Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Astro Boy

2009.12.01. 21:39 koimbra Szólj hozzá!

 

Osamu Tezuka nevéhez fűződik az Astro Boy megalkotása, márpedig ha az anime egyik nagy atyja létrehoz valamit, arra illik odafigyelni. A figura nem csak animeként hódított, hanem később animációs sorozatként láthatóak voltak a kalandjai. Az egészestés animációs film viszont nem valósult meg egykönnyen. Egy évtizede vásárolta meg a Sony a jogokat a Tezuka Productionstól és terveik szerint olyan filmet produkáltak volna, amelyben a szereplők mellett animált figurák is feltűntek volna, 2000 Karácsonyán láthattuk volna Eric Leighton (Dino) rendezésében a kész művet. 2004-ben már Genndy Tartokovsky ülhetett bele a rendezői székbe és 2007-re volt kitűzve a bemutató, de a direktor később passzolta a lehetőséget. 2006-ban jött a képbe az Imagi Animation Studios és egy három Astro Boy filmre szóló szerződést kötöttek a Warnerrel. Colin Brady szerződött le a rendezésre, majd 2008-ban a Summit vette át a forgalmazói jogokat és David Bowers vállalta , hogy elhozza Tezuka teremtményét a vásznakra. Na ennyi huzavona után végre hozzáláttak az Astro Boyhoz.

 

A történet szerint 100 évvel ezelőtt Metro City alapítói nem voltak megelégedve azzal, ahogy a világ kinéz, mindenhol csak a mocsok és a szenny, szóval a várost a Szófia heggyel egyetemben kiemelték a földből és felrepítették a felhők közé, amolyan lebegő paradicsomként funkcionál az egész hely, az ott élőknek fogalmuk sincs mi folyik a felszínen, elvannak a maguk kis világában. Életük kényelmes, mivel a robotika már olyan szintre fejlődött, hogy gyakorlatilag a robotok, androidok csinálnak mindent helyettük. Bevásárolnak, főznek, takarítanak és törődnek az emberek egészségével. Dr. Tenma az igazi agy ezen a helyen, van egy fia, aki ugyanolyan zseni, mint ő maga. Egy balul sikerült kísérlet következtében azonban gyermeke elhalálozik, ezért a tudós robotként támasztja fel szeretett fiát. Művével azonban nincs megelégedve, úgy dönt nem tart rá többet igényt. Annál inkább szeretné megkaparintani Stone „Meg kell nyernem a választásokat” Elnök Úr, mivel a fiút működtető energiára fáj a foga, amivel még hatalmasabb lehetne.

 

 

Nem várjon senki Pixar-szintű animációt, ugyan nincs nagy gond vele, de egy-két jelenetnél tapasztalható, hogy az alkotók nem törekedtek a tökéletességre. Az Astro Boy tempója eléggé hullámzó, az elején még gyorsan haladnak, majd rájöhettek , ha így folytatják, akkor maximum egy óra alatt lezavarják az egészet, mehetnek haza aludni, de a moziban a nézők nem lesznek ennyivel megelégedve, ezért inkább lassítottak, ahelyett, hogy inkább szép egyenletessé tették volna az egész művet.

 

Ezen kívül a karakterek jellemét sem csiszolták eléggé, a főgenyát nem lehet utálni, dumája miatt többször inkább vicces, aki viszont ellenszenvessé válik az a tudós, valahogy érthetetlen számomra miért akarja eldobni magától újraalkotott fiát, a magyarázat nem éppen a legjobb, egyszerűen csak írtak valamit, hogy megtörténhessen a „kitaszítás”. Mikor a címszereplő rájön, hogy gyakorlatilag kicsoda/micsoda elég könnyen túllép rajta, mondhatni nem sokáig szomorkodik ezen, sem azon, hogy apja eltaszította magától.

 

 

 

A poénok felemásra sikeredtek, akadnak olyanok is, amelyek megmosolyogtattak, de szép számmal van, ami nem működik. A Robot Felszabadítási Front szolgáltat jó néhány kellemes pillanatot, bár a folytonos elvtársozásnak nem volt sok értelme, főleg, hogy ezt meg a gyerekek nem értik túlzottan, persze ha megtetszik nekik a szó és utána ők is leelvtársasozzák egymást az oviban vagy a suliban, akkor bizony nagy szemeket fognak mereszteni a tanárok/nevelők.

 

Van mondanivaló is, nem is egy, azonban ezekre sem helyeztek nagy hangsúlyt, csak úgy lógnak a levegőben. Hogy is indítottam az irományt? Ha az anime egyik nagy atyja létrehoz valamit, akkor arra illik odafigyelni. Erre az animációs filmre viszont nem figyeltek oda eléggé az alkotók, 50 %-nál többet sajnos nem tudok adni, sajnos a felnőttebbekkel nem sokat törődtek a készítők, inkább a fialabb korosztály fogja élvezni. A folytatást megnézném, ha lenne, hiszen be volt tervezve, de a hatalmas bukta után nem hiszem, hogy elkészül. Ráadásul ezek után azt hiszem búcsút mondhatunk a többi olyan filmnek is, aminek az alapja anime volt, hiszen ezen kívül tavaly a Totál turbó mondott csődöt a pénztáraknál.

 

imdb: 6,4

rottentomatoes: 48 %

 

Büdzsé: 65 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 18,9 millió dollár

 

Címkék: animáció iromány 50 % astroboy

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr911567418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása