Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A part (The Beach)

2010.04.02. 20:12 koimbra 10 komment

 

Ezekben a nehéz időkben bizonyára megfordult pár ember fejében, hogy milyen jó is lenne eltűnni a világ szeme elől, rátalálni egy nyugalmas kis szigetre, ahol mindig süt a nap, mindenki jókedvű, nem kell adót fizetni és senki, még csak véletlenül sem tévedne el erre a helyre. Danny Boyle bemutatja nekünk a paradicsomot.

 

Richard (Leonardo DiCaprio) egy koszos kis bangkoki szállodában találkozik egy csöppet zakkant ürgével, aki egy közös vidám füvezés után rábíz egy térképet, ennek útmutatása alapján bárki eljut egy bizonyos szigetre, ahol mindenki boldogan éli életét. Richard meggyőzi a szállodai szomszédait, hogy keressék fel ezt a helyet, sikerül is eljutni oda, a sziget nem lakatlan, egy közösségre akadnak rá, akiknek látszólag nincs semmi gondjuk és befogadják Richardékat, pálmafák, napfény, öröm, boldogság és rengeteg fű. Két szabály van csupán, nem szabad megzavarni a sziget másik felét birtokló „termesztőket” és soha, senkinek nem szabad elárulni a sziget koordinátáit.

 

 

Boyle filmje olyan, mintha megkereste volna egy thaiföldi idegenforgalmi bizottság, hogy legyen már oly kedves, csináljon már egy turisztikai filmet, hadd lássák az emberek milyen szép szigetek is vannak arrafelé. A rendező pedig teljesítette kérésüket, gyönyörű tája(ka)t mutogat, tükörtiszta vizet láthatunk, az egyes eseményekhez pedig pontosan oda passzoló zene társul, de azért még csepegtetett bele némi bonyodalmat.

 

DiCapriora régebben többször ráfogták, hogy eléggé nyálas figurákat formál meg, itt azonban (szerintem) szó sincs ilyesmiről, először kalandvágyó típusú karaktert mutat be, majd jön a szerelmes és boldog rész, végül pedig már a Robert Carlayle által játszott ürgéhez hasonlít, konkrétan ő is bedilizik. Virginie Ledoyen tölti be a kötelező jó csaj szerepét, meg különben is szükséges volt DiCaprio mellé egy gyönyörű színésznő, aki jól mutat bikiniben (vagy anélkül), ám a hölgynek a szépségén kívül kisugárzása is van. Tilda Swinton nem illik túlzottan a képbe, mintha maga se tudná mit keres ebben a filmben.

 

A Parttal az a gond, hogy hosszabb a kelleténél, a vágónak hevesebben kellett volna csattogtatni az ollóját, megnyirbálni itt-ott a produkciót. El lehet merülni a szép tájakban, csak éppen úgy olykor tűnik, mintha Boyle nem haladna semerre a filmmel, pedig tőle azt várná az ember, hogy képes többet kihozni a sztoriból, de még így is képes lekötni az embert (úgy-ahogy), ezért 60 %-ot kap a film.

 

imdb: 6,2
rottentomatoes: 19 %

 

Büdzsé: 50 millió dollár
Amerikai bevétel: 39,7 millió dollár
Összbevétel:  144 millió dollár

 

Címkék: iromány kaland 60 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr21890627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alex Mahone 2010.04.02. 21:20:48

Nekem még nem is igazán a hosszával volt bajom, inkább a sok marhaságot untam meg egy idő után. Onnantól, hogy DiCaprio és Swinton elmennek a szigetről, egy hülyeség lesz az egész, és egy ilyen jó kezdés után egy megbocsáthatatlan vétek. 3.5/10.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2010.04.02. 22:47:16

Ráadásul a könyvbéli sztori egyáltalán nem jön át! Sokkal jobb, mint a film!

flippant 2010.04.02. 23:08:53

Lehet akkor, hogy én vagyok a gáz, de nekem nagyon bejött a film! A zenei aláfestés is eltalált volt (utólag tudtam meg, hogy Moby) és voltak benne maradandó jelenetek is. Valahogy az tetszett benne, hogy van ez a sziget ahol nincs idő és technológia és van ez a qrva Világ mellette a maga suttyóival. És ez az egész keveredik mert a fűtermesztők csak oda viszik a XXI.század mocskát. A vége is tetszett (legalábbis meghatódtam) mikor a szigeten készült közös fotó megy át mailen.

gébence · http://soraim.blog.hu 2010.04.03. 09:17:32

Én bírom. Jó mondatok is vannak benne.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.04.03. 12:56:47

10 évvel ezelőtt nagyon bejött, gondoltam megnézem újra, de most nem tetszett annyira.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2010.04.03. 13:20:12

@flippant: A vége tényleg megható volt. Az elmúlásra emlékeztetett. Mintha csak egy álom lett volna a szigeten eltöltött idő. Szerintem nem volt baj a film hosszával és azzal sem, hogy bemutatták ezt a szép tájat, akár a thai kormány pénzelte, akár nem. Nekem az a rész nem tetszett annyira, amikor Caprio bekattan és az erdőben Super Mariosat játszik. :)

De szerintem tényleg volt mondanivalója a filmnek. Például amikor a cápaharapásos embert hagyták meghalni...az nem volt szép tőlük. :)

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2010.04.03. 13:20:51

Ja, és a zene is nagyon jó volt benne.

kompi · http://filmtrailer.hu 2010.04.03. 15:29:00

Szerintem ez DiCaprio legrosszabb filmje.
Jomagam 2.5/10-re értékelem.
Nézzétek meg inkább a Viharszigetet.

markusbird 2010.04.03. 19:50:56

engem a könyv anak idején teljesen magával ragadott. pár évre rá láttam a filmet, ami nem rossz, de kiherélt változata az eredetinek. a befejezés lebutítása volt a legrosszabb, de érthető

pepo05 2010.04.04. 23:06:42

Boyle legrosszabb filmje. Már amikor először láttam, gyerekként, akkor is éreztem, hogy vontatott és nincs minden rendben vele, de másfél éve újranéztem és elég gyatra volt.
süti beállítások módosítása