Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Színészcserék

2009.09.15. 21:34 koimbra 5 komment

Előfordul, hogy egyes filmek folytatásaiban a megismert, megkedvelt karaktert már más személyesíti meg, amin vagy nagyot nézünk vagy elfogadjuk a választást. A cserére több ok miatt is szükség lehetett, pl. azért mert a színész túl sokat kért, amit a stúdió már nem adott meg számára, esetleg az aktornak épp akkor más műben volt jelenése, de a forgatással nem akartak várni. Alább néhány ilyen "leváltást" láthattok, nincs minden felsorolva hiszen az kitenne talál egy külön könyvet (a James Bond pedig direkt maradt ki, hiszen az egy külön posztot is megérdemelhetne és minden Bond film előtt úgyis tele van a net vele).

 

 Terrence Howard alakította Jim Rhodes-t, Tony Stark legjobb barátját a Vasemberben. Állítólag Howard keresett a legjobban a színészek közül, ráadásul úgy, hogy nem is övé volt a főszerep. A folytatásnál arra kérték, hogy érje be kevesebbel, de Howard ragaszkodott ahhoz az összeghez, amit kért, így lecserélték, helyére Don Cheadle került.

 

Edward Furlong személyesíthette meg John Connort a Terminátor 2-ben. Cameron majdnem kirúgta Furlongot mivel az teljesen idegessé vált, hogy egy jelenetben lehet Linda Hamiltonnal, végül Mali Finn, a casting director beszélte rá Cameront, hogy adjon neki még egy esélyt. A harmadik részben Furlong már nem volt látható, nem tudta összeszedni magát, drogproblémái voltak. Josh Hartnett, Chris Evans, Joseph Gordon-Levitt, Ashton Kutcher, Shane West és Nick Stahl. jöttek szóba helyette. Stahl lett a befutó, ám nagyon úgy nézett ki a helyzet, hogy vissza kell adnia lehetőséget, mivel ütközött volna egy másik produkcióval a forgatás és West kapta volna meg a szerepet, de aztán megoldódott a probléma és Stahl lehetett John Connor.
 

 Nem vacakolnak sokat az Alkonyat franchise-zal, az Újhold után hozzálátnak a következő részhez is. Az Eclipse-ben Rachelle Lefevre már nem tud jelen lenni, mivel egy másik produkcióra szerződött le, az alkotók azonban rá se várnak, gyorsan kerestek is a helyére egy megfelelő személyt, szerepét Bryce Dallas Howard játszhatja el.

  

Anno Michael Keaton alakította Batmant Tim Burton rendezésében. Majd mikor Burton már nem vállalta be a harmadik részt és helyére Joel Schumacher ülhetett, a színész elbeszélgetett az új rendezővel, majd úgy döntött, hogy nem kér a folytatásból, mivel szerinte Schumacher rossz irányba terelné a filmet. (És így is lett.) Szóltak Val Kilmernek, aki ekkor épp Afrikában tartózkodott és aznap este pont egy barlangban aludt, ahol denevérek voltak. A színész állítólag a forgatókönyv elolvasása nélkül fogadta el a felkérést. A negyedik részre ismét más ölthette fel a denevérgúnyát, a direktor ennek örült is, mivel szerinte kifejezetten rossz volt Kilmerrel dolgozni, ráadásul az aktor ekkora már elkötelezte magát Az Angyal mozifilmre, így George Clooney-nál landolt a szerep. Billy Dee Williams játszotta az első részben Harved Dent ügyészt, aki ugye később Két-Arc lesz. Williams olyan szerződést tudhatott maga mögött, ami tartalmazott egy pay or play contract fejezetet is, ezt azt jelentette, ha mást akarnak a későbbieknek helyette alkalmazni erre a szerepre , akkor fizetniük kell Williamsnek. Nos a harmadik felvonásban már feltűnt volna Két-Arc, a stúdió úgy döntött, hogy inkább fizet és Tommy Lee Jonest szerződtették le a szerepre. Sokak szerint a rebootban Katie Holmes volt az egyetlen negatív dolog, a színésznő a folytatásban már nem is tűnt fel, mivel a film helyett a Mad Moneyt választotta, ami szerinte akkor jó döntés volt, hiszen fantasztikus volt a forgatókönyv és a hangulat is kiváló volt a forgatáson, aztán pedig mekkora szakmai kudarc lett a film, a kasszáknál sem aratott.

 

Jack Ryant először Alec Baldwin alakíthatta, ám a folytatásban, a Férfias játékokban már Harrison Ford játszhatta el Tom Clancy regényhősét. Az egyik verzió szerint a forgatáshoz később láttak hozzá, akkor pedig Baldwin a Broadwayen játszott, így nem tudott újra Ryan bőrébe belebújni. Ám hallani lehetett azt is, hogy a színész 4 milliót kért volna, de ezt a stúdió elutasította. Egy másik variáció szerint pedig a forgatókönyv nem tetszett Baldwinnal. Így jöhetett a képbe Harrison Ford, akit már a Vadászat a Vörös Októbberre film kapcsán is megkerestek, de akkor Ford úgy érezte, hogy Sean Connery karaktere sokkal jobban a középpontban van, mint ő. A Rettegés arénájában Ben Affleck játszhatta el Ryant, itt már nem jöhetett szóba se Baldwin, se Ford, mivel a produkció előzményfilm volt.

 

A Mortal Kombat folytatásában benne lett volna Christopher Lambert , ám a Beowulfot részesítette előnyben,  James Remar lehetett helyette Rayden.

Linden Ashby még a forgatás előtt azt mondta, hogy benne lesz a filmben, de később mégsem vállalta, mivel csupán igen rövid ideig lett volna jelen, helyette Chris Conrad játszhatta el egy-két perc erejéig Cage-et. Szintén némi változtatás történt Sonja karakterével, őt Bridgette Wilson alakította, a sequelben már a sokkal jobban kinéző Sandra Hess oszthatta a pofonokat (de hogy miért, arról nem találtam semmit).

 

A bárányok hallgatnakban Jodie Foster játszhatta az FBI ügynöknőt, a folytatásnál is szóba került a neve. Azonban Hannibál forgatókönyvét 15-ször írták át, mert sem a rendezőnek (Jonathan Demme), se pedig Fosternek nem tetszett. Végül mindketten otthagyták a produkciót. A szerepért pedig temérdek színésznő versenyzett: Julianne Moore, Gillian Anderson, Cate Blanchett, Hilary Swank, Julia Louis-Dreyfus, Heather Locklear, Angelina Jolie, Jennifer Jason Leigh, Drew Barrymore, Winona Ryder, Sarah Jessica Parker, Brooke Shields, Kristin Davis, Bridget Fonda, Calista Flockhart, Helen Hunt, Sandra Bullock, Christina Applegate, Jennifer Connelly, Meg Ryan, Shannen Doherty, Jennifer Aniston, Nicole Eggert és Teri Hatcher A csatározásból Anderson kiesett, mivel az X-Akták szerződése szerint nem játszhatott el még egy „efbíájos” szerepet. Davis és Parker pedig a Szex és New York miatt, Flockhart pedig az Ally McBeal miatt került ki a képből.

 

Az X-Men mozifilm első részében Tyler Mane alakította Kardfogat. Eléggé nagydarab figura volt és nem igazán szólalt meg. A Wolverine-ben Liev Schreiber kapta meg ezt a szerepet, habár Mane remélte, hogy ismét ő testesítheti meg a karaktert. Schreiber jó barátja Hugh Jackmannek, így került be a filmbe. Eredetileg Stryker szerepét szánták neki, de Schreibert jobban érdekelte Kardfog. Az X-Men-ben figurával ellentétben kevésbé volt szófukar és még kisebb is volt.

 

Peter Weller bújhatott bele a robotzsaru „jelmezbe”, két részen keresztül óvta a rendet és az ártatlanokat. A harmadik felvonást már visszautasította, meg egyébként is ütközött volna egy másik film, a Meztelen ebéd forgatásával, ezért Robert John Burke tartatta be helyette a törvényt.

Eredetileg Arnold Schwarzenegger is szóba jött robotzsaruként, de elvetették az ötletet, mert úgy nézett volna ki a színész, mint a Michelin Man figurája.

 

Következzen néhány haláleset miatti csere: Richard Harris helyett Michael Gambon játszotta Dumbledore-t a Harry Potter és az Azkabani folyogban, mivel Harris elhalálozott a forgatás előtt. Harris egyébként anno 88-ban egy tévéfilmben alakította Maigret felügyelőt, később a sorozatban pedig Gambon játszotta a főhőst. A Mátrixban Gloria Foster alakította az Orákulumot, azonban őt is magával ragadta a halál, így a harmadik részben Mary Alice-t láthattuk helyette. Már régen megkezdődött az Imiginarium of Doctor Parnassus forgatása, mikor Heath Ledger elhunyt, helyére érkezett Jude Law, Johnny Depp és Colin Farrell, akik a gázsijukat Ledger gyerekének adományozták.

 

Na és akkor legyen még egy sorozat is:

Anno egy egész ország követte nyomon a Dallas sorozatot, bizonyára sokan meg is lepődtek, mikor a megszokott Barbara Bel Geddes helyett Donna Reed-et láthattuk a képernyőn. Geddes 1984-ben hagyta ott a sorozatot, mivel többet szeretett volna kapni, ám ez nem történt meg. Később Geddes visszatért, Reed-et pedig kirúgták, aki beperelte a producereket szerződésszegését, a bíróság pedig több, mint egy millió dollárt ítélt meg neki.

 

Címkék: érdekesség

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr511384953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tipca 2009.09.15. 22:43:08

Jó kis cikk, szeretem az ilyeneket. Jöhet több is. :)
Mellesleg nem is tudtam, hogy Bryce Dallas Howard szereti így elhappolni a szerepeket. A Twillightban is, Kate Brewstert is átvette a Terminator 4-ben...

Repce Manó 2009.09.16. 11:10:36

@Tipca: meg a Dogville c. Lars von Trier film folytatásában is Bryce Dallas Howard kapta meg Grace karakterét Nicole Kidman után. Amúgy mindkét film zseniális, főleg a Dogville.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.09.16. 11:15:06

De Danes nem is lett volna benne a T4-ben ,nem? Hiszen itt már öregebbek a karakterek, eltelt jó pár év a két film története között.

sszab 2009.09.16. 18:16:57

Az IMDB szerint Danes idősebb Dallas Howard-nál, így a koruk nem indokolja a cserét.

Jó a cikk, biztosan lehetne folytatni, ill. elválasztani, h ki miért nem vállalta a folytatást (pl. kevesellte a pénzt, vagy éppen a karakter fiatalabb korát akarták megfilmesíteni, stb.)
süti beállítások módosítása