Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Tron

2009.08.18. 17:30 Armida 9 komment

 

Kevin Flynn (Jeff Bridges) nagyon tehetséges programozó, rengeteg számgépes játék tervezése fűződik a nevéhez, ennek ellenére a játékbarlangjában tengeti mindennapjait és azon ügyködik, hogy be tudjon törni ex-munkahelye számítógépes rendszerébe, bizonyítékokért, hogy igenis ő az atyja megannyi játéknak, melyet a főnöke Ed Dilinger (David Warner) és az ő programja az MCP (Master Control Program) ellopott tőle.

A vállalatnál egyre nagyobb az elégedetlenség, mert az MCP mindent kontrollál, majd idővel- mivel intelligens, önfejlesztő programról van szó- öntudatra ébred (ahogy a Skynet, T1, 1984) és átveszi az irányítást Dilingertől. Az MCP már ott tart, hogy irányítása alá akarja vonni a Pentagont és ha nem akadályozza meg valaki, átveszi a hatalmat.

Flynn programja, Clu,  ugyan bejut a rendszerbe, de mivel az MCP tele van védelmi mechanizmusokkal (belülről nézve, ezek tankok formájában nyilvánulnak meg, amelyek Flynn egyik játéka és túl tökéletesre sikerültek) sorozatosan elbukik. Ekkor kerül a képbe a volt csaja és az aktuális pasija (ők szintén a cégnél dolgoznak) segítséget kérnek Flynntől. Tudják, ha valakinek sikerülhet, az csak ő lehet. A fickó egy zseni.

 

A rendszerben természetesen minden program az MCP alá van rendelve és amelyik nem engedelmeskedik, az megsemmisítésre kerül, de nem ám egy egyszerű delete-tel, hogy érdekesebb, szórakoztatóbb legyen a dolog, a programok játékokon vesznek részt. Aki veszít, megsemmisül. 

Amikor Flynn újra megpróbál betörni a rendszerbe az MCP egy kísérleti gépezet segítségével, beteleportálja őt a rendszerbe. Mikor magához tér, nem tudja hol van, lehetetlennek gondolja, hogy egy ember bekerüljön a gépbe (A fűnyíró ember, 1992) de idővel leesik neki, hogy tényleg odabent van. Bámulatos világ tárul a szeme elé.

 

Megismerkedik pár programmal, majd őt is játékba irányítja az MCP jobbkeze, Sark, de Flynnek, aki a játékmágus, meg sem kottyan egy kis harc. Könnyedén legyőzi ellenfelét, persze, hiszen ő egy Tervező.

A helyzet úgy hozza, hogy Flynn a virtuális börtönben megismerkedik Tronnal, akit az ex-barátnője pasija írt és nagyon szívós kis program. Ő lehet az egyetlen, aki képes felülírni és elpusztítani az MCP-t. A börtönből sikerül kiszabadulniuk és a hajsza kezdetét veszi....

A film 1982-ben készült és egy igazi gyöngyszem. A napokban néztem meg újra, és azt kell hogy mondjam, a Disney és Steven Lisberger olyan szinten nagyot alkottak, abban az időben, olyan kezdetleges technikával, hogy az valami csoda. A képi világ eszméletlen jó, a történet nagyon izgalmas (eszembe is jut a  Matrix,1999, ahol a valós világ és egy másik játszik szerepet, csak a Tron sokkal egyszerűbb), a zene is oké, a színészek is nagyon rendben vannak, egyszóval a Tron egy tökéletes film. Aki esetleg még nem látta, feltétlen nézze meg, alapmű.

 

 

A legújabb részt pedig izgatottan várom. A történet, ha minden igaz arról fog szólni, hogy Flynn fia  Sam  (Garrett Hedlund, láthattuk a Négy Tesóban, ő volt a legfiatalabb) meg akarja keresni az apját, aki már 25 éve a cyber világban játssza/harcolja a gladiátor játékokat. Apa és fia élet halál harcot vívnak majd...

A zenéről a francia aranyduó Daft Punk gondoskodik, aminek szívből örülök.

 

 

2010-ben vártató a film,  Steven Lisberger most producere az alkotásnak  a rendező Joseph  Kosinski. 

 

Címkék: tron

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr41319853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jimbo1000 2009.08.18. 18:33:57

mekkora, én pont ma vettem elő, és az este folyamán meg is akarom nézni, jó volt így előtte elolvasni ezt a kis irományt :)

Shyllard 2009.08.18. 20:08:20

Eddig nem nagyon tudtam hogy mi is ez. Mostmár értem a trailerét :D Szerintem holnap le is szedem, mert az irományod alapján biztos jó :)

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2009.08.18. 20:10:31

@jimbo1000: Ugye mekkora klassziker. :)

@Shyllard: Örülök hogy segíthettem. :)

geomayler 2009.08.18. 21:46:32

Még jó régen láttam, nekem is újra kéne nézni.
Mivel klasszikus, kult, meg amivel még dobálóznak, ezt a felvezetésbe bele is írhattad volna, mielőtt egyből a lecsóba csaptál, de hát te tudod.

Ezt még nem hallottam, hogy a Daft Punk adja a zenét a folytatáshoz, én is örülök, egyik kedvenc zenekarom.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2009.08.18. 22:07:01

@geomayler: Tökre azt hittem, hogy nem kell kihangsúlyoznom, hogy kultfilmről van szó. (nálam az alap azt szokta jelenteni de majd erre legközelebb odafigyelek) :)

Daft Punk meg wáááá....imádom őket. :)

gabbor 2009.08.18. 22:51:47

Én a filmet több mint 15 éve láttam utoljára, akkor is hatalmas élény volt. Most megnézve az előzetest valami iszonyat gagyi, brutálisan árad a 80évek hangulata, amit nagyon utálok. Soha nem nézem újra, a régi emlékel boldog vagyok.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2009.08.19. 08:20:11

@gabbor: A youtube-on csak ezt a régi videót találtam, így tényleg gagyinak tűnik, viszont én dvd-n néztem, digitálisa felújított változatot, és meg nem lehet mondani róla, hogy milyen régi a film, olyan jól újjá varázsolták. :)

a8zoli 2009.08.19. 08:22:33

nagy kedvenc alig várom a folytatást.

ZNy · http://www.kep.tar.hu/zny 2010.06.22. 15:47:49

A Tront még általános iskolásként láttam. Életem filmje nem lett, de emlékezetes az igen. A híres motoros verseny még manapság is többször eszembe jut. Kíváncsi vagyok a folytatásra, s jó lenne előtte - annyi idő után - a régi filmet is újra megnézni.
süti beállítások módosítása