Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A titánok harca (Clash of the Titans)

2010.04.16. 22:44 koimbra 31 komment

 

Mitológiai lényekkel nem csak a szekrény, de a padlás is tele van. Ha egy ország turkálni kezd a múltjában bizonyára fel tud mutatni néhány érdekes mende-mondát vagy teremtményt. Hollywood pedig mindig is szeretett turkálni, a görögöknél pedig lehet is, hiszen elég gazdagon el vannak eresztve különféle legendákkal, bátor héroszokkal és halálos teremtményekkel. Ahelyett azonban, hogy új dolgokat választottak volna ki az igazán széles választékból, inkább egy régi alkotást porolt le. Az eredeti Titánok harcát 1981-ben mutatták be, rengeteg rajongót szerzett, az alkotásnak még így 2010-ben is megvan a maga a bája, ám a trükkök ma már megmosolygtatják az embert.

Idén már jelentkeztek egy görög mitológián alapuló produkcióval, a Villámtolvajban is egy fél perc alatt lezavarták a tudnivalókat, itt sincs ez másképp. Zeusz (Liam Neeson), Poszidón (Danny Huston) és Hádész (Ralph Fiennes) átvette az irányítást az Olümposz felett, köszönhetően a hatalmas Krakennek. Zeusz lett a nagyfőnök, Poszeidón a tengerek ura lett, Hádész pedig az alvilágot tudhatja magáénak és nyugtalanul várja, hogy eljöjjön az a pillanat, mikor fivéreit legyűrhesse. Az idő közeleg, nincs már messze a hőn áhított cél, azonban terveit egy dühös halász, Perszeusz (Sam Worthington) veszélyezteti, aki bosszúért lihegve áll egy kis katonai csapat élére, hogy megmentse Argoszt és visszaűzze Hádészt oda ahova való: az alvilágba.

Stephen Norrington, a Penge és A szövetség rendezője láthatott volna hozzá a filmhez, ám Louis Letterrier átvette tőle a gyeplőt, A szállító direktora ugyanis nagy csodálója és még ennél is nagyobb rajongója a 81-es változatnak. Nos, ez csak duma volt Leterrier részéről, ugyanis művén inkább csak a speciális effektek szeretete látszik, a maradékot pedig fogta betette egy zsákba, jól összerázta, majd kiöntötte az egészet és ahogy esik, úgy puffan alapon látott hozzá a filmhez. A régi felállásban Argosz városa és annak gyönyörű királylánya megmentése és annak kacsójának elnyerése volt a cél, Hádész meg sem mutatkozott benne és a Krakennek Poszeidón parancsolt. Itt már Perszeusz magasról tesz a városra meg a lányra, a családja haláláért felelős Hádész levesébe köpne bele.

Perszeusz karakterével egy az egyben a szokásos „te vagy a kiválasztott” sémát követik. Harry Potter is csak egy átlagos kölök volt, aztán kezébe vette a varázspálcát és egy főellenség is feltűnt Voldemort személyében, Luke Skywalker pedig csak egy átlagos farmersrác volt, aztán kapott egy fénykardot és összezördült Darth Vaderrel, végül felszabadította a galaxist. Perszeusz ugyan tudja, hogy félisten, de magasról tesz erre a tényre, nem úgy a többi ember, akik úgy látják, hogy többre hivatott. Hiába hangsúlyozza, hogy ő csak egy egyszerű halász, rajta kívül már mindenki tudja, hogy nagy tettekre hivatott ráadásul bandukolása közben ráakad a maga jedi kardjára.

A színészek többsége úgy játszik, mintha teljesen tisztában lettek volna azzal, hogy akármit nyújtanak, úgyis az effektmesterek teljesítményén múlik majd minden. Worthington a szerepre való felkészülése előtt nem csak az original Titánok harcát leshette meg, hanem néhány Michael Dudikoff-Jean-Claude Van Damme-Dolph Lundgren opuszt is, ezen színészóriások arcmimikáját tanulmányozta és sajátította el. Gemma Arterton egy ideig csak úgy jön és megy, majd mikor úgy érezték, hogy kezdeni kellene már vele valamit, hát hozzácsapták a küldetéstúrán lévő különítményhez. A karakter abszolút felesleges volt, egyszerűen nem illett be a képbe. 81-ben még csak könnyed ruházatban tűnt fel Zeusz, az új verzióban már fényes páncélzatban üldögél a főisten az Olimposz trónján. Neeson gyengén hozzá a figurát, Fiennes pedig ugyanazt mutatja be, mint Voldemortként, bár hozzá kell tenni nem is igazán kapnak időt arra, hogy ki tudjanak bontakozni. Alexa Davalos ugyan szép, ám közel sem annyira, mint Judi Bowker a régi alkotásban, mellesleg (úgy érzem, hogy) ez némileg visszalépés A sötétség krónikája tűzrőlpattant harcoscsaj megformálása után. Az egyedüli értékelhető teljesítményt Mads Mikkelsen mutatja fel a mogorva osztagvezető szerepében.

A kaland-fantasy nem képes egyenletes tempót diktálni, nyilvánvalóvá válik, hogy csak a vérszomjas lényekkel folytatott csaták húzhatják ki a filmet a csávából, hisz' nem azt várjuk, hogy a bátor emberek másfél órán keresztül bandukoljanak. Az óriásskorpiók méretében történt némi változás az eredeti filmhez képest, hiszen ott csak „szőnyegcirkáló” méretűek voltak, nem is tűntek veszedelmesnek, ám itt már elhihető, hogy egészségre ártalmas jószágokkal van dolguk a katonáknak, a Medúza pedig nem csak veszélyes, hanem szexi is. A főlátványosságnak szánt Kraken átesett némi ráncfelvarráson, teljesen jól mutatott a vásznon.

Lehetett volna az „év eddigi legszórakoztatóbb popcornfilm” tulaja, de nem adható neki ez cím. Rendesen elbaltázták, mind a tempó és hangulat terén hagy maga után kívánnivalót, még néhány kérdés is felvetődik a játékidő alatt (Hogyan jött ki Perszeusz az alvilágból? Miért kószál egyedül a nagy hős, mikor Zeusszal találkozik?). A titánok harca Könnyen feledhető produkció, unaloműzőnek egy átlagos délutánra elmegy.

imdb: 6,2
rottentomatoes: 30 %

Büdzsé: 125 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 117,2 millió dollár
Eddigi összbevétel: 236 millió dollár

Címkék: remake fantasy iromány 55 % titánok harca

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr641926987

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A titánok harca (Clash of the Titans) 2010.08.29. 09:02:03

Alapsztori: Zeusz fia, Perszeusz megmutatja az olümposziaknak, ki itt a Jani. Remake.Húzónév: Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph FiennesMűfaj: akcióTrailer ittAmire számítottam: A többi kritika alapján valami olyasmire, ami miatt hónapokig ostorozom m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2010.04.16. 23:05:52

A sok-sok logikai buktatója ellenére én abszolút tudtam élvezni. Engem lenyűgözött a látvány, pedig ilyen ritkán fordul elő velem. Számomra az utóbbi idők legjobb popcorn-mozija.

Shyllard 2010.04.16. 23:07:03

@Shyllard: Ja meg láttam előtte az Inception trailer-jét, végre moziban is, úgyhogy én már a film kezdete előtt úgy voltam, hogy megérte beülni rá :)

jimbo1000 2010.04.16. 23:16:56

szomorúan olvasom a kritikát, de mit is lehett várni a rendező úrtól, méghogy nagy rajongója az eredetinek.
a nagyszínészeket meg megértem, hogy nem dobták be magukat, mert gondolom a forgatáson már tudták, hogy miféle film lesz, gondolom amilyen inspirációkkal el voltak látva.

@Shyllard: az inceptionnak olyan kurvajó hatásos a trailerje, hogy lehet két órán át az ember a hatása alatt van, és mindent csodaszépnek lát (egyébként a titansnak is ilyen jó előzetese volt, emlékszem, mikor moziban láttam)

Shyllard 2010.04.17. 07:56:10

@jimbo1000: Láttam már párszor, viszont így moziban még nagyobb hatással volt rám :) Bár azért a Titánok Harcát nem amiatt tudtam élvezni.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.04.17. 09:56:25

Semmi extra, túlspékelt jelenetekkel látványokkal, semmi izgalom, mindig tudod, hogy minden happy lesz, különösebb izgalmak nélkül felturbózott skorpióslovaglós, pegazusos, megkövülős, szörnyes félistenes. 4/10, (a 3D hatásokat se túlozták el, jó-jó látni lehet a málységet, de azért nem egy Avatari 3D hatás). Kikapcsolódásnak elment.

kaamir 2010.04.17. 10:56:24

Engem az akciójelenetek se nyűgöztek le, annyira szarul voltak fényképezve meg vágva. A 3D meg jó nagy átb**szás, mert semmi mélység nem volt, viszont sokszor homályossá, torzzá vált a kép. A történetre és a színészekre kár szót pazarolni. 3/10

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.04.17. 12:12:59

@Shyllard: Az Inception előzetes eléggé jól mutatott előtte, a legnagyobb pozitívum ez volt:)
Sajnos a Titánok harca eleje sokszor unalmas, a skorpiós harcnál kezdett jobbá válni. Idézhető szöveg nem volt sok benne, pedig vártam, ellőtték a trailerben az összeset.
Ja és Poszeidón csak úgy állt ott, az eredetiben volt pár mondata, meg elengedte a Krakent.

Egyébként nem 3D-ben néztem, meg amúgy is ócsárolják a film esetében ezt, utólag konvertálták át és meg is látszik rajta állítólag. A stúdió pénzéhsége ugye...egyébként Amerikában bukás lett volna.

Két görög isteneket felvonultató film is csalódás volt, remélem jövőre a Dawn of War (Immortals) azért bizonyít.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2010.04.17. 13:21:44

Hát ez a film nagyon mellé ment. Az akciójelenetekre nincs panaszom, jók voltak (igen, külön jó pont azért, mert Medúza nagyon attraktív lett :) ), de könyörgöm, ennyi bukfencet nem bír el a film!

Néhány apróság szemelvényszerűen:

Forgatókönyv - kellett volna nagyon, ami összeköti a csatákat. Így olyan volt, mint egy játék - Megyünk, megyünk, monszta, megyünk, Monszta - esküszöm, már vártam a láda felbukkanását, tele trezsőrrel.:P

Logika - hát izé. Ez is kellett volna, legalább a csipetcsapatnyi harcosnak. pl. Adott egy szörny, aminél kővé válsz, ha ránézel. A csapat fele íjat visz - mert nagy buli lehet csukott szemmel lövöldözni, mi? ökrök.:)

Színészek - ajjaj. Annyira súlytalanok voltak a főszereplők... OK, Worthington próbált tökös lenni (félig-meddig sikerült), Neeson alig-alig tudott valamit mutatni (ideje se volt rá), Fiennes meg szar volt. Komolyan. Gemma irányában elfogult vagyok (:) ), de ebben nem kellett volna részt vennie.
A mellékszereplők között emlékezetesebb alakítások voltak, mint a sztárok között...

3D - nagy francokat, azt. aki szerint van értelme az utólagos 3Dsítésnek, az nézze meg ezt. Homályos volt, sőt néha jobb volt szemüveg nélkül, és akkor még a duplán látszódó képekről nem is szóltam. Jobb lett volna normál változatban megnézni...

Összesítve 5/10 maximum, de ebben benne van a két női szereplő iránti elfogultság, és a néhány jó beszólás miatti vigyor emléke. Popcornmovie nyári estére, szigorúan 2D-ben...

pepo05 2010.04.18. 11:53:11

Ez bizony gyenge lett.

A forgatókönyv csak úgy roskadozik a megmagyarázhatatlan hülyeségektől, logikai bakiktól. Persze láttunk már jó filmet ilyen forgatókönyv mellett, de Leterrier megmutatta ismét, hogy egy pocsék rendező. Tényleg rövid, hullámzó tempójú, feszültségmentes, erőtlen és baromira kiszámítható alkotás, amit egyedül egy karizmatikus főszereplő tudott volna megmenteni, de Sam Worthington nem volt az az ember. A nagy színészgárdából egyedül még Fiennes mutatott valamit.

A látvány, a díszletek, és a jelmezek baromi jók lettek viszont, csak sajnos néha nagyon kilógott a CGI. Összességében egy látványpékség lett a film: Kívülről jól mutat, meg étvágygerjesztő, de belülről buta és íztelen.

A 3D meg egyenesen pocsék. Ilyen 3d-s filmekre nincs szükségünk. Arra jó volt, hogy megfogadjam: Konvertált szarokra soha többé nem ülök be.

A debreceni pláza meg kapja be: NIncs ugyanis 2D-s vetítés.

Rolee83 2010.04.18. 12:36:29

Tegnap este sikerült megnézni 3D-ben! Hát tényleg nagyon szarul sikerült a konvertálás, nem jött annyira át, meg több helyen is homályos, elmosódott volt a kép!
A film viszont fasza volt, nekünk tetszett!! A Kraken-nél majdnem elélveztem! :) Brutál király!!

Spawn85 2010.04.18. 15:25:12

Tegnap néztem én is. Egy látványos akciófilm lett ez. A látvány és akciók még rendben voltak, a sztori meg amolyan mellékes lett. Pár kérdőjel maradt a végére, de azért elment.

De én azon is gondolkodtam, hogy tulajdonképpen miért is Titánok Harca a címe? Hiszen ha jól értelmeztem, akkor a Titánok Zeusz előtt uralkodtak, és őket győzték le Hádész és a Kraken segítségével, tehát akkor a Titánok tulajdonképpen már a film elején halottak. Vagy nagyon benéztem valamit...

Shyllard 2010.04.18. 15:36:37

@Spawn85: Nem kell mindent szó szerint érteni.

kelta 2010.04.18. 17:34:12

Hát ez kurvaszar lett. Én nagyon sokat vártam tőle, de az amúgy fasza látvány sem bírta megmenteni ezt a fost. Forgatókönyv tele van logikai hibákkal, színészek röhejesek, egyáltalán nem izgalmas, semmi feszültség nincs a filmben. Ez a Transformers 2 és a Terminator 4 szintje

kelta 2010.04.18. 17:43:11

@Shyllard: Pont ez a baj, hogy már a cím is értelmetlen. Történet is bakker, egyszer csak feltűnnek ezek a vadászok, azt eltűnnek, azt megint vissza, dehogy mér? Koimbra jól kivesézte a többi fasságot, ez az év eddigi legnagyobb csalódása, sőt nekem az utóbbi pár év legnagyobbja.

Ja és rendezőt el kell tiltani a rendezéstől.

Shyllard 2010.04.18. 18:18:25

@kelta: Azért A szállító 2 óta fejlődött kicsit a rendező. Én az Avatar-ral vagyok így. Logikai hibákkal van tele és még a látvány sem tudott lenyűgözni. A sztorija meg ehhez képest sehol sincs....

jimbo1000 2010.04.18. 19:37:51

@Shyllard: én a TDK-val vagyok így...
:)

Shyllard 2010.04.18. 20:05:17

@jimbo1000: Tudom, csak amikkel szidják a Titánok Harcát, szerintem pont ráillenek az Avatar-ra. Szted meg a TDK-ra :)

jimbo1000 2010.04.18. 21:02:46

@Shyllard: hát amennyire tökéletes filmnek van titulálva, olyannyira jellemzőek rá a logikátlanságok, nehogy el kelljen mesélnem, mert belefájdul a fejem :)
de az avatarnak is egy béna története van, de nem is azért dicsérik a filmet

Shyllard 2010.04.18. 21:15:46

@jimbo1000: Nem tagadom, hogy van néhány logikátlanság a TDK-ban, de azért az Avatar-ban több van. :) Plusz az a film -remélem nem hangzik hülyén- elég sok mély mondanivalót is tartalmaz. (pl Joker monológja arról, hogy ha meghal egy "senkiházi polgármester", máris elszabadul a káosz. Ez a gondolat most a jelenben is bizonyítékot nyert, lásd a lengyel szerencsétlenséget) Bár az tagadhatatlan, hogy a legtöbb logikátlanság a Titánok Harcában lelhető fel :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.04.18. 21:59:53

Szerintem egy film esetén akkor domborul ki a logiákátlanság, ha a film nem tetszik valakinek. Ha teljesen leköt és szórakoztat, akkor kevésbé tűnik fel ez a dolog.

pepo05 2010.04.18. 22:11:29

Ez pontosan így van. Több helyen írtam már, de a Vasember sokunk számára is ilyen. Tele van hülyeséggel, mégis nagyon sokan szeretjük, mert azon túl még sokat tudott nyújtani nézőjének a film. A Titans a látványon túl semmit nem tudott, ez meg egy filmhez kevés.

Mellesleg azért az Avatarban nincs ilyen sok és szemetszúró hülyeség, mint itt.

Shyllard 2010.04.19. 15:16:02

@pepo05: Épp erről van szó. Szerinted nincs túl sok logikátlanság az Avatar-ban, viszont számomra már a végső összecsapás is teljesen értelmetlen volt...

Spawn85 2010.04.20. 01:56:18

@koimbra: Nem tudom. Engem pl. a "Titánok Harca" lekötött végig. (Legalábbis nem nézegettem az órámat, hogy mennyi van még hátra. :) ). De azért párszor mégis felötlött bennem, hogy most akkor itt mi van, mert nem igazán áll össze? :)

ocse1917 2010.04.20. 08:45:16

@Shyllard: te most komolyan mondod, hogy ez a film nem olyan logikátlan, meg látványos? biztos, hogy jó filmre kommentelsz?

ez a film egyszerűen kínos! nem szokott zavarni a sablonos sztori, meg a máshonnan lenyúlt jelentek, de ebben a filmben már átléptek minden határt. egyszercsak eltűnő-feltűnő szereplők, kínos beszédek, a logika teljes hiánya, rossz rendezés, rossz vágás, a 3D meg valami homályos paca lett. most már tudom, Görögországban 5 napi járóföld távolságban minden éghajlat megtalálható (kivéve a sarkvidéki, bár lehet, hogy azt csak nem mutatták).

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.04.20. 11:21:50

Ha jól tudom Leterrier trilógiát akar belőle. Úgyhogy várható a köv rész, hiszen egész jól termel a kaszáknál.

jimbo1000 2010.04.20. 14:27:35

A logikátlanság mértékenek meghatározása szerintem nem attól függ, hogy mennyire szeretjük az adott filmet, hanem a néző mennyire ismeri fel benne a hibákat. A filmek több, mint 90%-ra elmondható, hogy ami bennük történik, az az életben nem úgy történne meg (és itt nem csak a fantasykra és az akciófilmekre gondolok).
Én is számomra kedves filmben véltem már felfedezni ordító hibákat, de ha a hibák miatt nem szeretném őket, akkor sajna nem volna egyetlen kedvenc filmem se, tehát muszály megbékélnem velük.

Shyllard 2010.04.20. 19:24:06

@ocse1917: Számomra elég élvezhető a Titánok Harca ahhoz, hogy el tudjak tekinteni a logikátlanságaitól. Van benne jópár, nem tagadom, de én személy szerint örültem, hogy végre láthattam megint egy olyan popcorn-mozit, aminek nem vártam már a 30. percében a végét. Legutóbb a 2012-vel voltam így, és tudom azt is, hogy abban is ordító baromságok vannak.

Muzlitigris 2010.04.22. 11:31:10

Sziasztok! Azt hiszem ti tudtok segíteni. Lehet hogy rosszul értelmeztem valamit. Az egyik katona azt mesélte hogy ott veszítette el a 16 éves lányát, ahová épp akkor hajóztak. Medúzánál. Akkor most az ő lánya volt a Medúza? Mert azt is mondta, hogy ma reméli újra találkoznak?!?! Vagy félreértelmeztem és a másvilágra és alvilágra gondolt??? Kösz a kiigazítást.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.04.22. 12:17:12

@Muzlitigris: Hali, én ugyan alig emlékszem már a filmre, de mintha úgy rémlene, hogy a film közben elmondják hogyan jött létre medúza.
A fickó pedig az alvilágra gondolt.

Muzlitigris 2010.04.22. 12:35:40

Meggyőztél, de akkor azért kell megnéznem még egyszer, hogy Medúza létrejöttét megtudjam :)Mondjuk nem esik nehezemre, mert nekem tetszett a film!!!
Köszönöm

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2010.05.04. 20:41:54

Én úgy ültem be a moziba, hogy egy agyatlan, de iszonyú látványos filmet akartam, ami beleprésel a székbe. Ebből csak az egyiket kaptam meg. Persze látványos volt, meg minden tiszteletem a CGI-osoknak, de szerintem közelébe nem ért pl a 300-nak vagy szintén hasonló költségvetésű moziknak.
Sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a filmből azzal ha 1. sötét és nyomasztó hangulatú, és akkor lehet, hogy elkerülhető lett volna hogy megmosolyogtasson pl. Hádész alakja 2. felejtsük el a párbeszédeket, nem kell csak lecsap az film amúgy sem túl megragadó atmoszférájából 3. egy ilyen filmben a poénok száma legyen nulla. 4. több vért.
Egyébként nem bántam hogy megnéztem mert egy két jelenet tényleg odab***tt de ez igazából gyerekfilm, annak viszont nem rossz.
süti beállítások módosítása