Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

II. Forgatókönyv börze (41. Magyar Filmszemlén)

2010.02.10. 08:36 Miecs 1 komment

TELTHÁZ A FORGATÓKÖNYV BÖRZÉN

 

A százados nyerte a II. MFB-t

 

A Fade In 2010. február 4-én rendezte meg a II. Magyar Forgatókönyv Börzét a 41. Filmszemlén. A rendezvény támogatói a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Filmszemle, az NKA valamint a Filmjus Alapítvány és a CEU voltak.

Az II. Magyar Forgatókönyvbörze iránti érdeklődésre jellemző, hogy a 150 fős teremben nem csak a székeken, de még a földön is ültek az érdeklődők. Aki későn érkezett, be sem fért a MOM mozi 9-es termébe.

A versenyprogram minden látogató számára tartogatott figyelemre érdemes forgatókönyveket. Az II. MFB előzsűrije különös hangsúlyt fektetett arra, hogy műfajában is sokszínű könyvek kerüljenek a versenybe. Így a közönség megismerhetett történelmi, és társadalmi drámát, sportfilmet, vígjátékot, és romantikus film tervet is.

A hat szerző – Fazekas Máté, Illés László, Kis-Szabó Márk, Molnár Péter, Mozsik Imre, Puzsér Róbert-Farkas Attila Márton – rövid prezentációját, illetve az azok kapcsán felmerülő kérdések megvitatását követően a négytagú zsűri (elnök: Prekop Gabriella, tagjai: Czető-Bernát László, Lovas Balázs, Rohonyi Gábor) a 21 éves Fazekas Máténak adta át a FilmJUS Egyesület által felajánlott 500.000 forintos pénzjutalommal járó fődíjat A százados című forgatókönyvéért. A különdíjat Molnár Péter Szerelmesek című munkájáért kapta, ő a CEU Business School felajánlásából térítésmentesen végezheti el az egyetemen a forgatókönyvírás művészete című kurzust.

Úgy tűnik, hogy a Forgatókönyv Börzék komoly űrt töltenek ki a magyar filmszakmában. A tavalyi 12 versenybe került forgatókönyv közül 4 elindult a megvalósulás útján. Az idén második alkalommal megrendezett Forgatókönyv börze idén is elérte a célját, és sok új munkakapcsolat született a rendezvény égisze alatt.

A szervezők szerint a rendezvény legfontosabb küldetése az, hogy alkotókat és producereket hozzon össze egymással. A nemzetközi tapasztalatok szerint, a külföldi hasonló pitchfórumok, koprodukciós vásárok a nemzetközi filmszakma fontos mozgatórugói. A megkérdezett vendégek szerint a rendezvény igazi hiánypótló hazánkban. Egy olyan magas színvonalon megrendezett esemény, amely valós esélyt nyújt arra, hogy az új, legfrissebb filmötletekkel rendelkező forgatókönyvírók alkotótársakat, producereket találjanak maguknak.

A rendezvényt szervező Fade In Script Consulting a tavalyi évben indította útjára a sikerrel működő www.forgatokonyvtar.hu, és a www.scriptbase.eu honlapokat, amelyek valójában online forgatókönyves piacterek. Ide mindenki ingyen feltöltheti a szabad jogokkal rendelkező forgatókönyvét esélyt adva magának arra, hogy a közösség tagjai véleményezzék, vagy esetleges érdeklődés esetén megvásárolják azokat. Úgy a magyar, mint a nemzetközi honlapnak is már több száz regisztrált felhasználója van, akik szorgalmasan olvassák a feltöltött forgatókönyveket.

A börzéhez kapcsolódóan bemutatkozott a FICTION SCIENCE LABOR, melynek tagjai az Színház és Filmművészeti Egyetem tavaly végzett forgatókönyvíró-dramaturg osztályából kerülnek ki. Az osztály társai azért hozták létre ezt az alkotó közösséget, hogy közösen dolgozzanak jövőbeli projektjeiken.

A filmes esemény után érkezett visszajelzések abban erősítették meg a rendezőket, hogy az MFB a magyar filmes szakma egy új és fontos fóruma lehet, ezért azt tervezik, hogy az rendezvénynek lesz folytatása.

 

kontakt:

Lovas Balázs

 

Forrás: Lovas Balázs levele (Fade In Script Consulting)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr971744707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.10. 12:14:49

Hiába itt az izmozás a scripteken, ha úgyis gőzös agyú, önjelölt zsenikhez kerül aztán megvalósításra, akik szarnak az egészbe. Amíg nem alakul ki itthon is egy olyan produceri szemlélet, hogy kőkeményen leverik a lilaagyú rendezőn, ha bukik a film és/vagy kitapossák belőle, hogy sikeres legyen, addig bizony csak a lila finggyártás lesz itt, Magyarországon. Példa rá a legutóbbi szemle: amelyik filmnek jó volt a sztorija, ültek a párbeszédei, azt meg sem említették, legfeljebb egy mellékes fityfenére, bezzeg a hivalkodó, álszerény lila fostengertől fequeszarik az a néhány száz sznob, akinek nincs egyéni véleménye, csak a szájbarágót csámcsogja.
süti beállítások módosítása