Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Star Trek

2009.09.29. 21:31 koimbra 2 komment

 

Jómagam a Star Wars trilógián nőttem fel, akkor még fogalmam sem volt a Star Trek létezéséről, később viszont letudtam a filmeket és a sorozatból is láttam néhány részt. Tisztában vagyok azzal is, hogy ősidők óta dúl a SW és az ST rajongói között a harc, egyik tábort sem erősítem (gyengítem) jelenlétemmel és őszintén szólva már nem hoz lázba se egy új Csillagok háborúja (mivel az új trilógia nem ért fel az eredetihez), se egy új Űrszekerek hír.

 

Na de mi is az a Star Trek? A franchise rajongói bizonyára kívülről fújják, de az átlag mozinéző talán még nem is hallott róla. Gene Roddenberry 1964-ben tette le az alapokat, akkor készítette el ugyanis az első epizódot az Űrszekerekből, majd kicsivel később 1966 és 1969 között volt látható a sorozat, a holdraszállás után azonban különösen népszerű lett a Star Trek, a kőkemény rajongóknak pedig még azt is sikerült elérniük a NASA-nál, hogy egy űrsikló prototípusát Enterprise-nak nevezzék el. Összesen 726 részt élt meg több évtizedes pályafutása során, a moziban pedig eddig 10 mozifilmet láthattunk, ezek mellett képregények hada, regények tucatjai és számítógépes játékok láttak napvilágot. Szép múlttal rendelkezett ez a franchise tehát, a legutolsó filmet azonban már veszett nagy érdektelenség övezte, csak keveseket érdekelt az Enterprise űrhajó legénységének a következő nagy kalandja és a sorozat sem ment már oly szép nézettség mellett, mint régen. Adott volt a probléma, újra a Star Trek elé kell ültetni a népet, nehogymá' egy ilyen szép múltú franchise így érjen véget. Nem agyalhattak sokat a stúdiónál, hiszen ott volt a szemük előtt a megoldás, a manapság oly divatos reboot nagyon szépen csengett a főnök irodájában, de még talán a folyosókon is visszhangzott ez a szó. Az öreges, túlkoros szereplők helyett fiatalosabbra vették a figurát és sok akcióval dúsították fel a produkciót.

 

 

Magasra teszi a lécet a bevezetés, egy jövőből érkező romulán űrhajó könnyedén küldi padlóra az U.S.S. Kelvint, amelyet a végső percekben Samuel Kirk irányít, önfeláldozása révén több tucatnyi élőlény menekülését biztosítja. A hajón van felesége, aki ezekben a pillanatokban szüli meg gyermekét. Néhány év múlva láthatjuk, hogy James Kirk nem az a gyerek, aki otthon ül a babérjain, igazi problémás kölyök, balhészeretetét később sem növi ki, , örömmel elsüti az öklét ha arról van szó, de nem egy iq nulla jóember ő, hanem igazi tehetség, Pike kapitány unszolására be is áll az Akadémiára, ahol szépen teljesít, majd az űrben megmutathatja mit tud.

 

Ugyan nem vagyok jártas a Star Trek világában, de biztos vagyok benne, hogy a készítők több esetben is szembe mentek az eredeti franchise-zal, kezdve Kirk apjának a kinyírásával, a Vulkán bolygó felrobbantásával és az öreg Spock behozatalával. Mellesleg úgy rémlik azért nyugisabban kezelték a kamerát a filmeknél, nem kapkodtak vele és szemügyre vehettünk mindent, itt viszont J.J. Abrams magasabb fordulatszámra kapcsolt és talán olyan utasításokat adhatott az operatőrnek, hogy most jobbra menjen a kamera, most balra, ez az, most körbe. Nem tudom kit zavartak vagy kit nem ezek a dolgok, személy szerint én nem morogtam ezeken a dolgokon.

 

 

Mikor kikerültek a netre az első fotók a legénységről egy hozzászóló azt írta: Mi ez az emós banda? Szerintem nem volt egyedül a félelmével a szereplőket illetően. Mert az addig rendben van, hogy lesznek szép díszletek, profin kivitelezett speciális effektek, de a főhősök is legyenek szimpatikusak. Jelentem semmi gond nincs a szereplők kiválasztása terén. Chris Pine játssza Kirk-öt, Zachary Quinto pedig Spockot formálja meg, kezdetben a két figura még nem kedveli egymást, az egyik nevelhetetlen, pimasz, meglátszik, hogy apa nélkül nőtt fel, ráadásul apja egykori nagy tettének az árnyékában kénytelen élni  (hiszen az "öreg" csak 12 percig volt csillaghajó kapitány, de 800 életet mentett meg), a  másik pedig pedig a logikus döntéseket helyezi előtérbe, de az általa felhúzott érzelemmentesség mögött benne is dúlnak az indulatok, köszönhető ez annak, hogy anyja ember. Zoe Saldana Uhuraként szexi, Antony Yelchin, Simon Pegg vagy Karl Urban pedig vicces perceket szereznek a nézők számára. Csak Eric Bana az, aki kilóg a sorból, a figura olyan...semmilyen.

 

A Star Trek kellemes kikapcsolódást nyújtott, mélyenszántó gondolatokat ne keressen benne senki, mivel azokat nem is erőltették, ellenben néhány logikai baki akad benne, de ezeken is könnyedén túl lehet lépni, utólag pedig már csak nehezen lehet felidézni melyek voltak ezek. 85 %-ot megérdemelnek a látottak, remélem a folytatás is hasonló színvonalú lesz.

 

imdb: 8,3 128. legjobb film

rottentomatoes: 95 %

 

Büdzsé: 150 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 257,7 millió dollár

Eddigi összbevétel: 384 millió dollár

 


szólj hozzá: Star Trek trailer

Címkék: star trek akció iromány sci fi 85 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr231415865

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Star Trek 2010.09.12. 09:04:02

Alapsztori: A fiatal James T. Kirk kapitány, Spock és az Enterprise legénységének kalandos fiatalkora, némiképp másképp. Húzónév: Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy, Eric Bana, Simon Pegg, Winona Ryder Műfaj: sci-fi Trailer itt Amire számítottam...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2009.09.30. 00:26:59

Én sem emlékeztem sok S.Trek filmre, (inkább az "erő legyen veled" oldalt erősítettem), de ez a film teljesen rendben volt. Akciós, vicces, izgis.. mint 2009-ben elvárható egy szórakoztató filmtől. Megérte a pénzét.

madárijesztő 2009.10.01. 11:55:26

Alázza az idei blockbustereket, egyik se tudott a nyomába érni hangulatilag és egyik se szórakoztatott így.
süti beállítások módosítása