idén decemberben  pedig érkezik a Komfortos mennyország, amit Jackson rendezett. Steven Spielberggel közösen készítik el a Tintin trilógiát, az első részt Spielberg, a másodikat pedig Jackson dirigálja. A Hobbit két részét pedig producerként felügyeli és a forgatókönyvekhez is köze van. Ezen kívül az 1954-es The Dam Busters remake-jében fog producerként részt venni, ezt a WETA egyik dolgozója, Christian Rivers fogja dirigálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr511311705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EL LOBO - A farkas · http://joljarok.hu/blog 2009.08.15. 23:15:28

Off!
Van egy új linked. Innen: blog.cinepecs.eu/
Ez a barátkozás szándékának jele.
Üdv néked!
süti beállítások módosítása