Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Félelem és reszketés Hollywoodban -régi horrorok új köntösben

2009.10.15. 21:30 koimbra Szólj hozzá!

Csütörtökön mutatják be nálunk a Halloween remake-jének a második részét, míg pénteken A mostohaapa új változata érezik az amerikai mozikba. Hollywoodban tombol a Xénia remake-láz, mostanában szinte minden hétre jut egy-két ilyen hír. Ennek kapcsán említek meg néhány horrorfilmet, amelyet újraforgattak vagy már bejelentették, hogy új változatot terveznek az adott alkotásból. Az irományban nem szerepel az összes horror remake, csak pár filmről  írok egy-két sort, majd  csatolom  hozzájuk az előzetest, először az új, aztán a régi film trailerét.

 

Halloween:

John Carpenter nevéhez fűződik néhány klasszikus horror, ezek egyike a Halloween, amelyet 1978-ban mutattak be a mozik, Michael Myers még hétszer tért vissza embereket öldökölni, a remake előtt utoljára 2002-ben vetett véget néhány ember életének Majd 2007-ben Rob Zombie hozta el újra a vásznakra Myerst sikeresen, idén pedig bemutatták a második részt is, ami már sokkal gyengébben muzsikált a pénztáraknál. Jövőre jön a harmadik felvonás, Zombie helyett Patrick Lussier rendezheti a 3D-s produkciót.

 

 

A mostohaapa (The Stepfather)

Joseph Ruben rendezésében került bemutatásra 1987-ben A mostohaapa, amiben egy özvegy összeáll egy új fickóval, aki kedvesnek tűnik. Csakhogy nem mind arany, ami fénylik, a férfiről is hamarosan kiderül, hogy elég kegyetlen fajta. Két folytatás követte, 89-ben és 92-ben, majd úgy nézett ki a helyzet, hogy ezzel ki is fújt a franchise-nak. 2009-ben, október 16-án azonban bemutatják a remake-et, amelyet a sorozatokon edződött Nelson McCormick dirigálhatott.

 

 

 

Karantén (Quarantine)

2007-ben a spanyolok kenterbe verték az akkor bemutatott össze horrorfilmet ezzel a [REC] produkcióval. A történetben egy riporternő és operatőre a tűzoltókról készít riportot, majd mikor riasztják a lánglovagokat, ők is velük tartanak, azonban a helyszínre kiérve azt tapasztalják, hogy nincs semmiféle tűz, csak zombiszerű alakok, akik eléggé vérszomjasak, az épületből pedig nem tudnak kijutni, mivel karantén alá helyezték. Egy évre rá jött az amerikai feldolgozás Karantén címmel.

 

 

Viasztestek (House of Wax)

Egy baráti társaság éppen az év legnagyobb focimeccsére tartanak, út közben kocsijukat valaki megrongálja, így a közeli városkában mennek segítséget kérni. A hely egyik nevezetessége Trudy Viaszmúzeuma, ahol élethű viaszfigurák találhatók. Nem sokkal később rájönnek miért is olyan valósághűek és bizony nagy rá az esély, hogy ők is a múzeumban végezzék. Elisha Cuthbert és Jared Padalecki voltak a főszereplők, Paris Hilton pedig mindenki nagy örömére megkapja azt, ami jár neki.

A produkció egy 1953-as film remake-je volt, ami viszont egy 1933-as alkotáson, a Mystery of the Wax Museumon alapult, ezt a horort Kertész Mihály rendezte.

 

 

Az utolsó ház balra (House on the Left)

Mari és barátnője Paige egy szökött fegyenc és bandája fogságába esik. Paige-et megölik, Marit megerőszakolják, ám mielőtt még ő is barátnője sorsára jutna sikerül megszöknie. A bűnözők szerencsétlenségükre pont a lány szüleinél szállnak meg és mikor Mari is felbukkan, a szülők bosszút állnak. Sara Paxton eddig csak vígjátékokban szerepelt, de ebben a filmben is remekül helytállt.

Az eredeti filmet Wes Craven rendezte.

 

Péntek 13 (Friday the 13th):

Jason 10 részen keresztül öldöste a jónépet, az utolsó epizódban már a jövőben ügyködött, majd egy másik kultfigurával, Freddyvel is összeeresztették. Azonban a stúdió úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy Jason újrakezdje, Marcus Nispel rendezésében meg is érkezett az új franchise első darabja, amely Magyarországon a mozikat elkerülve a tékákban landolt. A folytatás garantált, a producer elárulta, hogy a halálesetek kreatívabbak lesznek és Jason pedig havas tájon fog bandukolni.

 

 

Ómen (Omen)

Adott egy kisgyerek, aki sok bosszúságot okot a környezetében élőknek, hamarosan kiderül, hogy a srác maga az Antikrisztus. 1976-ban Richard Donner (Halálos fegyver) rendezésében mutatták be a filmet, amelyet ma már klasszikusként emlegetnek, még három folytatást is megélt. Aztán jött a nagy ötlet, hogy 2006.06.06-án (666 ugye) mutassanak be egy új változatot. John Moore alkotása viszont meg sem közelítette az eredetit, egy harmatgyenge horror lett csupán, amiben a srác egy cseppet sem volt ijesztő. Liev Schreiber, Julia Stiles, David Thewlis égették magukat az új változatban.

 

Psycho

A Bates motel tulajának eléggé gyilkos természete van, mellesleg még mindig az édesanyjával él. Alfred Hitchcock 1960-ban zseniális thriller-horrort tett le az asztalra, 4 Oscarra jelölték és az imdb-n a 23. legjobb film jelenleg. Ezt még három folytatás követett Hitchcock közreműködése nélkül, a harmadik részt a főszereplő, Anthony Perkins rendezte. Gus Van Sant láthatott hozzá a remake-hez, amit 1998-ban mutattak be, az alkotás meg sem közelítette az eredetit.

 

A kör (The Ring):

Sokan csak azt gondolják, hogy egy városi legenda a rejtélyes videókazettáról szóló történet. Ha megnézed a kazettát, csörög a telefon és egy hang közli veled, hogy csak egy heted van hátra. 1998-ban készült el a japán Ringu, aztán jött még két folytatás. Hollywood is lecsapott rá és Gore Verbinski rendezésében, Naomi Watts főszereplésével nagy sikert aratott az amerikai verzió is amihez még egy folytatás is készült, a harmadik rész 3D-ben jön majd valamikor.

 

A dolog (The Thing)

Az antarktiszi kutatóbázison feltűnik egy idegen lény, a 12 fős személyzet pedig lassan, de biztosan fogyatkozni kezd, a túlélők közül pedig senki nem lehet biztos abban, hogy most kinek a testét birtokolja éppen ez a valami. John Carpenter remekműve (imdb-n 178. legjobb film) minden horrorrajongó kötelező darab, ám már ez az alkotás is feldolgozásnak számított, az 1951-es The Thing from Another World remake-je volt, bár Carpenter elmondása szerint inkább a könyvet vette alapul. Hamarosan pedig érkezik egy előzményfilm, ami a másik antarktiszi bázison történt eseményeket meséli el, a forgatókönyvíró Ron Moore, Carpentert kihagyják belőle.

 

 

A massza (The Blob)

Egy amerikai kisváros közelébe csapódik be egy űrből érkezett lény, ami/aki hamarosan hozzálát a helyi lakosok elfogyasztásához, eközben pedig egyre nagyobb méreteket ölt. Chuck Russell 1998-ban hozta el újra a masszát, amiben Kevin Dillon (Doors) Erika Eleniak (Úszó erőd) és Shawnee Smith (Fűrész) is játszott. 1958-ban készült az eredeti változat Steve McQueen (Bullit) főszereplésével.

 

Holtak hajnala (Dawn of the Dead):

A halottak feltámadnak és az élőkre vadásznak. Néhány túlélő egy bevásárlóközpontban barikádozza el magát. Zack Snyder 2004-ben ezzel a produkcióval tette le névjegyét Hollywoodban, a főbb szerepekben Ving Rhames, Sarah Polley és Mekhi Phifer volt látható. Az eredeti változatot a zombik egyik nagy szakértője, George A. Romero készítette.

 

 

13 kísértet (13 Ghosts):

Egy üvegből és acélból megalkotott ház pincéjébén 12 szellem raboskodik, a segítségükkel nyílna ki a „Pokol Szeme", de egy kísértet még hiányzik. Mikor a tulaj elhalálozik örökösei szétnéznek az ingatlanban és rálelnek a pincére is.. A főbb szerepekben Tony Shalhoub, Embeth Davidtz, Matthew Lillard és Shannon Elizabeth látható, a rendezést pedig az addig vizuális effektekkel foglalkozó Steve Beck-re bízták. Az alkotás egy 1960-as horrorfilm remake-je volt, amelyet William Castle dirigált. Később Castle egyik másik filmjéből, a Ház a kísértet hegyen horrorból is készítettek egy feldolgozást.

 

 

 

A szem (The Eye)

Sydney gyerekkorában elvesztette a látását, évekkel később egy szemműtétnek köszönhetően újra láthat. A nő kezdetben még nagyon örül az új esélynek, azonban fura, ijesztő látomások jelennek meg előtte. A kezdeti látomások később gyakrabban, erőteljesebben, erőszakosabban törnek elő, így Sydney már-már az őrülettől vezérelve nyomozni kezd Xavier Palud és David Moreau francia rendezőpárosra (Ils) bízták a filmet, a főszerepre pedig Jessica Albát nyerték meg. Abban megegyeznek a vélemények, hogy az eredeti, japán változat ezerszer jobbra sikeredett.
 

A sziklák szeme (The Hills Have Eyes):

Bob Carter (Ted Levine) és felesége Ethel (Kathleen Quinlan) házassági évfordulójuk alkalmából Kalifornába tartanak, plusz a család is megy velük. Tesznek egy kis kitérőt, ami viszont a sivatagba vezet, ahol egy mutáns törzs él, akik nagyon örülnek a család érkezésének, legalább valami ízletes, zamatos hússal bővül az étlapjuk. Alexandre Aja a Magasfeszültség után Hollywoodban mutatkozott be ezzel a horrorral és olyannyira jól szerepelt a mozikban a film, hogy folytatás is készült hozzá. Wes Craven 1977-ben jelentkezett az original verzióval, aminek A domboknak szeme van címet adták itthon.

 

 

The Wolfman

A Farkasember remake-hez elég nehezen láttak hozzá, 2007 elején a Sötétkamra rendezője, Mark Romanek csüccsenhetett bele a rendezői székbe, majd végül kiszállt onnan kreatív nézetkülönbségekre hivatkozva, Brett Ratner Frank Darabont, James Mangold, Bill Condon,és Martin Campbell neve is került szóba, mire Joe Johnston hozzáláthatott a filmhez. Benicio del Toro alakulhat át a szörnnyé, Emily Blunt pedig rémülten menekülhet előle. A filmet többször elhalasztották, jelenleg úgy áll a helyzet, hogy talán jövő év februárjában sikerült a mozikba küldeni. A produkció az 1941-es szörnyfilmen alapszik, amit George Waggner rendezett, a szereplők között pedig Lugosi Bélát is megtalálhatjuk.

 

Rémálom az Elm utcában (A Nightmare on the Elm Street)

Jövőre visszatér Freddy Krueger, de nem folytatódik a régi franchise, hanem újrakezdik az egészet. Robert Englund helyett Jackie Earle Haley fogja terrorizálni az Elm utcai fiatalokat álmaikban. A többször megemlített Wes Craven dirigálta az első részt, amit még 6 folytatás követett (meg ugye Jasonnal is viaskodtak egy sort).

 

 

Videodrome

Max Renn egy kábeltévé csatorna elnöke, minden eszközzel azon van, hogy a nézettséget egyre feljebb tornássza, rá is lel egy kalózfrekvencián sugárzó adóra, a Videodrome-ra, ahol erőszak és gyilkosság látható. Renn megpróbál a Videodrome forrása nyomára bukkaniu, ugyanis ő is ilyen programot képzel el, e közben pedig egyre jobban függőjévé válik a csatornának. Az új változat forgatókönyvét Ehren Kruger írja és a stúdió akció-sci-fiként szeretné újraértelmezni David Cronenberg klasszikusát, a remake munkálataiban Cronenberg nem vesz részt.

 

 

A légy (The Fly)

1986-ban mutatták be A légy horrort, amelyben a Jeff Goldblum által alakított főhős egy teleportáló gépen dolgozott, egy kísérlet alkalmával maga lépdel be a gépbe, csakhogy egy légy is bekerül a szerkezetbe . A masina összekeveri az emberi és a légy genetikai állományát és némi idő elteltével a férfi lassan átalakul...valami szörnyőségessé.

David Cronenberg korábban azt mondta, hogy nem akar részt venni egy remake-ben, ám elég pénzt kaphatott, ugyanis mégis ő írja és rendezi az új változatot. Az 86-os verzió Kurt Neimann 58-as filmjén alapult.

 

 

 

Suspiria

Az 1977-ben készült filmben egy amerikai ballett táncos megérkezik a freisburgi Balett Intézebe, ahol több tanuló is gyilkosság áldozatává válik. A lány hamarosan rájön, hogy az oktatók boszorkányok. Dario Argento művéből David Gordon Green készít remake-et, a forgatás 2010-ben indulna.

 

 

Hívatlan vendég (The Uninvited)

Annát (Emily Browning) édesanyja halála után elmegyógyintézetben kezelik, majd mikor 10 hónap után végre hazatér, azt látja, hogy apja összejött Rachellel, az anyja ápolónőjével. Anna és testvére, Alex arra gyanakszik, hogy talán az anyuka halála nem véletlen baleset okozta. A többség véleménye szerint, az eredeti koreai a 2003-as változat, a Két nővér mérföldeket ver a hollywoodi remake-re.

 

 

Véres Valentin (My Bloody Valentine):

Valentin napon valaki egy csákánnyal 22 embert mészárol le, Tom Hanniger (Jensen Ackles) 10 évre rá tér vissza a szülővárosába, ahol ferde szemmel néznek rá, részben a régi történések miatt, részben azért, mert el akarja adni a bányát. Alighogy Hanniger megérkezik ismét felbukkan a gázálarcos, csákányos gyilkos és megtizedeli a falu lakóit. A 3D-s produkció George Mihalka 1981-es filmjén alapult

 

 

A köd (The Fog)

Antonio Bay egy óceán partján fekvő kisváros, nagy eseményre készülnek éppen, városalapító atyák szobrait fogják felavatni. Azonban a az óceán felől sűrű köd érkezik, amiben szellemalakok tanyáznak, akik halált és szenvedést hoznak.

John Carpenter klasszikusában Jamie Lee Curtis sikolhatott nagyokat. A Stigmata rendezője, Rupert Wainwright rittyentett össze egy unalmas, ásítozós filmet Carpenter műve alapján, amiben Maggie Grace, Tom Welling és Selma Blair menekülhetett a köd elől.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr851452184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása