Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Így neveled a sárkányodat (How To Train Your Dragon)

2010.03.28. 21:20 koimbra 12 komment

 

Manapság nagy divat népszerű fantasy könyvsorozatokat megfilmesíteni, van amelyik szépen hoz a konyhára (Harry Potter) és van amelyikkel csúnyán befürödnek és hiába ígérték a folytatást, az nem fog elkészülni soha (lásd Az arany iránytű esetében). A DreamWorks elég bátor volt, mikor úgy döntött, hogy a vászonra adaptálja Cressida Cowell könyvét, az Így neveld a sárkányodat, amelyhez az írónő még 7 folytatást is ír. Miért mondom, hogy bátor volt a stúdió? A vikinges téma valahogy nem érdekli az embereket, a 13. harcos irgalmatlanul nagy bukta volt, az Outlander szintén hidegen hagyta a népet. A sárkányokkal sincsenek kibékülve a nézők, 2020: A tűz birodalma nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Hogy megérte-e a stúdiónak megcsinálni az Így neveld a sárkányodat még nem tudni, talán bebizonyítják, hogy a sárkányokat központba állító vikinges produkció is tud profitot termelni, ha Jerry Bruckheimernek összejött a kalózokkal, akkor a DreamWorks-nak is sikerülhet a dolog.

 

Adott egy mindentől távol lévő kicsiny szigetecske, ahol minden ház teljesen új, mégpedig azért, mert időről-időre sárkányok jelennek meg, elrabolják a békésen legelésző juhokat, közben persze némi konfliktusba keverednek az ott élő vikingekkel, a nehéz csatározás után pedig mindig újra kell építeni mindent. Miért nem húznak el egy olyan helyre a vikingek, ahol kevesebb a gond? A válasz egyszerű, azért mert, ők vikingek, nem mennek el és kész. A falu vezérének a nyüzüge fiával, Hablattyal inkább csak a baj van, pedig a srác próbálna bizonyítani és úgy alakul, hogy egy sárkányt sikerül leterítenie, ám ahelyett, hogy megölné az éjfekete lényt inkább összebarátkozik vele.

 

 

Akad itt többféle „tűzokádó” is, mikor felsorolják, hogy hány fájta lény keseríti meg a vikingek életét, kicsit olyan érzése lehet az embernek, mintha Gombóc Artúrt hallgatnánk, amikor éppen előadja miféle csokoládékat szeret. Van itt kétfejű, egérméretű, sárgás és zöldes színű, malackinézetű (stb..stb..) és ott van a Fogatlan névre hallgató éjfúria is, akinek a „fizimiskája” egy az egyben hasonlít a Disney egyik korábbi alkotásának a főszereplőjére, Stitchére.. Nem is csoda, a rendezői poszton Dean DeBlois és Chris Sanders dolgozott, nevükhöz köthető a Lilo és Stitch - A csillagkutya animációs film, csöppet loptak önmaguktól, ez nekünk nem jelent problémát (de vajon a Disneynél ehhez mit szólnak?).

 

 

A vikingek pont úgy festenek, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, úgy viselkednek, úgy öltözködnek, ahogy az emberek elképzelik őket, kinézetükben sincs semmi szokatlan, karjuk combnyi vastag, szakálluk méretes, hosszúra nőtt bajszukat befonják és mindig mogorván néznek maguk elé. Bármikor és bárhol szívesen harcolnak, ha nincs a kezükben a kedvenc pörölyük, akkor bajszuk alatt morogva puszta kézzel állnak ki a sárkányok ellen. A gyerkőcök viszont pont a felnőtt vikingek ellentétei, ám harci szellemük pont akkora, mint szüleiké. Ami a legfurcsább, hogy nincs köztük negatív figura, hiába tűnnek folyamatosan morcosnak a felnőttek, hiába szekálják mindig a Hablatyot a vele egykorúak, egyikükben sincs rossz szándék, sőt inkább vicceskedő figurák, akikbe jókora bátorság szorult, talán csak a fiatal hölgyemény, Asztrid tűnik túl komolynak, de nem árulok el túl nagy titkot, ha azt mondom egy idő után már ő is lazább lesz.

 

 

Deblois és Sanders nagyszerűen végezték a rájuk rótt feladatot, ugyan a klisék tengeréből nagyot merítettek, ám mégis fantasztikus, igényes művet hoztak össze, az animáció kiválóra sikeredett, a szereplők kinézetével semmi probléma nincs, a látvány pedig dettó lenyűgözőre lett, a reptetős, repülős jeleneteknél a néző úgy érezheti, hogy maga is ott ül Fogatlan hátán. Ugyan nagyobb, térdcsapkodós poén nem sok akad benne, de mindig szolgáltatnak okot a mosolygásra, az érzelmi faktor sem elhanyagolható, az érzelmesebb, az érzékenyebb nézők biztosan elmorzsolnak majd egy-két könnycseppet a szemük sarkában. 90 %-ot adnék a produkcióra, szórakoztató, hangulatos, lendületes animációs film az Így neveld a sárkányodat.

 

imdb: 8,1

rottentomatoes: 97 %

 

Címkék: animáció iromány 90 % how to train your dragon

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr271875195

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így neveld a sárkányodat (How to Train Your Dragon) 2010.12.12. 19:12:02

Alapsztori: A vikingek és a sárkányok egymás régi ellenségei, egy fiatal fiú azonban összebarátkozik az egyik sárkánnyal és rájön, hogy talán nem is kell harcolni ellenük. Húzónév: - Műfaj: animációs, fantasy Trailer itt Amire számítottam: Gyerekként ö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

suo tempore 2010.03.28. 21:28:21

bár ez a fekete izé még mindig nem szimpi, jónak tűnik

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.03.28. 21:32:41

@suo tempore: Ha Stich szimpi volt, akkor ő is az lesz:)

Shyllard 2010.03.28. 22:24:43

Most kicsit elbizonytalanodtam :) Eddig egy csöppnyit sem fogott meg a mese, nem tűnt túl ígéretesnek, de hát a legnagyobbakkal valamiért mindig így vagyok :) Talán megér egy mozit, ha tényleg ilyen jó. Egy kérdés: Ugye nincs benne kis kövér mitugrász kölyök? A Fel!-t is az a karakter tette tönkre a számomra.... :(

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.03.29. 10:04:41

@Shyllard: Van benne kövér kölyök,de nem főszereplő:)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.03.29. 10:24:06

Tegnap néztem meg 3D-ben a párom kedvéért, aranyos, a 3D nem mindig érvényesült élvezhetően, kevés humorral aranyos karakterekkel, kedves kis film, de inkább gyerekeknek szóló humorbombákkal, mindenesetre könnyed kikapcsolódás volt. 10/6 (Azért nem egy Up! és nem egy Mézengúz sem egy Wall-e szint, de ezt már a trailernél is lehetett tudni).

Szemendrey István 2010.03.29. 17:01:32

"Azért nem egy Up! és nem egy Mézengúz sem egy Wall-e szint"

Persze, hogy nem. Ezeknél sokkal jobb!:)

A nép fia 2010.03.29. 17:54:42

A Mézengúz a Wall-E közelébe sem ér.

Az én érdeklődésemet is felcsigázta, nagy kár, hogy a közeljövőben nem jutok mozi közelébe...

Shyllard 2010.03.29. 19:03:27

@ChrisDry: "Azért nem egy Up! és nem egy Mézengúz sem egy Wall-e szint" Azoknak a szintjét nem nehéz fölülmúlni :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.03.29. 19:06:07

Szerintem a Pixar a csúcs, a WALL-E és az Up is nagyon jó lett, a Mézengúzon inkább szenvedtem.

a8zoli 2010.03.29. 20:13:25

ha pézt nem kell adnom érte megnézem :D

a8zoli 2010.03.29. 20:15:16

verdák 2 meg shrek 4 toy 3 amit inkább ill a stewe karelles gonszos anime.
és én csinálnék folytatást a monsters vs aliensnek. az up meg olyan túl komor volt és mintha eröltetetten akarták volna vidámra a végén.... a fantasy meg totál nem vonz.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2010.04.20. 14:59:32

szívet melengető történet, szerethető karakterek, jópofa poénok.
családostul néztük (egy 7 és egy 10 éves fiúval), valamennyiünknek nagyon tetszett. 10/10
végre a 3d nem azért volt jelen, hogy azzal adják el a filmet (bár abban láttuk, és szép volt). ez a film simán megállja a helyét 2d-ben is.
süti beállítások módosítása