Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Dokumentumfilm az eltűnt hegymászóról Liam Neeson narrációjával

2009.09.05. 13:21 koimbra Szólj hozzá!

A National Geographic szerezte meg a The Wildest Dream dokumentfilmet, amely az ismert hegymászóról George Malloryról (balra a képen) szól. Az alkotás elkészüléséhez felhasználták Mallory és felesége levelezését, 1924-es archív felvételeket és fotókat és az 1999-es expedíció tagjainak az elbeszéléseit, amely megtalálta Mallory testét.

1924. június 8-án George Mallory és Andrew Irvine (mindketten az Egyesült Királyságból) kísérelték meg a Mount Evrest csúcsának az elérését, de soha nem tértek vissza. Noel Odell, az expedíció geológusa naplójában azt írta, hogy „látta Malloryt és Irvine-t a gerincen, a végső piramis lábánál” aznap 12:50-kor. 1979-ben a kínai Wang Hongbao egy kísérőjének elárulta, hogy 1975-ben talált egy holttestet, akiről úgy gondolja, hogy Irvine, ám egy nappal azelőtt, hogy pontosan behatárolhatta volna a területet, meghalt. 1999-ben a Mallory és Irvine Kutató Expedíció megtalálta Mallory holttestét, a régi kínai tábor közelében. Irvine földi maradványainak hollétét még mindig homály fedi. (wikipedia) Azt hogy elérték-e a csúcsot nem tudni. Szintén Mallory nevéhez fűződik a következő, egyszer egy újságírói megkérdezte tőle: "Miért akarja megmászni az Everestet?" Erre a hegymászó így felelt: "Azért mert ott van!". (Sokszor szokták idézni a klasszikussá vált választ.)

A Wildest Dream-et Anthony Geffen rendezte, Liam Neeson az alkotás narrátora, Ralph Fiennes  adja a hangját Mallory-nek, Neeson elhunyt felesége, Natasha Richardson pedig Ruth Mallory-t szólaltja meg. Alan Rickman pedig Hugh Dancynek kölcsönzi a hangját. Dancy az utolsó ember volt, aki élve látta Malloryt. A National Geographic Richardson emlékének ajánlja a filmet.

Címkék: miújság

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr471361818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása