Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Bunyó (Fighting)

2009.08.31. 20:30 koimbra 6 komment

 

New York, New York, be csodás...de az inkább Budapest. Akkor mit tudunk a Nagy Almáról? Itt mindig történik valami, megvan a siker, fény és csillogás, ám a felszín alatt pezseg az élet csak igazán, gengszterek űzik mocskos kis dolgaikat naponta, feltörekvő bűnözők lövöldöznek és hullanak el a mocskos sikátorokban és csóró emberek próbálják eladni a hamisított portékáikat a forgalmas helyeken, ha pedig valaki jó kondiban van és tehetségesnek találtatik még részt is vehet egy kis illegális utcai bunyón.

 

Sean Arthur (Channing Tatum) olcsó, hamisított iPodokat és Harry Potter könyveket árul, nem sok sikerrel, rossz helyen kezdené a bizniszt, bele is keveredik némi bunyóba, Harvey Boarden (Terrence Howard) pedig azonnal felkapja a fejét, a srácban új tehetséget szimatol, a szeme helyén pedig már szinte dollárjelek jelennek meg. Sean-nak kell a pénz, eléggé meg van szorulva, ezért elfogadja Harvey ajánlatát, ami szerint nagy pénzhez juthat, ha elvállal egy bunyót. A siker után Sean hamarosan ismert arc lesz a környéken, egyre magasabbra kerül a ranglétrán, a tét pedig folyamatosan növekszik. A befolyt nyereményt pedig nem magára fordítja, hanem a kinézett, szimpatikus csajra fordítaná „jövedelmét”.

 

 

Egy utcai bunyótól nem sokat vár el a néző, legyenek benne jól kivitelezett harcok...öhm, másvalamit? A Kickboxerben Jean-Claude Van Damme mutatta be tudományát, egyéb dolog nem is kellett oda. A tavalyi Never Back Down-ban is láthattunk egy-két jól sikerült püfölést, ide sem kellett nagy színészi játék. Tehát egy szimplán Bunyóra keresztelt film esetében úgy gondolja a néző, hogy láthat majd benne sok olyan eseményt, ami a címben is szerepel. A bunyó téren olyan érzése van az embernek, mintha nem lett volna koreográfia, csak úgy ott a helyszínen megbeszélték, hogy „Te, Én most így csinálok, erre Te pedig ezt fogod lépni, oké?!”. Ha volt is olyan, akinek a bunyókat kellett kivitelezni, az pont akkor a büfében lebzselhetett.

 

E helyett inkább a drámára mentek rá a készítők, ami konkrétan nagy probléma, de ez legyen baja azoknak, akik nem erre számítottak, maximum a bunyóra éhes közönség elhagyja a mozitermeket. De egyáltalán hogy lehetett olyan verekedéseket összehozni, ahol a szép fehér trikó nem lesz véres? A drámai részek pedig egyes helyeken olyan hülyeségnek hatnak. Akkor is ráncolhatja a homlokát a néző, mikor Sean csak úgy odaadja a pénzét a jó csajnak? Mert ő ilyen jó fej gyerek. Mellesleg honnan szedték össze ezt a nőt. Olyan feje van, mintha (hogy is mondjam szebben) korábban egy prosti lett volna. Terrence Howard tud felmutatni még valamit színészet terén, magasan kilóg a többiek közül, valószínűleg ha megnézi a végeredményt biztos a fejéhez fog kapni, hogy ezért kellett neki kicsit megerőltetnie magát. Tehát egy drámai bunyós filmet akartak összehozni az alkotók, de sajnos két szék közül a padlóra estek, méghozzá pofával előre, ezekkel a jelenetekkel nem nagyon tudtak mit kezdeni.

 

 

Bizonyára láttatok már néhány keresztapás-maffiózós filmet. Öltönyökben feszítenek mindig a nagymenők és elég gyakran előkerül legalább egy pisztoly és ha valaki szemtelen a főnökkel, akkor annak minimum jár egy kareltörés. Itt pedig? Olcsó cuccnak tűnő ruhákat hordanak, próbálnak kemény arcot vágni, de nincs stílusuk és nincs semmilyen kisugárzásuk, ami után egy halandó simán földre vágja magát előttük. És egyetlen pisztoly kerül elő az egész játékidő alatt, az is egy nő kezében látható.

 

A film végén próbáltam valami pozitívumot (Howardon túlmenően) felhozni a film mentségére, de nem tudtam. Azaz mégis, a produkció nem nézhetetlen, néha-néha felcsillan a remény, hogy talán most ettől a perctől kezdve nézhető lesz, de mégse. 30 %-ot tudok rá adni, senki ne dőljön be annak, hogy ez akciófilm, mert nem az.

 

imdb: 5,2 (nekem az avast folyamatosan vírust jelez, mikor rálépek)

rottentomatoes: 41 %

 

Eddigi amerikai bevétel: 23 millió dollár

Eddigi összbevétel: 30,6 millió dolár

 

 

Címkék: iromány dráma fighting 30 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr621351392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóczy · http://koczy.wordpress.com 2009.09.01. 00:05:35

Így a sztorit olvasgatva és az előzetest látva, nekem a Van Damme-féle "Oroszlánszív" ugrott be, az is az utcai harcok világában játszódott. (És az még Van Damme sikeresebb filmjei közé tartozik.)

Ennél a filmnél gondoltam, hogy a dráma van a középpontban. Azért egy esélyt adok neki majd.

-DT- 2009.09.01. 00:06:18

Hát ez a film egyszerűen szánalom. Nem bírnám rávenni magam, hogy még egyszer megnézzem.
A verekedős jelenetek egyszerűen nullák. Komolyan mondom, egy idióta 500 részes gagyi sorozatban jobb verekedések vannak.
A történet szintén bugyuta és unalmas. Alig történik benne valami, de az is úgy van elmesélve, hogy egyszerűen nem tudja lekötni az ember figyelmét.

Ezt a filmet tényleg csak akkor nézze meg valaki, ha már kínjában semmi jobb nem jut az eszébe.

SPOILER

Ha nem láttad, ne olvasd tovább!!!

Visszatérve a verekedésekre, nem értem milyen tehetséget látnak egyáltalán ebben a srácban.
Vegyük sorra a bunyókat:
1. sikerül bemosnia párat az elején pár embernek, erre rögtön látják rajta, hogy tehetséges a srác, csak azt nem tudom miből.
2. az első bunyóján majdnem péppé verik, de egy mázlis mozdulattal nekilöki az ellenfelét a falnak, erre az elájul.
3. egy nagydarab négerrel bunyózik, behúz neki párat, erre az majdnem megfojtja, a srácot a haverja menti meg, majd elmenekülnek a közönség elől.
4. megküzd egy karatét imitáló pasival, fogjuk rá itt már tényleg verekedésnek látszó mozdulatok vannak, végre nem csak azt látjuk, hogy a srácot hogy verik majdnem agyon, végül a srác nagy nehezen nyer.
5. a végső nagy harc, megküzd a régi nagy ellenséggel, ez is bunyónak nevezhető, de semmivel se néz ki jobban mint egy B kategóriás bár bunyó.
A srác semmivel sem tud jobban verekedni a filmben, mint egy átlag ember. Egyedül talán a pofonokat viseli jobban, de hát ez egy film, ugyan mit is várhatnánk. A 0 tehetség ellenére mégis ő lesz a végén a nagy hős.

sjbee 2009.09.01. 07:26:58

Annyira gyenge film, h még koimbra kritikáját sem olvastam el (sry). A 30% teljesen reális.

ela1010 2009.09.02. 15:15:07

Én most láttam a filmet, és gyorsan rákerestem, hogy rájöjjek, csak nekem tűnik színvonalon alulinak, vagy másnak is?Leszögezném, hogy a címe és a plakátok miatt már nagyon vártam a filmet.
Hatalmas csalódás lett a vége! Szánalmas!!!Csak a főszereplő miatt néztem végig.A Step up nekem bejött nagyon. Ez a Channing Tatum gyerek maradhatott volna a táncnál.
Szerintem még szövegkönyvük sem volt a színészeknek, sokszor úgy tűnik, mintha csak improvizálnának.Talán csak 1 jó jelenet volt a filmben, mikor " a nagy harcos" leveszi a trikóját.És ennyi!
Összesítve, számomra ez volt az év csalódása!!!

Repce Manó 2009.09.06. 00:34:25

Hmm, számomra pedig a nyár egy üde színfoltja. Lehet, hogy élvezem, de valahol csömöröm is van a sok látványorientált filmtől, a Bunyó azonban valamilyen szinten a 80-as éveket hozta vissza. A harcjeleneteket pedig nagyon tudtam élvezni, a Tatum karakteréről ugye nem nagyon derül ki az elején, hogy hol tanult verekedni, hanem a végére körvonalazódik, így ez a rejtély kissé feszültségkeltőbbé teszi a bunyókat, az elején lévő bénázásait meg magyarázhatjuk azzal, hogy nem volt formában már egy ideje, de egy-két bunyó, és formába jön a végére. Nálam 7 pontos ez a mozi.

Spawn85 2009.09.06. 15:52:40

Szerintem ha egy filmnek az a címe, hogy "Bunyó", akkor kb. 20 percnél kicsit több bunyó kéne bele. Nekem csalódás volt. 4 pontot azért adtam rá.
süti beállítások módosítása