Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Miecs filmklubja

2010.02.25. 12:29 Miecs 6 komment

 

Szépség és a szörnyeteg / Beauty and the Beast

 

 

 

Alkotók:  Gary Trousdale, Kirk Wise (rendezők), Linda Woolverton (forgatókönyvíró)

Producer: Walt Disney

Év: 1991

szereplő(k):
   Paige O'Hara (Belle, a Szépség hangja)
   Robby Benson (a Szörnyeteg hangja)
   Richard White (Gaston hangja)
   Jerry Orbach (Lumiere hangja)
   David Ogden Stiers (Cogsworth/narrátor hangja)
   Angela Lansbury (Mrs. Potts hangja)
   Bradley Pierce (Chip hangja)

 

Egy mese, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott. Egy mese, ami régen játszódik, régen készült és mégis időtlen. Egy mese, ami igazán mese. Egy mese, amely mindig gyönyörű és igaz értékeket foglal magában.

 

Sztori alapján egy francia kisfaluban járunk, amelynek szélén él Belle édesapjával. Belle fiatal, gyönyörű és okos lány, mindezért furcsállják is a faluban, valamint bolondnak tartják. Gaston hősszerelmesként (?) ostromolja Belle-t, hisz ő az a lány, akit feleségének akar, és ő az egyetlen a faluban, aki nem adja magát. Belle édesapja, a feltaláló, egy este eltéved és a Szörny kastélyába kerül, ahol fogságba esik. A Szörny egy elvarázsolt herceg, ki kapzsi volt és mogorva, sajnálta még a kicis jót is a rászorulóktól. Belle kiváltja apját és kénytelen a Szörnnyel együtt lakni ezután. Maurice-t, Belle édesapját, már bolondokházába záratnák, hisz egy szörnyről beszél, de Belle közbelép. Gaston keze mindenben benne van, természetesen annak érdekében, hogy Belle az övé legyen.

 

Ebben a kis mesében mindent megtalálunk: ármánykodás, másik hátbatámadása, szeretet, szerelem, önfeláldozás. Az emberi értékek, fogalmak netovábbja, szinte mindegyike megtalálható benne. Mégis a legfontosabb szál a megértés-szeretet-szerelem. Hisz Belle meglátja a jót a Szörnyben, szinte már meg is szereti. De ezt a vonalat mindenki látja benne.

 

Én most Gaston szálát emelném ki, vagyis Gaston Belle-imádatát. Gaston-nak tetszik Belle? Hát hogyne tetszene, hisz szép. Gaston akarja a lányt? Hát hogyne akarná, hisz szép. Gaston feleségül venné Belle-t? Hát hogyne venné, hisz szép. De Gastonért oda meg vissza van számtalan sok gyönyörű lány, akkor miért pont Belle. Mert Belle-t nehéz megszerezni, Belle nem adja be a derekát, Belle szerelmének emgszerzése kemény ügy és nagy falat. Egy kis pszichológia: minél jobban nem lehet, annál jobban szeretnék; minél jobban nem tudja elérni az ember, annál jobban küzd érte. De miért is küzd ekkor már az ember? Sokkal kisebb az esély arra, hogy Gaston valóban Belle szerelméért küzd. Módszerei és próbálkozásai nyilvánvalóvá teszik, hogy nem is kifejezetten Belle kell neki: egyszerűen nem tudja elfogadni a vereséget. Nem tudja elviselni, hogy itt van egy gyönyörű lány és nem érte omladozik és nem érte él csak. Belle a falu egyetlen fiatal lánya, aki nincs elragadtatva Gaston-től. Sőt szinte már gusztustalannak tartja. Ez Gaston-nak nagyfalat és nem tudja lenyelni, a lány akkor is az övé lesz és kész.

 

Ti jöttök!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr781789279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élien 2010.02.25. 14:31:00

Kedvenc mesém:)
Gaston jellemzése tökéletes, na és persze elég életszerű.

popcore · http://leples2tang.blogspot.com/ 2010.02.25. 15:20:58

egyértelműen a második legjobb disney, mert ugye a az oroszlánkirályt nem lehet letaszítania trónjáról.

Shyllard 2010.02.25. 15:47:48

@popcore: Nem az Oroszlánkirály az abszolút uralkodó, hanem az Alice Csodaországban!!! :D Persze erről lehetne vitázni, de azért az Oroszlánkirály nálam csak a második. Csak mert hatalmas egy epic movie :)

élien 2010.02.25. 17:52:15

Az Oroszlánkirály? Furcsa, nekem annyira nem tetszett. Második nekem inkább a Kis hableány:))

suo tempore 2010.02.25. 18:19:41

"Egy mese, amely mindig gyönyörű és igaz értékeket foglal magában."

eddig jutottam, mentem hányni
süti beállítások módosítása