Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Nem igazi nő a magyar szingli

2010.03.03. 07:50 nyuszisz 12 komment

Kéki Kata magát Terézanyunak szólítja, mióta egyszer lelkizett egy taxisofőrrel.

Kéki Kata (Hámori Gabriella) aranyos, széles szájjal mosolygó nő, aki szerencsétlenségére, a második jelenetben azonnal lehervasztja bennünk a megelőlegezett szimpátiát. Barátját, Marcit (Elek Ferenc) a lehetséges házasság, de legalább is egy normálisnak tűnő kapcsolat hitében tartja, miközben unja és saját lakásukon megcsalja a volt szerelmével. Ám, amikor az a lehetőség is felcsillan, hogy Marci is csalhatja őt, felháborodik. Akkor is felháborodik, amikor a szerető (Hujber Ferenc) közli, hogy komoly kapcsolata van.

Barátnőit gyűjtői műgonddal szerezte be, összesen hármat (Major Melinda, Schell Judit, Ónodi Eszter), ugyanis különböző olyan típusait vonultatják fel a nőnek, melyek a valóságban nem léteznek. Szinte olyanok, mint a férfiak. Állandóan szexuális témákkal poénkodnak, és  roppant részletességgel beszélik ki a szeretőiket, ahogy a nők nem szokták. Amikor Kata megcsalja a barátját, ők ott vannak mellette, hogy átvészelje a szakítás nehézségeit. Nem igazi nők ezek a barátnők, pont azok a tipikusabb dolgok hiányoznak belőlük, mint például az egymás háta mögötti kibeszélés, ami nem szép dolog, de mégiscsak jellemzőbb téma, mint a közös exek, és a megcsalás. A félrelépést talán nem méltányolják ennyire a barátnők a valóságban. De megjegyezhetném azt is, hogy négy nő nem szokott egymással ilyen szoros barátságot tartani, legfeljebb ritkán, ha ez még gyerekkorból származik az ismeretség. Biztos jó példának tűnt a Szex és New York sorozat, ahol szintén ilyen különböző egyéniségeket láthattunk, mintha egy pszichológia könyvben bemutatott minták élő megfelelelői lennének. Nem tudom, miért, de ott ez a dolog nem zavart. Volt négy-öt év, amíg futott, és tényleg sosem jutott eszembe, hogy zavarjon. Ott poén volt. Itt nem működik, kimerült és bántóan hamisan cseng.

A másik dolog, ami talán szintén a sorozatból jön, hogy férfiak jönnek-mennek Kata életében és rá kell jönnie, hogy egyik sem tökéletes. Ez adná a film drámai oldalát is, Kata szerelmei, akikben csalódnia kell. De a filmbe nem fért bele egyik szerelem kibontása sem és nem is volt mindegyik igazi szerelem és így elég ingatag talajon áll a dráma. Inkább csak illusztrálva van, szépen fényképezve, ahogy Kata belegondolkodik a szép magyar tájba, mennyire is el van szúrva ez a világ (vagy a férfiak?) és hunyorog egyet, majd jelenet vége. Ráadásul, tudjuk, hogy ő sem csinálja jobban és így marad a döntetlen állás.

A film védjegye a borotválkozás a bálon. Ez egyben számomra a legérthetetlenebb jelenet is. Kata reggel még kis piros szoknyában előadást tart egy csapat kamionosnak, az esti bálon meg már olyan szőrös a lába, mint egy jetinek. Egyébként vicces epizód, különösen Ónodi Esztert szeretem benne, és nem is akarom bántani a filmet, mert  néhány kisebb jelenet nem olyan rossz.

Az a baj, hogy nem áll össze egésszé a mozi, elvész azokban a részletekben, amikor magyar földre akarja ültetni a Bridget Jonest és Carrie Bradshaw poénjait. Bergendy Péter nem tud lavírozni a dráma és a vígjáték között, mindkettőt erőltetettnek hat. A viccek kevésszer ütnek, vagy épp rosszul, olykor közönséges is, de egyszer mindenképpen meg lehet tekinteni, kikapcsolódásként. Lelkileg fel kell készülni, hogy a magyar szingliben annyi önállóság van, mint a Magyar szépségben.

Sokkal jobb lehetett volna, ha az alkotók munka közben, megfogadják a cím tanácsát, egyszer-egyszer tényleg megállítják és visszatekerik a Terézanyut.

Imdb: 5,7/10

Szerintem: 5/10

 

Címkék: iromány vígjáték 50 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr961804816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.03. 09:17:17

és ráadásul nem jelölt vissza a fácsén...:P

nyuszisz 2010.03.03. 09:40:19

@efes korán van és nem tudom, mi az a fácsén :D

Fannii 2010.03.03. 16:17:10

"pont azok a tipikusabb dolgok hiányoznak belőlük, mint például az egymás háta mögötti kibeszélés, ami nem szép dolog, de mégiscsak jellemzőbb téma, mint a közös exek, és a megcsalás" Eddig eszembe sem jutott kidumálni egyik barátnőmet a másikkal, és egyikkel sincs közös exem. Tudtam, hogy furi kapcsolatokba vagyok. Éreztem.

borsócska 2010.03.03. 17:02:31

Ha egy baretnőmmel problémám van, neki mondom meg, vagy hallgatok, de mással nem beszélem ki a háta mögött az tuti.

Bejgli 2010.03.03. 17:03:17

én ennél szarabb filmet még soha az életemben nem láttam :( a könyvet imádtam, de ezzel kínozni lehet

tommygun 2010.03.03. 17:14:11

"Kéki Kati" - ez milyen ronda név már...

tommygun 2010.03.03. 17:14:55

Bocs, "Kéki Kata" még rosszabb - jó hogy nem Kaka

Irise 2010.03.03. 17:18:46

Hábazz,velem már előferdült,hogy kibeszéltem az egyik barátnőmet a másikkal a háta mögött. Vállalom. Tiszteletem az itt repkedő szenteknek.
A film pedig sz-a-r.

Photoshop Guru · http://photoshop-tutorialok.blog.hu/ 2010.03.03. 17:29:50

a film szerintem is pocsék, kínhalál volt megnézni...

otletes.blog.hu/

ezsolt 2010.03.03. 17:34:08

A lábborotválós jelenet az :így jártam anyátokkal: c. sorozatból való, és ott szintén poénos

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.03.03. 22:52:09

Ónodi Eszternak van igazán jó borotválós jelenete valamelyik magyar művészfilmben, és ott nemcsak a lábát borotválja! :-P
süti beállítások módosítása