Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Impromptu

2010.03.12. 12:14 Armida 5 komment

Az elvált Dupin báróné, írói álnevén George Sand (Judy Davis) nem igazán kedveli a formalitásokat. Ő nem bajlódik a fűző viselésével és az órákig tartó cicomázással, kényelmes férfi ruhát ölt, és úgy is viselkedik mint egy pasi. Egy vidéki barátnője meghívja birtokára, a kor jelentős művészeivel együtt, úgy mint Liszt Ferenc (Julian Sands), Alfred de Musset (Mandy Patinkin), Eugene Delacroix ( Ralph Brown), Felicien Mallefille (Georges Corraface) és persze Frédéric Chopin (Hugh Grant).

Sand írónőt azonnal elvarázsolja Chopin (bár azt nem tudom miért) és az asszony mindent megtesz azért hogy megszerezze magának. A dolog szépséghibája, hogy Liszt Ferenc felesége kicsit khm...., és nem tudja elviselni, ha nem kaphatja meg azt akit akar, ráadásul váratlanul megérkezik a birtokra Sand exe és onnantól bonyolódnak a dolgok.

A képen Chopin és Sand.

Judy Davis hihetetlen nagyot alakít. Amikor először láttam a filmet (hú, ez jó régen volt, még videókazin néztem ronggyá) tényleg azt hittem hogy pasi játszik, csak később, mikor női ruhában jelent meg, akkor tudatosult bennem, hogy tényleg nőről van szó. Azt hiszem más nem is nagyon tudta volna ilyen jól megformálni a karakter kétféle verzióját, Judy Davisnek sikerült. És ha már a karaktermegformálásnál tartok, azt hiszem ebben a remekműben mindenki maximumon teljesített, egyik színészre sem lehet egy rossz szavam sem.

Ebben a filmben láttam először Hugh Grantet, és mivel a tisztaságmániás, talpig erkölcsös, mindig úriember, halálsápadt és persze teljesen töketlen Chopint formálja meg, nekem sajnos bevésődött a fejembe a szerepe, tudom ez az én bajom, de azóta sem tudom mással azonosítani Hugh Grantet, mind Chopin. Tökéletesen alakítja a zeneszerző nyámnyilaságát (itt jegyzem meg, hogy sokszor ki is rázott tőle a hideg, mert nincs dühítőbb tulajdonsága egy pasinak, minthogy töketlen), már már természetesen, olyan valósághűen, mintha élőben is ilyen lenne, pedig ugye emlékszünk arra a világot bejárt, prostis akciójára. (Nyugi Hugh, mással is előfordul, hogy lebukik. )

Tehát a filmben Chopin-en kívül mindenki tökös gyerek, természetesen Liszt is, akit Julian Sands alakít, nem is akárhogy. A Szoba kilátással óta kedvelem ezt az embert, már ott is nagyon jól játszott, de az Impromptu-ben még rátesz egy hatalmas lapáttal. Nemcsak teljes átérzéssel zongorázik, ahogy az elvárható Liszt karakterétől, de bulizik, nyíltan megmondja a véleményét és iszonyú szenvedélyesen szeret. Teljes ellentéte a halvérű Chopin-nek, bár ha jobban belegondolok, az összes férfi karakter ellentéte Chopin-nek. Ne értsetek félre, Chopin a világ egyik legjobb zeneszerzője, itt nem a munkásságáról van szó, hanem más tulajdonságairól, amiket Hugh Grant olyan szuperül visszaadott.

Aztán itt van Mandy Patinkin, aki Musset, az enyhén alkoholista költőt és drámaírót formálja meg zseniálisan. Szabad szájú és bár piál, mégis szimpatikus karakter. És nem szeretnék megfeledkezni Emma Thomsonról sem, aki a vidéki vendéglátó. Emma most is, mint mindig jól játszik és ha jól emlékszem a Delacroix festőművész úrral szűri össze a levet, akit Ralph Brown alakít, ugyancsak nagyszerűen.

A film 1991-es angol-francia koprodukció, James Lapin rendezésével. Aki még esetleg nem látta és szereti a kosztümös filmeket, nézze meg. Romantikus, vicces (egyes jeleneteken akkorákat nevettem) és persze van benne ármány, alkoholizálás, szex, művészet, bohém élet rengeteg klasszikus zenével.

Csak ezt a fanvideót találtam, ne hari.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr301833934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FayeFaye 2010.03.12. 14:31:30

Gyerekkoromban en is odaig voltam ezert a filmert, asszem TV-ben lattam. Akkoriban egy masik filmben is lattam Hugh Grantet, amiben borotonben volt, es teljesen szerelmes voltam bele.:) Ez a Chopines film valamiert eszembe jutott par hete es megneztem ujra, sajnos mar nem volt ram ugyanazzal a hatassal.

Ha mar itt tartunk, nem tudja valaki mi volt az a film (esetleg minisorozat), amiben egy pasi visszater sok ev utan egy varosba, ahol talalkozik elete szerelmevel - Isaodora/Deborah -, aki semmit sem valtozott. Aztan kiderul, hogy a csaj a szerelmenek a lanya, akit a kattant mama ugy nevelt fel, mintha o lenne.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.03.12. 14:33:28

@FayeFaye: :)

Nem a Szép reményekre gondolsz?

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.03.12. 14:34:36

@Armida: Ja, nem, de hülye vagyok, az tök más. :D

suo tempore 2010.03.13. 15:40:31

@FayeFaye: és a végén vonat alá veti magát a csaj, mert nem bírja elviselni,h a saját anya szerepét játssza, mert beleszeret Michael Yorkba

mingyá eszembe jut....

suo tempore 2010.03.13. 15:46:25

meg is van: Fedora

www.imdb.com/title/tt0077539/

ez én még gyerekként láttam, eléggé sokkot is kaptam tőle, azért emlékszem
süti beállítások módosítása